Fájdalom enyhítése

Cluster fejfájás tünetei, kezelése és megelőzése

Tünetek:

  • Gyötrő féloldali, szem körüli fejfájás. A fájdalom hirtelen lép fel és múlik el, gyakran napokon, heteken át kiújulva.
  • Az érintett oldalon a szem bepirosodhat, könnyezhet, a beteg a szemét nem tudja rendesen kinyitni.
  • Előfordulhat orrdugulás vagy orrfolyás és az arc kipirulása.

Veszélyeztetett csoportok:

A cluster fejfájás főleg a fiatal férfiak betegsége. (A férfiak és nők aránya hat az egyhez.) A probléma oka nem teljesen ismert, bár egy jelenleg is tartó vizsgálat szerint a betegség kialakulásában szerepet játszhat az agy kisfokú szerkezeti eltérése. Ritkán az is előfordul, hogy migrénben szenvedő betegnél alakul ki cluster fejfájás.

Cluster fejfájás jellegű tüneteket okozhat ritkán az arc- és a homloküreg-gyulladás, ha a melléküregek megduzzadt nyálkahártya nyomást gyakorolnak a szem körüli idegekre. A koponya verőereinek betegsége is hasonló panaszokkal járhat.

A személyiségtípusnak is szerepe lehet a betegség kialakulásában

Több vizsgálat megerősítette, hogy az agyonhajszolt, minden percét tudatosan kihasználó, A típusú személyiségnél nagyobb valószínűséggel fejlődik ki cluster fejfájás, mint a kevésbé agresszív, B típusú személyiségnél. Kiváltó okai között gyakori az alkohol, a dohányfüst és bizonyos ételek – így a csokoládé, a tojás és a tejtermékek. Van, akinél a fejfájások az évnek közel ugyanabban az időszakában lépnek fel, vagyis az évszak és az időjárás szintén szerepet játszhat a panaszok kialakulásában.

A kiváltó okok között szerepelhet még többek között az allergia, a hő- vagy hideghatás és a korábban elszenvedett eszméletvesztéssel járó, súlyos agyrázkódás. Nitroglicerin bevétele a rohamok között egyes betegeknél szintén fejfájást okoz, de hogy ennek mi lehet a magyarázata, a kutatók előtt még nem világos.

Kialakulása

Ahogyan a betegség neve (cluster = halmaz) is utal rá, a fejfájás időszakonként, halmozottan jelentkezik, gyakran néhány órányi alvást követően. Az intenzív, hasító fájdalom figyelmeztetés nélkül tör a betegre, perceken belül eléri tetőfokát, és rendszerint 30 perctől 2 óráig (átlagosan 45 percig) tart, majd ugyanolyan váratlanul tűnik el, ahogyan megjelent. Néhány perc vagy néhány óra múlva azonban a fejfájás újból visszatér. Van, akinél egy nap leforgása alatt háromszor-négyszer is fellép a fejfájás.

Tipikus esetben a fájdalmak egy héten vagy egy hónapon át a napnak ugyanabban az időszakában lépnek fel, majd hónapok, évek telhetnek el anélkül, hogy újból jelentkeznének. Az érintettek többsége évente egy-két fejfájásos időszakot él át. Néhány betegnél viszont idültté válhat ez az állapot, s egy-egy roham négy-öt évig vagy még tovább is elhúzódhat. Olyan esetek is ismertek, amikor a fájdalomrohamok 25 évig tartottak. Az életkor előrehaladtával a rohamok egyre ritkulnak, majd teljesen eltűnnek.

Mit tegyünk?

Vezessünk naplót, hogy könnyebben megtaláljuk a jellegzetes kiváltó okokat, majd ha tudjuk, melyek azok, próbáljuk meg elkerülni őket, amennyire csak lehet. Ha úgy tűnik, hogy a fejfájás évszakfüggő, kérjünk orvosunktól megelőző gyógyszert. Tiszta oxigén 5-10 perces belégzése a rohamok alatt a betegek közel 80%-ánál elmulasztja a fájdalmat. Ezért javasolhatják a cluster fejfájásban szenvedőknek, hogy tartsanak maguknál oxigént tartalmazó, hordozható inhalátort, különösen a betegség aktív időszakában.

Az érintett oldalon a halántékverőér (amelynek pulzálása tapintható a halántékon) masszírozása vagy enyhe nyomása a betegek mintegy 40%-ánál átmeneti megkönnyebbülést hoz. Néhány beteg tapasztalata szerint az erőteljes testmozgás, a futás és a lépcsőn való le-föl szaladgálás a fejfájások kezdeti szakaszában le tudja állítani a rohamot.

Információ

Forradalmi újdonságok

A Londoni Neurológiai Intézet kutatói 1999-ben olyan jelentést tettek közzé, amely megkérdőjelez néhány régóta fennálló feltételezést a cluster fejfájás – és talán a migrén – lehetséges okaival kapcsolatban. Egészen mostanáig azt gondolták, hogy a cluster fejfájást az agy funkcionális rendellenessége okozza. Az agyi leképező technikák segítségével azonban kiderült, hogy a cluster fejfájásban szenvedők agyában, a hypothalamus területén, ott, ahol a napi ritmust, a test belső óráját szabályozó régió van, az átlagosnál több a szürkeállomány. Ha ezeket az eredményeket további vizsgálatok is alátámasztják, akkor érthetővé válik, miért jelentkeznek óraműszerű pontossággal a fejfájások.

Kezelés

A cluster fejfájás kezelésekor két feladat van: egyrészt a már ki-fejlődött fejfájást le kell állítani, másrészt napi gyógyszerszedéssel a rohamokat meg kell előzni. Megszüntető hatású (abortív) gyógyszerek: a szájon át szedhető gyógyszerek többsége hatástalan a már kialakult rohamsorozattal szembenimért túl hosszú idő alatt fejtik ki hatásukat.

A sumatriptan injekció vagy orr-spray megszüntetheti a fejfájást, de nem akadályozza meg, hogy az néhány óra múlva ki ne újuljon. Az aeroszolos ergotamin-készítmények az esetek 80%-ában hatékonyan leállítják a rohamot, és általában biztonságosabbak, mint a szájon át szedhető kiszerelések. Az orrnyílásba cseppentett lidocain – rövid hatóidejű érzéstelenítő – a betegek 60%-ának elmulasztja fájdalmát, azt azonban nem akadályozza meg, hogy néhány órán belül újra fellépjen a fejfájás.

Megelőző gyógyszerek:

Számos gyógyszer segíthet a cluster fejfájás megelőzésében. A leghatékonyabbak közé tartoznak a kalciumcsatorna-blokkolók. Ezek a magas vérnyomás kezelésére is alkalmazott gyógyszerek az érösszehúzódás kialakulását akadályozzák meg. Potenciálisan megelőző gyógyszer a gyulladáscsökkentő kortikoszteroid, az egyes antihisztaminok és az egyébként a mániás depresszió kezelésére szolgáló lítium. Migrén elleni, ergotamin-tartalmú gyógyszereket is alkalmazhatunk megelőzésként. A gyógyszert tabletta vagy kúp formájában két órával a várt roham kitörése előtt kell bevenni.

Megelőzés

Amellett, hogy szedjük az orvos által felírt gyógyszereket, lehetőleg kerüljük a gyakori kiváltó okokat, különösen az alkoholt és a dohányfüstöt.

Alternatív terápiák

  • Akupresszúra: Az alábbi technika alkalmazása a fejfájás kezdetekor lerövidítheti a fájdalom időtartamát. Egyik ujjhegyünket tegyük két szemöldökünk között az orrnyereg fölé. Gyakoroljunk erre a pontra enyhe nyomást mintegy két percen keresztül. Ismételjük meg három-öt alkalommal. A fájdalom újbóli jelentkezésének elkerülésére néhány óránként végezzük el a gyakorlatot.
Figyelem! Ha ergotamin-készítményt szedünk a cluster fejfájás kezelésére, vigyázzunk, hogy ne lépjük túl az előírt dózist! Ha ezeket a gyógyszereket túl nagy adagban használjuk, mérgezés léphet fel. Ennek tünetei: gyengeség, az izomkoordináció elvesztése, remegés, rángógörcs és szélsőséges esetben a kéz és a láb keringésének olyan súlyos károsodása, hogy szövetelhalás alakul ki.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.