Fájdalom enyhítése

Hüvelygyulladás tünetei, gyógyszermentes kezelése

A hüvely gyulladása (vaginitisz) le­het kellemetlen közösülés eredmé­nye is, de többnyire fertőzés okozza. A betegség a hüvely fájdalmával és viszketésével jár, váladékozás, ese­tenként véres váladék is kísérheti.

Megjegyzés: A hüvelygyulladás nem keverendő össze a vaginózissal, amely a hüvely enyhe lefolyású, gya­kori baktériumos fertőzése, és jel­legzetesen „halszagú” váladékozással jár. A vaginózis kezelésére kenjünk a hüvelybe élőflórás joghurtot, és/ vagy szedjünk probiotikum- kap­szulát naponta kétszer, míg a tüne­tek el nem múlnak. Terhesség ide­jén forduljunk orvoshoz.

Aromaterápia és gyógynövény-terápia

Naponta zuhanyozzunk orbáncfű- és körömvirág-tartalmú tusfürdő­vel (az alaptinktúrákból tíz cseppet tegyünk egy kicsit több mint fél liter felforralt, még meleg vízhez). Fürdővizünkhöz néhány csepp levendula-illóolajat is adhatunk (kerüljük a vegyi anyagokat).

Az Aloe Vera hígított tinktúrája vagy gélje szintén hasznos lehet. Ha az okozza a gondot, hogy szeretkezés közben túlságosan száraz a hüvely (a változókor időszakában sok nő j szenved ettől a jelenségtől), akkor a partner használjon síkosító gélt vagy olajat, például jojobát. Ha gyulladást észlelünk, akkor a vivő-olajba tett egy-két csepp teafaolajjal végzett kezelés a legjobb.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.