Panaszok és kezelésük

A bütyök tünetei, kezelése

A bütyök a lábfej leggyakoribb problémája. A bütyök kemény kidudorodás, ami a lábfej szélén, a nagylábujj aljánál jelenik meg, kör alakú és csontos kinövésként. Ez a nagylábujjnak a kisebb lábujjak felé történő elmozdulását váltja ki, sőt a nagylábujj akár a második lábujj alá is befordulhat.

Ahogy a csontos kinövés a cipőhöz dörzsölődik, a bőrfelszín kipirosodik, megduzzad és fájdalmassá válik. A fájdalom olyan erőssé is válhat, hogy a beteg sántítani kezd. A bütykök nők körében gyakoribbak, a magas sarkú, hegyes orrú és más divatos cipők viselése miatt, amelyek a lábfej alakját hosszabb idő alatt befolyásolhatják.

Idősebbeket érint?

Ez a panasz az életkor előrehaladtával egyre többeket érint, különösen, ha az érintettek ízületi gyulladástól is szenvednek. Ez az állapot számos lágyszöveti és csontpanaszhoz vezethet, kellemetlen, elviselése napi szinten fájdalmas. Különböző termékek, mint például párnácskák és lábbetétek vannak forgalomban, amelyek a bütyök védelmével a kényelmetlenséget enyhítik.

Kezelés

Gyógyszeres kezelésre is szükség lehet néha a fájdalom és a duzzanat elviseléséhez. A beteg lába túlságosan szélessé válhat a normál méretű cipő viseléséhez, és végső soron a bütykök bármilyen cipő viselését megnehezítik. Ha már minden más eljárás hatástalan, a bütyök műtéti eltávolítása válhat szükségessé, amikor az érintett csontot metszik és egyenesítik ki. Az ilyen beavatkozás után a járás néhány hétig igen nehéz.

Mik a bütyök tünetei?

  • Kivörösödés
  • Duzzanat
  • A bütykök kellemetlenek, fájdalmasak és nehezen kezelhetők.
  • Fájdalom és kényelmetlenség Kalapácsujj (amikor a lábujj kalapácshoz hasonló formájúvá görbül) kialakulása a második lábujjban
  • Bőrkeményedések kialakulása, ahol a bőrt a cipő dörzsöli

A hagyományos és az alternatív kezelések a bütykökhöz társuló fájdalom kezelésére igyekeznek megoldást találni, amelyek közé tartozik a legmegfelelőbb lábbeli kiválasztása is. A bütyköket sűrűn kíséri a nagylábujj ráfordulása a többi ujjra, valamint a többi lábujj is gyakran kifelé hajlik a lábfejhez képest. Gyógyszerekkel a tünetek enyhíthetők, azonban a műtét az egyetlen mód, amellyel a betegség gyógyítható.

Jegeljük a fájdalmat!

Az érintett terület jegelésével enyhíthető a fájdalom. Jegeljük a területet 2 óránként 20-25 percig (vagy ameddig bírjuk). Két nap elteltével a kezeléshez felváltva alkalmazzunk meleget és hideget. Helyezzünk forró törülközőket az érintett területre 3 percig, utána hideg borogatást 30 másodpercig, és ezt 1-2 óránként háromszor ismételjük meg.

Válasszunk megfelelő talpbetétet!

A bütyök kezelését minél hamarabb el kell kezdeni, mivel az életkor előrehaladtával egyre inkább nehézségeket okoz. Kezdetben talpbetétek és alátámasztások mellett megfelelő mélységű és szélességű lábbeli használata javasolt.

Milyen műtétre van szükség?

A folyamatosan súlyosbodó bütykök helyreállításához bütyökműtétre van szükség. A fiatalabbak ezt a műtétet viszonylag könnyen viselik, és egyszerűen elvégezhető helyi érzéstelenítés alatt. Nincs szükség mankóra és gipszre sem, illetve kórházba sem kell befeküdni.

Használjunk gyógynövényeket!

Külsőleges recept: 12 g illatos bazsarózsa gyökerét, 12 g Achyranthes bidentata gyökerét, 1 g Scrophularia ningpoensis gyökerét, 12 g őszibarackmagot és 10 g pórsáfrányvirágot kerámia- vagy üvegedényben három pohár vízzel fel kell forralni, majd 30 percig lassú tűzön főzni. A leszűrt folyadékban 7-10 napig, alkalmanként 20-30 percig kell a lábakat áztatni. Zhen Huong Hua (fő összetevője a valódi sáfrány, emellett más hatással bíró összetevőket is tartalmazhat [pl. kámfor, mentől], a készítmény előállításától függően): Ezt a gyógyolajat naponta kétszer lehet a bütykökre alkalmazni a fájdalom és a duzzanat csökkentésére.

Tipp: Az akupunktúrás kezelés segíthet csökkenteni az ízületek fájdalmát és duzzanatát. Az akupunktúra adott személyre vonatkozó előnyösségéről szakemberrel kell egyeztetni.

Mire szolgál az akupresszúra?

A bütyök masszírozása és/vagy a Tai Chong és a Gong Shun pontokra történő nyomásgyakorlás a helyi vérkeringés serkentésére szolgál. A Tai Chong pont a nagylábujj eredésénél, a nagylábujj és a második lábujj között, a lábfej felső részénél található. A Gong Shun pont a lábfej felső részénél, a nagylábujj mögötti mélyedésben helyezkedik el. Ülő helyzetben ezeket a pontokat egy-egy percig kell nyomni, és ezt az eljárást naponta kétszer-háromszor ismételni.

Létezik rá megfelelő étrend?

A bütykök kezelésére vonatkozó speciális étrend nem létezik, de a friss zöldségek, gyümölcsök és változatos gabonafélék fogyasztása az egészség megőrzésének alapja. A bőséges napi folyadékfogyasztás is nagyon fontos.

Figyeljünk táplálkozásunkra!

Étrendünk alapját teljes kiőrlésű gabona, friss zöldségek, gyümölcsök és bab képezze, mert ezek segítenek féken tartani a gyulladást. Ha a páciens érzékeny vagy allergiás valamelyik gabonafélére, a fájdalom és gyulladás fokozódhat; ebben az esetben hagyja el ezeket étrendjéből, és kerülje a finomított cukrokat és hidrogénezett olajok fogyasztását, mert ezek súlyosbítják a gyulladást.

Szedjünk étrend-kiegészítőket!

Egy jó minőségű multivitamin megfelelő tápanyagokat biztosít a szövetgyógyulás elősegítésére. Kövessük a termék csomagolásán található használati útmutatót! A halolaj szintén csökkenti a gyulladást és biztosítja az ízületek olajozottságát; napi 4-6 gramm szedése két-három hónapig érzékelhető hatást eredményez. Szedjünk A-vitamint minden nap négy-hat hétig, amíg nem látható, hogy segített a bütyök lelohasztásában.

A megfelelő lábbeli

Viseljünk megfelelő cipőt, ami nem nyomja össze ujjainkat. Ez a bütyök megelőzésének és kezelésének legfőbb módja. Tanácsos pihentetni és felpolcolni a lábfejet, ahányszor csak lehetséges, és tartózkodni az olyan tevékenységektől, amelyek rendszeresen és túlzottan igénybe veszik a lábat.

Naponta háromszor 500 mg bromelain, természetes gyulladásgátló hatású. A fájdalom csillapítására szedjen a páciens olyan fehérfűz-készítményt (Salix alba), amely 120 mg szalicint tartalmaz, vagy 5 ml-t tinktúra formájában, naponta háromszor.

A gyömbér gyulladásgátló tulajdonságú és enyhíti a fájdalmat; adagja naponta 3 alkalommal 1-2 gramm vagy 1-2 ml tinktú¬ra formájában. Áztassuk a lábfejet vízben esténként fél óra hosszáig, majd dörzsöljük be orbáncfűolajjal; ezt a gyógynövénykészítményt fájdalomcsillapításra alkalmazzák.

Proloterápiás injekció

A kezelés során egyszerű vegyületeket (általában dextrózt vagy kalcium-karbonátot) tartalmazó oldatot juttatnak injekcióval a sérülés helyére. Ez a terápia erősíti azokat a meggyengült szalagokat, amelyek a csont elmozdulásáért és túlnövéséért felelősek. A bütyök miatt kialakult deformáltság nem szűnik meg, de a fájdalom elmúlik. Keressünk fel szakorvost, aki jártas ilyen típusú injekciós kezelésben!

A komoly eseteket sebészi beavatkozással lehet kezelni. Az alább felsorolt szerek mind a beavatkozást megelőzően, mind a beavatkozást követően alkalmazhatók a gyógyulás felgyorsítására.

  • Arnica montana: A beavatkozást megelőző napon és az azt követő három napon alkalmazva csökkenti a duzzanatot, a véraláfutás mértékét és a terület érzékenységét is; segíti a szervezet gyógyulását fizikai és mentális szinten a beavatkozást követően.
  • Hypericum perforatum: Az Arnica-terápiát követően a Hypericum tovább csökkenti a fájdalmat és az érzékenységet az érintett területen. Jellemző a szer betegségtünetére, hogy a fájdalom rosszabbodik, ha a beteg mozgatja a lábát, vagy ha véletlenül beütötte.
  • Phosphorus: Amennyiben a műtét alatt alkalmazott altatószer mellékhatása-ként hányinger vagy hányás jelentkezik, használjuk a Phosphorust. A kulcstünetek közé tartozik a nagyon hideg víz utáni vágy, de amint a víz felmelegszik a gyomorban, a beteg kihányja azt.

A lábujjak rendellenes pozíciója, deformációja nem gyógyítható a fitoterápia eszközeivel. Valódi javulás csak műtéti úton érhető el, de a fájdalom és a duzzanat enyhítésére alkalmazhatók növényi szerek.

  • Illóolajok: A fájó területre gyengéden bedörzsölt illóolajok és illóolaj-tartalmú kenőcsök fokozzák a helyi vérbőséget és csökkentik a fájdalmat. Ilyen célra elsősorban a lucfenyő (Picea abies), az eukaliptusz (Eucalyptus globulus), az erdeifenyő (Pinus sylvestris), a borsosmenta (Mentha piperita), a rozmaring (Rosmarinus officinalis) és a teafa (Melaleuca alternifolia) illóolaja alkalmazható.
  • Árnika: A fájdalom enyhíthető árnikakivonatot tartalmazó kenőccsel, krémmel, vagy a növény tinktúrájával végzett helyi kezeléssel. A hegyi árnika (Arnica montana) virágzatának szeszes kivonatát vízzel vagy kamillateával legalább háromszorosára hígítsuk, mert a hígítatlan árnikatinktúra helyi irritációt, bőrgyulladást okozhat.

A növény virágzatának 2 grammjából 1 dl vízzel készült forrázatát borogatásként alkalmazhatjuk a gyulladt ízület kezelésére. Árnikakészítményt csak ép bőrön használjunk, mert sérült bőrrel érintkezve nagyobb valószínűséggel alakulhat ki allergia vele szemben. Azoknál, akik már allergiásak az árnikával egy növénycsaládba (fészekvirágzatúak) tartozó növényre (pl. a kamillára), nagyobb az allergia kockázata.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.