Fájdalom enyhítése

Cukorbetegek lábpanaszai és fájdalmai

Tünetek

 • Zsibbadás, csiklandozó érzés, nyilalló fájdalom és gyengeség a lábfejben vagy a lábszárban.
 • Hajlam arra, hogy lassan gyógyuló sebek, fekélyek keletkeznek.
 • A lábfej gyakran hideg és zsibbadt.
 • A járás egyre nehezebbé válik.
 • A lábfej bőre megvastagodik, kiszárad, pikkelyessé és repedezetté válik.

Kialakulása

Az első tünetek általában a lábfejben és a lábszárban érzett nyilaló fájdalom, zsibbadás, csiklandozó érzés és hidegség – mindez a csökkent vérkeringésre és az idegkárosodásra (diabétesz neuropatia) utal. A lábfej bőre megvastagodik és kiszárad, a talpon vastag bőrkeményedések képződnek. A láb könnyen sebesedik: a legkisebb vágás vagy karcolás is súlyos, lassan gyógyuló fertőzéssé válhat. A fertőzés eleinte gyakran észrevétlen marad, különösen akkor, ha a bőrkeményedés alatt alakul ki, mivel a láb ekkorra már egészen érzéketlen. Ám ha a fertőzést nem kezelik megfelelően, üszkösödés indulhat meg, s emiatt szükségessé válhat az érintett ujj- vagy végtag részleges amputációja.

Figyelem!

Minden cukorbeteg évente legalább kétszer ellenőriztesse lábának állapotát; ha már volt krónikus lábszár erélye, akkor ennél gyakoribb vizsgálat javasolt. A cukorbetegség veszélye az életkor előrehaladtával nő. Gyakran nem is okoz súlyos panaszokat, csak a szövődmények hívják fel rá a figyelmet.

Veszélyeztetett csoportok

100 emberből 5 cukorbeteg; negyedüknél alakulnak ki krónikus lábpanaszok. A veszély azoknál a legnagyobb, akiknek

Mit tegyünk?

A napi rendszerességgel végzett testmozgás, például a gyaloglás vagy szobakerékpározás segít az alsó végtag egészséges vérkeringésének a fenntartásában, és enyhítheti a nyilalló fájdalmat, a zsibbadást, a csiklandozó érzést és a többi kellemetlen tünetet.

Ha lábunkon hólyagot, körömbenövést, tyúkszemet vagy más hasonló rendellenességet észlelünk, a lehető leghamarabb keressünk fel egy orvost vagy pedikűröst! A cukorbetegeknél ezek a látszólag jelentéktelen problémák rövid idő alatt nagyon súlyosakká válhatnak.

A cukorbetegséggel járó lábszárfekélyek gyógyulását az a tény nehezíti, hogy a cukorbeteg szervezete gyakran nem termel elegendő növekedési faktort a megfelelő sebgyógyuláshoz. Most azonban kifejlesztettek egy helyileg alkalmazható szert, a becaplermint, amely a természetes sebgyógyulást serkenti azáltal, hogy a benne lévő mesterségesen előállított növekedési faktor új szövetek képzésére serkenti a szervezetet, és ezzel elősegíti a nyílt sebek begyógyulását.

Kezelés

A kezelés módja a probléma jellegétől is függ. Verőérszűkület esetén – a cukorbetegeknél nagyon nagy az érelmeszesedés veszélye – bypass-műtétre vagy érplasztikára lehet szükség. A fertőzések kezelésére antibiotikumokat kell szedni, bár a rossz keringés erősen csökkenti azok hatékonyságát. Gyakran szükséges kórházi ápolás is: az elfertőződött bőrfekélyeket kitisztítják, a nagyobbakat esetleg máshonnan átültetett bőrrel fedik, hogy jobban gyógyuljanak. Lehetséges, hogy a betegnek mankót vagy tolókocsit kell használnia a fekély teljes gyógyulásáig. Üszkösödés esetén azonnali műtéttel kell eltávolítani az elhalt szöveteket az üszkösödés továbbterjedésének megakadályozására.

Megelőzés

Az amputáció és más szövődmények kockázata jelentősen csökkenthető, ha a vércukorszintet alacsonyan tartják. Emellett a betegek egyéb módon is sokat tehetnek az amputáció és az egyéb, cukorbetegséggel összefüggő lábproblémák elkerülése érdekében.

 • Naponta mossa meg a lábát langyos (nem meleg) vízben, vizsgálja át alaposan, majd kenje be hidratáló bőrápoló szerrel, hogy megakadályozza a bőr kirepedezését. A talpra és a lábujjak közé azonban ne juttasson hidratálót, mivel ott a nedvesség elősegítheti a gombák fejlődését.
 • A körömvágás helyes módját meg kell tanulni. Tartsa a lábkörmöket rövidre, egyenesre nyírva; ha rosszul lát vagy nehezen tudja levágni, kérje olyan pedikűrös segítségét, aki a cukorbetegek lábápolására specializálódott.
 • Olyan pamutzoknit hordjon, amelynek gumírozott szára nem szoros, ugyanis az tovább rontja a vérkeringést!
 • Soha ne járjon mezítláb, mivel úgy nagyobb a veszélye annak, hogy beüti a lábujját, szálka megy a lábába.
 • Mielőtt felvenné a cipőjét, ellenőrizze, nincs-e abban idegen tárgy – például apró kavics vagy gemkapocs. Ügyeljen arra is, hogy ne dörzsölje a lábát a cipő.
 • Ne üljön keresztbe tett lábbal, az rontja a lábfej vérellátását.
 • Mindig a lábra pontosan illő cipőt hordjon, hogy elkerülje a hólyagok kialakulását. Olyan cipőket válasszon, amelyeknek puha a talpbetétjük, a felsőrészük pedig puha bőrből, vászonból vagy más hasonló, jól szellőző anyagból készült.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: Az alternatív terápiák kipróbálása előtt kérje orvosa véleményét, mert csak így lehet biztos abban, hogy azok biztonságosak, és nem fogják megzavarni az egyéb előírt kezeléseket.

 • Gyógynövénygyógyászat: A ginkgo biloba (páfrányfenyő) kivonata javítja az alsó végtagok keringését, s egyben esetleg véd a szintén cukorbetegséggel járó ideg- és szemkárosodással szemben. Átlagos adagja napi 120 mg, amelyet két vagy három részletben ajánlott bevenni. A finoman bedörzsölt aloe vera zselé puhán és feszesen tartja a bőrt, emellett antibiotikus hatása miatt óv a bőrfertőzésektől is, elősegíti a gyógyulást.
 • Mágnesterápia: A New York Medical College kutatóinak nemrég megjelent tanulmánya szerint a mágneses kezelés csökkenti a cukorbetegséggel kapcsolatos lábpanaszokat, valamint a fekélyek és az egyéb szövődmények kockázatát is. A kutatók feltételezik, hogy ebben a megélénkülő vérkeringésnek lehet szerepe.
 • Táplálékkiegészítők: A következő táplálékkiegészítőkről állapították meg, hogy segíthetnek az idegkárosodás és cukorbetegség egyéb szövődményeinek a megelőzésében: napi 1000-2000 mg C-vitamin, 800 NE E-vitamin, 1000-1500 mikrogramm B12-vitamin, 800 mikrogramm folsav, 250 mg niacin, 9-16 mg biotin és 120 mg Q-10 koenzim.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.