Fájdalom enyhítése

Dülmirigy-gyulladás és fájdalom kezelése

Ha a közvetlenül a húgyhólyag alatt levő, az ondótermelésért is felelős, nagyjából dió nagyságú dülmirigy (prosztata) begyullad, az rendszerint fertőzés következménye, amely akár egy másik testrészből is indulhat. Tü­netei: a hát alsó részében, a hasüreg­ben, a herezacskó mögött és a lábak közt érzett fájdalom, néha láz.

Az el­hanyagolt, kezeletlen prosztatagyulladás további gyulladásokra vezethet a szaporító- és a kiválasztórendszer szerveiben. Különösen veszélyes a herékre, a mellékherékre, súlyo­sabb esetben a vesére. A dülmirigy az évek során természetes módon megnagyobbodik. Ez egymagában még nem okoz gyulladást, ám ebben az esetben is hasznosak lehetnek az alább javasolt kezelések.

Naturopátia

Igyunk sok folyadékot, és minél gyakrabban vizeljünk. Mindig győ­ződjünk meg arról, hogy vizelés so­rán a lehető legalaposabban kiürí­tettük húgyhólyagunkat. Üljünk behajlított térddel tíz percre derékig érő forró fürdőbe, közben homlo­kunkra tegyünk hideg vizes boroga­tást. Ezután dörzsöljük át alfelünket hideg törülközővel, és néhány má­sodpercig hagyjuk a lábunk közt, hogy lehűtse az egész területet. Né­mely terapeuta a dülmirigy rendsze­res kiürítését és masszázsát javasolja, hogy a páciens megszabaduljon a megnagyobbodás okozta nyomás­tól. A rendszeres séta is segít.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Kerüljük a fűszeres és zsíros étele­ket, és fogyasszunk C- és E-vita­mint, B-vitamin-komplexet, cinket és magnéziumot. Gyakran egészít­sük ki táplálékunkat hal-, olíva- és ligetszépeolajjal. A zöldséglevek kö­zül hatásos a sárgarépa, a zeller, a vízitorma és a torma; a sárgarépa, az uborka, a cékla, a retek és a fok­hagyma; valamint a sütőtök leve.

Gyógynövény-terápia

A pongyola pitypang, a törpe fű­részpálma, az afrikai szilvafa (Pygeum africanum), a mezei zsurló és a tarackbúza segít a panaszok enyhí­tésében. Az ernyős körtike (Chimaphila umbellata), a bíbor kasvirág, a magas szarkaláb és a kökörcsin szin­tén hatásos, de egyéni adagolásukat jobb szakképzett gyógynövény-terapeutára bízni.

Masszázs és aromaterápia

Masszírozásra vagy inhalálásra a le­vendula, a ciprus és a kakukkfű il­lóolaja alkalmas.

Reflexológia

Masszírozzuk a lábfej belső részén, a bokacsont és a sarok között félúton található pontot. Hölgyek esetében ugyanez a méh fájdalmát enyhíti.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.