Gyors felépülés

Táplálkozással a fájdalom ellen?

Előre kérdezze meg orvosát, hogy nincs-e kizáró ok ami miatt nem ajánlja önnek a kezelést. Ha nincs, beszélje meg a szakemberrel, hogyan is hat a kezelés, milyen eredményekre számíthat, mennyi ideig fog tartani, és mennyibe fog kerülni.

Az átlag magyar ember még ma is kevesebb mint három adag zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt naponta (ezzel az európai középmezőnyben vagyunk), halfogyasztás tekintetében viszont utolsók vagyunk Európában. A helytelen táplálkozás és a fájdalom között összefüggés mutatható ki. Először is, aki nem eszik zöldséget és gyümölcsöt, az igen valószínű, hogy kevésbé egészséges, hizlaló ételekkel lakik jól. A túlsúly megterhelheti az ízületeket, különösen akkor, ha az illető nem is mozog eleget.

Gyulladást okoznak! A kutatók ma már azt is kiderítették, hogy a zsírpárnák nem csupán tétlenül szunnyadnak a hasi tájékon, hanem a bennük lévő zsírsejtek olyan fehérjéket termelnek, amelyek fokozzák a gyulladásokat, és ezzel a fájdalmat is. A helytelen étrend pedig tovább ronthatja a helyzetet.

A legújabb kutatások szerint egyes növényi olajokban és feldolgozott élelmiszerben előforduló omega-6 zsírsavak bizonyos mennyiség felett elősegítik a gyulladáskeltő vegyületek termelődését. E vegyületek összekeverednek a zsírszövet termelte fehérjékkel, s ingerlik a fájdalmat okozó idegeket.

Naplóírás: Vezessen ételnaplót, hogy kiderüljön, melyek azok az ételek, amelyek előidézik vagy súlyosbítják a fájdalmait, írja le, mikor mit evett, és azt is, hogy utána milyen fájdalmas tüneteket tapasztalt. Kb. egy hét után már kirajzolódhat a kép, amelynek alapján a továbbiakban elkerülheti a fájdalmat előidéző ételeket.

A súlyfelesleg leadása

Felejtse el az azonnali fogyást ígérő diétákat – ezek nem jelentenek megoldást. Válasszon olyan ételeket, amelyek sok gyulladáscsökkentő hatású tápanyagot tartalmaznak és kerülje a gyulladáskeltő hatású ételeket, íme néhány támpont a kezdetekhez.

  • Mondjon nemet a „rossz”‘ zsírokra! Tartsa távol magát az állati termékekben található telített zsíroktól, a kukoricacsíra-, pórsáfrány-, napraforgó-, földimogyoró- és szójaolajban lévő ómega-6 zsírsavak túlzott fogyasztásától, valamint a transzzsíroktól, amelyek egyes feldolgozott élelmiszerekben, például kekszekben és süteményekben, valamint bizonyos növényi eredetű zsiradékokban találhatók.
  • Mondjon igent a „jó” zsírokra! Fogyasszon többet az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag extra szűz olívaolajból s az omega-3 zsírsavakat tartalmazó zsíros húsú halakból, halolajból, dióból és dióolajból, lenmagból és lenmagolajból, illetve kendermagból és kendermagolajból.
  • Kerülje a finomított szénhidrátokat! Az finomliszttel és finomított cukorral készült ételek hirtelen megemelik az inzulin- és vércukorszintet, ami viszont fokozza a gyulladáskeltő hírvivő anyagok termelődését.
  • Minél színesebben! Egyen sokféle színű zöldséget és gyümölcsöt, hogy növelje a gyulladáscsökkentő növényi vegyületek bevitelét!
  • Fűszerezze meg! A gyömbér, a kurkuma, a cayenne-i bors, a hagyma és a fokhagyma mind közismerten gyulladáscsökkentő hatású.
Jó tudni: A színes ételek segíthetnek csökkenteni a fájdalmat okozó gyulladást.

Étrend-kiegészítők

Sok vitamint és étrend-kiegészítőt reklámoznak azzal, hogy fájdalomcsillapító hatása van. Az efféle állításokat kellő óvatossággal kezelje! A kiegyensúlyozott étrend az összes szükséges tápanyagot tartalmazza, ráadásul egyes vitaminok túlzott bevitele még kárt is okozhat.

Fájdalom és szex

Az emberek többsége vágyik a bensőséges pillanatokra, de akinek fájdalmai vannak, többféle módon is gátolva lehet. A rossz közérzeten túl a fájdalom kezelésére használt szerek némelyike csökkentheti a szexuális vágyat. A szexuális élet fontos része az egészséges partner-kapcsolatnak, sőt gyógyító ereje is lehet. Ne adja tehát fel, hiszen sok mindent tehet azért, hogy újra része legyen intim örömökben.

  • Beszéljen róla! Sokaknak nehezére esik beszélni a szexről, pedig a gondok megosztása az egyik legjobb módszer arra, hogy hatékony megoldást találjanak a problémáikra.
  • Vegyen be fájdalomcsillapítót! Közösülés előtt vegyen be fájdalomcsillapítót, de legyen tisztában azzal, hogy e gyógyszerek némelyike a férfiaknál és a nőknél is csökkentheti a libidót. Beszéljen orvosával, aki talán másfajta gyógyszert tud ajánlani.
  • Változtassanak pózt! Nem kell ragaszkodni a régi, megszokott testhelyzetekhez, ha azok már nem kényelmesek.
  • Kérdezze meg a szakértőt! A szexuálterapeuták gyakran tudnak hasznos tanácsokat adni a fájdalommal összefüggő problémákkal kapcsolatban. Kérje meg háziorvosát, hogy utalja be tanácsadásra.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.