Fájdalom enyhítése

Bütyök fájdalmainak csökkentése

A bütyök nem csupán kellemetlen, hanem fájdalmas is. A nagylábujj tövében meg­jelenő háromszögletű, csontos dudor a közhiedelemmel ellentétben nem új csontki­növés, hanem az ízületet alkotó csont természetellenes kidudorodása. Több okból is kialakulhat. Lehetséges például, hogy szüleitől hibás csontszerkezetet örökölt, s erre még rá is segített magas (6 cm-nél magasabb) sarkú cipők hordásával, megnövelve a láb elülső részére nehezedő nyomást.

A szoros cipők szintén szerepet játszhatnak benne, mivel a nagylábujjat a többi lábujj felé hajlásra kényszerítik, így az ízület kinyomódik. Ahogy a lábujjízület elfordul, az ujj tövében lévő két szezámcsont elmozdul a helyéről és fájdalmat okoz. A nagylábujj a torzulás miatt kevésbé terhelhető.

A bütykösség gyakran súlyosbodhat

Például a lábfejet nap mint nap érő nyomástól, ráadásul ízületi gyulladást is okozhat, tovább fokozva a fájdalmat. Kezdeti tünete a duzzanat, a vörösség és az enyhe fájdalom, valamint a bőr megvastagodása a nagylábujj ízületénél. Emellett tyúk­szem vagy bőrkeményedés is kialakulhat ott, ahol a második és a harma­dik lábujj összeér. Idővel aztán fájdalmat kezd érezni, és az is feltűnhet, hogy csökken nagylábujja mozgékonysága. Az állapot további romlása 6 cm-nél alacsonyabb sarkú, az orr-részen kellően tágas cipők viselésével akadályozható meg, így a fájdalom is csökken.

Az első teendők

Ha dudort, duzzanatot vagy vörösséget vesz észre a nagylábujja tövénél, hasznosak lehetnek az alábbi módszerek.

1. Cseréljen cipőt!

Álljon mezítláb a cipője mellé. Ha az orr-rész szélessége kisebb, mint a láb­feje elejéé, akkor vigye el a cipőt (és az összes többi hasonló lábbelijét) egy cipészhez, és tágíttassa ki az orr-részt. Ez azonnal csökkenti a nagylábujjra nehezedő nyomást. A 6 cm-nél magasabb sarkú cipőket tartogassa külön­leges alkalmakra, amikor jól kell kinéznie, de csak keveset kell sétálnia.

2. Forduljon szakemberhez!

A bütykök nem húzódnak vissza maguktól, de a korai fölismerés és az ortopéd szakorvos általi kezelés segíthet megakadályozni az állapot rosszabbodását, és a fájdalmat is csökkentheti.

Mit tehet az orvos?

A szakorvos megvizsgálja a lábát, kikérdezi, milyen jellegű fájdalmat érez, és az pontosan hol jelentkezik, továbbá érdeklődik az önnél és család­jában előfordult lábproblémákról, esetleges sérüléseiről, valamint az ön által hordott lábbelik jellegéről. Röntgenfelvételt is készíttethet a lábáról. Miután rendelkezésére áll az összes szükséges információ, az alábbi keze­léseket javasolhatja.

Ragtapaszozás. Az orvos ragtapasszal és kis párnákkal normális hely­zetben rögzítheti a lábfejét, s ez a fájdalmat is enyhítheti. Ez azonban csak rövid távra jelent megoldást.

Talpbetét. Az orvos személyre szabott talpbetétet készíttethet önnek, amely segít a nagylábujj ízületének stabilizálásában, és gátolja a bütyök rosszabbodását. Próbálkozhat gyógyszertárban és sportboltban készen kapható betéttel, de készíttethet is magának.

Kortikoszteroid-injekció. Ha a bütyök környéke begyulladt, orvosa szteroidinjekciót fecskendezhet az érintett területbe, hogy csökkentse a gyulladást, és ezzel átmenetileg enyhítse a fájdalmat.

Segítsen magán!

Nem kell beletörődnie a helyzetbe – az alábbi lépések csillapíthatják a bütyök okozta fájdalmat.

Gyulladáscsökkentő szerek. Az ibuprofen vagy a naproxen mérsé­kelheti a fájdalmat és a gyulladást. A csomagoláson javasolt utasításnak megfelelően szedje őket.

Talpboltozat-magasítók. Ezek az eszközök az interneten, a drogériák­ban és a cipőboltokban is megvásárolhatók. Az összes cipőjében használja őket, hogy csökkentsék a bütyökre nehezedő nyomást. Személyre szabott darabokat is csináltathat, de érdemes lehet először valamilyen olcsóbb megoldással próbálkozni.

Lábujjelválasztók. Egy másik segédeszköz a lábujj elválasztó, amely arra szolgál, hogy egymástól elkülönítve tartsa az első és a második ujjat.

Megfelelő cipő. Puha, rugalmas anyagból (bőr) készült és a lábhoz jól idomuló cipőt vegyen. A sarka ne legyen 6 cm-nél magasabb.

Ha nagyobb a baj

A bütyök komoly problémává válhat, s az ezzel járó fájdalom orvoslásához nem mindig elegendőek az egyszerű megoldások.

Műtét. Orvosa műtétet javasolhat: a sebész ekkor eltávolítja az ízület körüli duzzadt szöveteket, majd a csont egy részét is, és kiigazítja az ízüle­tet. A gyógyulás nyolc hétig is eltarthat. Ha azonban a továbbiakban nem tágas, a lábát jól tartó cipőket visel, a bütyök kiújulhat.

Azonnali enyhülés

Ha bütykei vannak, és egész nap talpon keli lennie, az kész kínszenvedés. A cipőből való kibújás mellett az alábbi módszerekkel is gyors enyhülést érhet el.

Jég. Tegyen jeges borogatást a fájó pontra naponta többször, alkalmanként 10 percre. Ez csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.

Helyi hatású fájdalomcsillapítók. Dörzsöljön a bütyök környékére gyógyszertárban beszerezhető fájdalomcsillapító hatású gélt, a használati útmuta­tót követve.

Szandál. Járjon otthon a talpboltozatát jól alátá­masztó, kényelmes szandálban, így nem a lábujjait fogja terhelni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.