Fájdalom enyhítése

Fantom-fájdalom tünetei

Olyan fájdalmas érzés, melyet a beteg úgy él meg, mintha az eltávolított végtagból vagy testrészből sugározna ki. A legkisebb nyomásra vagy érintésre fellépő csonkfájdalom.

Kezelés

A végtagi fantomfájdalom teljes megszüntetésére nincs mindig mód. Számos stratégia létezik azonban, amely legalább valamilyen fokú enyhülést biztosít. Ilyen lehet például a biofeedback és a transcutan elektromos idegingerlés (TENS).

Emellett hatásosak lehetnek:

  • Nem kábító és kábító fájdalomcsillapítók, antidepresszáns gyógyszerek.
  • Műtéti beavatkozás, amellyel eltávolíthatók az idegcsonkokat nyomó hegek, illetve a csonkban húzódó átvágott idegszálak. A fájdalmas, nyomás miatt kialakult csonkfekélyek is műtéti beavatkozást igényelnek.
  • Idegblokád vagy gerincvelő-stimuláció, amelynek célja megakadályozni a fájdalomüzenetek továbbítását.

Figyelem!

A hideg gyakran fokozza a végtagi fantomfájdalmat. Legyen a csonk mindig melegen beburkolva, ha hideg időben kimegyünk a szabadba.

Megelőzés

Az előzetes vizsgálatok arra utalnak, hogy a csonkolás előtti fájdalmak erőteljes kezelésével csökkenthető az operációt követő súlyos végtagi fantomfájdalom. A legtöbb, amputáción átesett ember beszámolt olyan melegség, enyhe csavaró, nyomó vagy viszkető érzésről, amely azt a hatást keltette, mintha a levágott végtag vagy más testrész még mindig a helyén volna. A betegek 50-80%-ánál gyakran igen erős a fájdalom. Az emlőeltávolításon átesett nőknél előfordulhat emlő fantomfájdalom. Az amputációk egyik gyakori oka az érszűkület, érbetegség. Súlyos érszűkületet a dohányzás és a cukorbetegség okoz. Csonkolásra baleset, daganat, súlyos fertőzés miatt is sor kerülhet.

Kialakulása

A test egészéből származó fájdalomüzenetek az agykéreg meghatározott területén, az ún. homunculusban azonosítódnak. Ha megvágjuk a hüvelykujjunkat, addig, amíg az ingerület nem jut el a homunculusba, nem alakul ki fájdalomérzet. Viszont, ha a hüvelykujjból vezető ideget lefutása mentén bármi ingerli, fájdalomérzés fog kialakulni, függetlenül attól, hogy az inger valójában nem a beidegzett szervből származik.

Mit tegyünk?

Fontos annak megértése, hogy a végtagi fantomfájdalom nem képzelt, hanem nagyon is valóságos. A közhiedelemmel ellentétben ezt nem stressz, kimerültség, nyirkos idő vagy időváltozás váltja ki, ám ezek a tényezők súlyosbíthatják ezt a körülményt. A beteg tevékenykedése, figyelmének elvonása hasznos lehet, de ha a fájdalom akadályozza a mindennapi életet, kérjük ki egy specialista véleményét.

Alternatív terápiák

  • Akupunktúra: Néha segíthet a végtagi fantomfájdalom enyhítésében.
  • Biológiai visszacsatolás: Ez az egyik leghatékonyabb módja a végtagi fantomfájdalom kezelésének. A módszer során érzékelők és monitorok segítségével a betegek elsajátíthatják az egyébként akarattal nem befolyásolható testfolyamatok irányításának képességét. A betegek megtanulják, hogyan uralkodjanak fájdalmukon.
  • Gyógynövénygyógyászat: A kapszaicint, a csípős paprika hatóanyagát tartalmazó kenőcsök és krémek a csonkra felkenve néha csökkentik a végtagi fantomfájdalmat. Addig, amíg a műtéti seb teljesen meg nem gyógyult, nem szabad alkalmazni. Akkor se használjuk, ha nyomás miatt alakult ki fekély, pl. felfekvésnél. A kapszaicin ne jusson a szembe, szájba, orrba.

Forradalmi újdonságok

Az a megfigyelés, hogy a csonkolás előtti erős fájdalom gyakran összefügg a csonkolás utáni végtagi fantomfájdalommal, arra ösztönzött néhány orvost, hogy a műtét előtt elkezdje az agresszív fájdalomcsillapítást. A stratégia: 72 órával az amputáció előtt gerincvelői érzéstelenítést adnak. További vizsgálatok szükségesek annak meghatározására, hogy a megelőző fájdalomcsillapítás valóban eredményes-e a végtagi fantomfájdalom kivédésére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.