Fájdalom enyhítése

A talpi bőnye gyulladása

Ha hirtelen úgy érzi, mintha lángba borult volna a lábfeje, amikor átlendíti a lábát az ágy szélén és tesz néhány lépést a fürdőszoba felé, könnyen lehet, hogy ez a sarkából eredő, hol nyilalló, hol égető jellegű fájdalom a plantaris fasciának (ejtsd: plantaris faszcia), vagyis annak a vastag és szívós szövetlemeznek (más néven bőnyének, avagy izompólyának) a gyulladása, amely a lábfej alján végighúzódva összekapcsolja a sarokcsontot a lábujjakkal.

Mikor lép fel?

Ez a buzgó testedzők átkának tartott gyulladás általában akkor lép föl, ha túl nagy megterhelés éri a sarokcsontot és a lábfej szöveteit, miközben a lehető leghelyesebb dolgot cselekszi, például rendszeresen kocog vagy gya­logol. Az állapot kialakulásának kockázatát növelő tényező a lúdtalpasság és a túl magas talpboltozat, az elhízottság, a súlygyarapodás (a terhesség miatti is), illetve a túl feszes Achilles-ín (ez az ín a lábszár izmait kapcsolja össze a sarokcsonttal). Azzal sem használ a lábának, ha túl vékony talpú cipőt hord, amely nem nyeli el az egyes lépéseknél keletkező ütődéseket.

A talpi bőnye kialakulás és kezelése

A nagyon magas sarkú cipők szintén veszélyesek, tartós hordásuk esetén ugyanis megrövidülhet az Achilles-ín. Nagyobb valószínűséggel alakul ki a rendellenesség, ha ön 40 és 70 év közötti nő. A fájdalom általában fokozatosan erősödve jelentkezik, bár van, hogy hirtelen támad. Hatá­rozottan rosszabb reggelente, illetve sokáig tartó ülés után, mivel a talpi bőnye pihenés közben összehúzódik. A probléma egyszerre rendszerint – de nem mindig – csak az egyik lábat érinti. Kezelés nélkül krónikussá válhat, megzavarhatja mindennapi tevékenységeit, és hatással lehet teste más részeire is, ahogy a fájdalom elkerülése érdekében akaratlanul is vál­toztat járásán és testtartásán.

Jegyezzük meg! Többnyire azonban házilagos gyógymódokkal megszüntethető a fájda­lom, például pihenéssel, gyulladáscsökkentők szedésével és nyújtással. Az orvosok sokféle módszert javasolhatnak, a sínbe tételtől a gyógytornáig.

Ne csüggedjen!

A talpi bőnye gyulladásban szenvedők 90 százaléka általában két-három havi keze­lés után rendbe jön.

Az első teendők

Kilencven százaléknál is nagyobb az esélye annak, hogy érzékeny lába javul majd a kezelésektől, de legyen türelmes: a gyógyulás akár hónapokig is eltarthat. Ne bicegjen egész nap – a fájdalom enyhítése és a gyógyulás folyamatának elindítása érdekében próbálja ki az alábbiakat.

1. Álljon le!

Hagyja abba azt a tevékenységet, amely talán kiváltotta a gyulladást, és engedje, hogy lábfeje pihenjen egy kicsit.

2. Enyhítse a gyulladást!

Az olyan fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen, a diklofenák vagy a naproxen segíthetnek a gyulladás és a fájdalom csökkentésében.

3. Nyújtson!

Már fölkelés előtt, az ágyban is végezzen nyújtó gyakorlatokat: nyújtsa ki talpboltozatát, Achilles-inát és lábszárizmait úgy, hogy lassan előrefeszíti a bokáját, és lábujjaival a mellkasa felé mutat.

4. Párnázza ki a lábát!

Vásároljon vény nélkül kapható, gumiból vagy gélből készült sarokpárnát, és használja a cipőiben.

Mit tehet az orvos?

A szakember kiértékeli fájdalmát és duzzanatra vagy érzékenységre utaló nyomokat keres a sarkán. Röntgen- vagy MR-felvételt is készíttethet, hogy meggyőződjön róla, nincsenek egyéb rendellenességei, például stressztörés. Ezután az alábbi kezelések közül választhat.

Sín. Ezt az eszközt alváshoz kell a lábszárra és a lábfejre erősíteni, hogy kinyújtott helyzetben tartsa a talpi bőnyét és az Achilles-inat, ami, ha úgy vesszük, szintén egyfajta nyújtás.

Kortikoszteroidok. A tartós fájdalom enyhítése érdekében orvosa a sarokba adott kortikoszteroid-injekciót javasolhat – de ez mindig csak átmeneti megoldás lehet.

Segítsen magán!

Otthoni arzenáljában sokféle fegyver áll rendelkezésére az efféle sarok-bántalmak elleni harchoz. íme néhány, amelyet érdemes kipróbálni.

Nyújtások. A nyújtás a gyógyulásnak és a megelőzésnek is az egyik leg­fontosabb eleme. Az ébredés utáni nyújtásokon kívül szokjon rá a követ­kezőkre: üljön keresztbe tett lábbal, és kezével húzza hátrafelé, a sípcsont felé a lábujjak végét. Tíz ismétlést végezzen, naponta háromszor.

Jobb cipők. Tegye el magas sarkú topánkáit, papucsait, és vegyen erős, fűzős cipőt, amelynek jól kidolgozott talpboltozat-alátámasztása és pár­názott talpa van. Ne járjon mezítláb, mert megterheli a talpi bőnyét.

Bemelegítés. Miután enyhült a fájdalom, és újra belekezd a testmoz­gásba, végezzen néhány nyújtást lábujjhegyre ágaskodva.

Fogyás. Minél többet nyom, annál nagyobb terhelés éri a talpi bőnyét.

Talpbetétek. Ezek a készen kapható vagy egyénileg készíttetett betétek egyenletesebben oszlatják el a súlyt, s így levesznek némi terhet a sarokról.

Ha nagyobb a baj

Néha még a legjobb öngondoskodási módszerek és az egyszerű orvosi tanácsok sem segítenek eleget ahhoz, hogy rendbe jöjjön a lába. Az alábbi két módszer a makacsabb esetek kezelésére lehet alkalmas.

Lökéshullám-terápia. Az orvos hanghullámokat irányít a sarkára, amelyek enyhe szöveti traumát okozva gyógyulási reakciót váltanak ki. A tanulmányok legtöbbje szerint az eredmények vegyesek voltak.

Plantaris fasciotomia (ejtsd: plantaris faszciotómia). A talpibőnye-gyulladásban szenvedők 90 százaléka műtét nélkül is rendbe jön. Azoknál viszont, akik nem, az orvos leválaszthatja a bőnyét a sarokról, s ez gyakran megszünteti a fájdalmat. Ám a módszernek kockázata is van: a talpboltozat lejjebb süllyedhet, ami egyéb lábproblémákat okozhat. Mielőtt beleegyezne a műtétbe, beszélje meg orvosával a mellékhatásokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.