Élelmiszerek

Ananász származása, alkotóelemei, egészségügyi hatásai

A banán mellett talán az ananász a legnépszerűbb egzotikus gyümölcs. Akár frissen fogyasztjuk, egzotikus italkeverékekben, akár ázsiai édes-savanyú ételekben vagy az igen közkedvelt hawaii pirítóson, mindenképpen ínycsiklandó. A benne rejlő értékes bioaktív anyagok, a fehérje lebontását serkentő enzimek, a vitaminok és az ásványi anyagok mellett az érett, nagy cukortartalmú példányok javítják kedélyünket, kellemes vakáció hangulatot teremtenek. Ha lehet, friss ananászt fogyasszunk, a konzervananász ugyanis sokkal kevesebb tápanyagot tartalmaz.

Honnan származik az ananász?

Az ananászt Európa számára Kolumbusz Kristóf fedez­te fel 1493-ban Guadeloupe szigetén. Őshazája azonban a feltételezések szerint Peruban lehetett. Botanikailag a broméliafélék csoportjába tartozik, amelyek igen hason­lóak a pozsgásokhoz. A melegkedvelő egzotikus gyümölcs ma már a Föld minden trópusi vidékén honos.

Legna­gyobb termőterületei Brazíliában, Costa Ricán és Hondurason, az ázsiai földrészen Indiában, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken vannak. Az afrikai országok közül első­sorban Elefántcsontparton, Ghánában és Dél-Afrikában teremnek broméliafélék.

Gondot okoz viszont a gyümölcs frissen tartása a szállítás alatt. Ezért általában éretlenül szedik le, és rakják hajóra. Mivel ennek utóérlelését -a banántól eltérően – még nem sikerült megoldani, Euró­pába általában éretlen, s ami összetevőit illeti, nem kel­lően kifejlett gyümölcs érkezik. Érdemes ezért a drágább, repülőgéppel szállított minőséget választani, amely amel­lett, hogy zamatosabb, több értékes tápanyagot is tar­talmaz.

Milyen alkotóelemekből áll?

Az érett ananásznak igen magas a cukor- és víztartalma, alig-alig tartalmaz fehérjét és zsírt, és más gyümölcs­fajtákhoz képest igen magas a ballasztanyag-tartalma. A kedvelt gyümölcsnek magas a kálium-, kalcium- és foszfortartalma; a nyomelemeket illetően vassal, rézzel, cinkkel és jóddal szolgál.

Legfontosabb tudnivalók az ananászról dióhéjban

  • Miniatűr kiadása, a bébiananász többnyire Dél-Afrikában és Ausztráliá­ban terem. Sri Lanka az egyetlen hely, ahol bioananász-termesztés folyik.
  • Az étkezések előtt fogyasztott friss ananász kíméletesen és természetes módon segít elkerülni a székrekedést és a haspuffadást.
  • Az ananászlé hűsít, vízzel hígítva lázas állapotban ideális ital, de csak ha nincs közben hidegrázásunk.
  • Indiában az ananászt a méhtevékenység fokozására alkalmazzák, ezért a terhesség utolsó időszakában fogyasztását szigorúan kerülni kell.
  • A nem teljesen érett ananászban ma­gas a gyümölcssavak koncentrációja, ezért az kimarhatja, a szájszögletet, megtámadhatja a fogakat, érzékenyek esetében fokozott gyomorsavtermelést válthat ki.

Egészségre gyakorolt hatás: A vitamin- és enzimdús exotin gyümölcssavakat, enzimeket és ballasztanyagokat tartalmaz; segít elkerülni a magas fehérjefogyasz­tás okozta székrekedést.

A déligyümölcsben találunk természetesen vitaminokat is, elsősorban C-vitamint és többféle B-vitamint. Az ana­nász zamatanyagát a citromsav, az ananászészter és a bromelin adja, ez utóbbi igen értékes fehérjebontó enzim is egyben. A konzervananászban nincs hatékony brome­lin, ugyanakkor a friss gyümölcshöz képest a konzervben kétszer több a cukor, a gyümölcs káliumtartalma nem éri el a friss ananász káliumtartalmának a felét sem, és a C-vitaminból csupán az egyharmada marad meg.

Ananász egészségtani jelentősége

Az ananász magas cukortartalma gyors energia löketet biztosít, aminek ugyanakkor a gyümölcs igen magas bal­lasztanyag-tartalma következtében még sincs kedvezőt­len hatása a vércukorszintre. A C-vitamin a cinkkel együttműködve erősíti az immunrendszert, nem adva esélyt a baktériumoknak és vírusoknak. A C-vitamin anti­oxidáns hatása különösképpen hatásos a rákkal szemben.

Az emésztés szempontjából az ananásznak több előnye is van: magas savtartalma elősegíti az emésztőnedvek kép­ződését, továbbá a fehérjebontó bromelin enzim pótol­hatja az esetleges gyomorsavhiányt, és segít lebontani a táplálékban található fehérjéket. A gazdag káliumtarta­lom aktivizálja a vesét, ezzel segíti a felesleges víz kivá­lasztását, ami viszont előnyös a vérnyomás szempontjá­ból. Végezetül a nagy mennyiségű ballasztanyag serkenti a bélműködést, s így megakadályozza a székrekedés ki­alakulását.

Hogyan vásárojunk ananászt?

Ha friss ananászt vásárolunk, mindig ügyel­jünk arra, hogy érettet válasszunk, mert csak az érett példány vitamindús. Ahhoz, hogy megállapítsuk, érett-e a kiválasztott ananász, szagoljuk meg: ha érezzük jelleg­zetes illatát, akkor megfelelő.

Ananász saláta

Hozzávalók (2 személyre)

1 db bébiananász, 1/2 alma, 1/2 körte, 1 evőkanál citromlé, 1 banán, 1/2 kivi, 3 evőkanál narancslé, 1 evőkanál napra­forgómag, 1 evőkanál kókuszreszelék

Ananászsasáta elkészítése

Az ananászt megtisztítjuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, torzsáját eltávolítjuk, a gyümölcs húsát 1/2 cm-es darabokra vágjuk. Az almát és a körtét megmossuk, kimagozzuk, kockákra vágjuk, salátástál­ban összekeverjük az ananászdarabokkal. Citromlével meglocsoljuk. Megtisztítjuk a banánt és a kivit, vékonyan felszeleteljük, a gyümölcsökhöz keverjük. Óvatosan hoz­zákeverjük a narancslevet. Tetejét meg­szórjuk napraforgómaggal és kókuszresze­lékkel.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.