Fájdalom enyhítése

A bütyök tüneteinek kezelése

Tünetek

  • A nagylábujj tövének kidudorodása.
  • Az ízület fájdalma, gyulladása és duzzanata.
  • A nagylábujj befelé fordul, és részben átfedi a második lábujjat.

Veszélyeztetett csoportok

Az orvosilag hallux valgus néven ismert jelenség a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál; ennek több oka is van. A nőknél lazábbak az ízületi szalagok, amely lehetővé teszi, hogy a lábujj ízülete elmozduljon a helyéről. A problémát tovább súlyosbítja a hegyes orrú és/vagy magas sarkú cipők viselése, amelyek túl szűkek, így a lábujjak összenyomódnak bennük. A bütyök kialakulásában szerepet játszhat még a bokasüllyedés, illetve ha valaki járás vagy futás közben túlzottan befelé dönti a lábát.

A bütyök kialakulásával együtt a közeli ízületi tömlő -a csontos kiemelkedéseket kipárnázó, folyadékkal teli kis hólyag – is begyullad, és fájni kezd. Ahogy a nagylábujj befelé hajlik, átfedheti a második ujjat, és lassanként azt is eltolhatja a helyéről. Gyakran a kislábujj tövének megnagyobbodása és eltorzulása is bekövetkezik.

Mit tegyünk?

Ha a bütyök gyulladt és fájdalmas, a naponta többször 15-20 percen át alkalmazott hideg borogatás vagy jegelés segíthet. Az aszpirin és az ibuprofen enyhítheti a fájdalmat és csökkentheti a gyulladást. Hordjunk alacsony sarkú cipőt, amely nem szorítja össze a lábujjainkat – akkor megfelelő a lábbeli, ha az ujjakat szabadon tudjuk mozgatni benne. Az orr-résznek emellett elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy elférjen benne a beteg ízület is, a sarok pedig ne legyen magasabb 2,5 centiméteresnél. Kerüljük a hegyes orrú, túlzottan szűk darabokat.

Amikor cipőt vásárolunk, figyeljünk oda arra, hogy kényelmesen elférjen benne a bütyök is. Súlyos torzulás esetén emiatt a megszokottnál nagyobb méretet kell hordanunk vagy pedig kivágott lábbelit, például szandált. A kényelem szempontjából a sportcipők igen jó választásnak bizonyulhatnak.

Figyeljünk oda a zokni méretére is: ne hordjunk túl szűk vagy túl tág darabokat; ez utóbbiak a cipő orrészében meggyűrődve beszűkíthetik a lábujjak helyét.

A cipőjavítóknál és a gyógyszertárakban olyan termékek is kaphatók, amelyekkel enyhíthető a bütyköt érő nyomás. A talpboltozat-alátétek és a gyűrű alakú, felragasztható párnácskák valóban segíthetnek. Ügyeljünk azonban rá, hogy e termékek pontosan illeszkedjenek a lábra, máskülönben több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznot hajtanak. A nagylábujj rendes helyzetben tartásának céljából megpróbálhatunk egy kis habgumibetétet vagy bársonydarabot tenni a nagylábujj és a második lábujj közé.

Kezelés

Ha az állapot odáig romlik, hogy már a járás is fájdalmat okoz – függetlenül a cipő jellegétől -, forduljunk szakorvoshoz. Ekkor röntgenfelvételt készítenek, hogy meghatározzák az ízület torzulásának a mértékét. Az orvos a fájdalom enyhítésére erősebb gyulladáscsökkentő szereket is felírhat. Ha azonban a fájdalom már a járást vagy az egyéb hétköznapi tevékenységeket is zavarja, akkor műtétet javasolnak, amelynek során eltávolítják a bütyköt, és rendes helyzetbe állítják a nagylábujj ízületét.

Kisebb elváltozás esetében bemetszést ejtenek a bütyök oldalánál, és felnyitják az ízületi tokot is. A kinyúló csontrészt lefaragják, és rendbe teszik a lábujj környékén az ízületi tömlőket és egyéb lágy szöveteket is. A lábközépcsonton és az első lábujjpercen tapadó inakat is áthelyezhetik, hogy ezzel elősegítsék a nagy-lábujj megfelelő helyzetbe kerülését. A műtét után a lábat szorosan bekötözik, és a betegnek néhány napig merev műanyag cipőt kell hordania. Eleinte mankóra vagy botra lehet szüksége a járáshoz, hogy a lábfejnek ne kelljen a test teljes súlyát megtartania; ez nagyjából az öltések kiszedéséig tart.

A bütyökműtét után a teljes gyógyulás nagyjából hat hét; a gyógyulás teljes lezajlásáig célszerű a lábat folyamatosan bekötözve tartani, és szandált vagy sportcipőt hordani. A legtöbben a műtét után néhány nappal már vissza is térhetnek megszokott tevékenységeikhez, bár az erőteljes testedzést csak a vágás teljes begyógyulása után szabad megkezdeni.

Ha jelentősebb korrekció szükséges, elképzelhető, hogy a láb-középcsontból egy ék alakú darabot eltávolítanak, így állítják be helyesen a nagylábujjat. Az így áthelyezett csontokat ezután sebészeti csavarokkal, drótokkal és lemezekkel rögzítik. A fájdalmas kisbütyköt is hasonló módon korrigálhatják. E nagyobb műtétek esetén a beteg járógipszet kap, és hat-nyolc hétig – illetve a teljes gyógyulásig – mankóval kell járnia.

A bütyökműtétek után a láb mindig nagyon fáj, így a beteg néhány napon át erős fájdalomcsillapítót kaphat. Ezután már általában a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például az aszpirin vagy az ibuprofen is elegendőek.

Forradalmi újdonságok

A bütykök sajnos hajlamosak a kiújulásra, még műtéti eltávolításuk után is. Ezt azonban a legújabb típusú betéteknek köszönhetően egyre nagyobb mértékben sikerül elkerülni. A beteg lábáról öntőmintát vesznek, és annak alapján készítik el a testre szabott betétet, amely fokozza a lábfej stabilitását.

Megelőzés

Mivel a bütyök a láb örökletes gyengesége esetén alakulhat ki, gyakran nincs mód kifejlődésének megelőzésére. A megfelelő cipő viselése azonban lassíthatja az állapot romlását, és segíthet a műtét elkerülésében.

Alternatív terápiák

  • Hidroterápia: A fájós láb sugármasszázzsal való kezelése vagy meleg vizes áztatása enyhítheti a fájdalmat. Még jobb hatást érhetünk el, ha a lábfürdőhöz néhány csepp borsmentaolajat vagy egy csésze ecetet keverünk. Az is jó megoldás, ha egy fél csésze ecetet egy csésze hideg vagy állott vízzel keverünk el, és az ebbe mártott ruhával borogatjuk a fájó ízületet.
  • Masszázs: A gyulladt ízületet nem szabad közvetlen módon masszírozni, mivel az élénkülő vérellátás fokozhatja a gyulladást. Egyes masszázsszakemberek a lábfej oldalán, a második lábujj alatt, a bütyökkel párhuzamosan elhelyezkedő pontot masszírozzák. További fájdalompontok találhatók a bokacsont alatt, a nagylábujj hegye közelében, és a nagylábujj első ízülete mellett.
  • Gyógytorna: Speciális lábgyakorlatokkal megerősíthetők a környező izmok, és ezzel olykor elháríthatok a bütyökkel kapcsolatos kellemetlen tünetek. Ilyen izomerősítő gyakorlat például az üveggolyók vagy vattapamacsok lábujjakkal való felszedegetése, egy üveg mezítláb való hengergetése a padlón, valamint a lábfej és a lábujjak nyújtogatása. Ez utóbbi gyakorlathoz üljünk a padlóra, és emeljük az egyik lábunkat kb. 15 centiméterre a felszíntől. Körözzünk hatszor a lábfejjel mindkét irányban, majd nyújtsuk a lábujjakat lefelé, előre és felfelé, ameddig csak bírjuk. Ismételjük meg a gyakorlatot a másik lábbal is.

Figyelem!

A bütyökműtét után néhány naponként ellenőrizzük a sebhelyet nem tapasztalunk-e ott gyulladást gennyesedést vagy más, fertőzésre utaló jelet. Némi fájdalom és vérzés normálisnak tekinthető, viszont a fertőzés igen súlyos szövődmény, ezért ha úgy véljük, hogy a seb elfertőződött, vagy ha belázasodtunk, azonnal hívjuk fel az orvost.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.