Fájdalom enyhítése

Alsó húgyúti elzáródás tünetei és gyógyítása

Tünetek

  • Fájdalom, amely lehet állandó, vagy jelentkezhet vizelés előtt, alatt vagy után, előfordulhat gennyes vagy véres váladékozás.
  • A vizelés megkezdésének nehézsége, csak kis mennyiség távozik, vizelés után elcsöppenés.
  • Vizelési inger, de vizelési képtelenség.

Veszélyeztetett csoportok

A húgyúti elzáródás bármely életkorban előfordulhat, de leggyakoribb a prosztata megnagyobbodásban szenvedő idősebb férfiaknál. Kialakulhat olyan csecsemőknél is, akik alsó húgyúti fejlődési rendellenességgel születtek. A heveny elzáródás húgyúti kő vagy prosztatadaganat eredménye lehet.

Kialakulása

Az elzáródás kialakulhat lassan, de jelentkezhet hirtelen is, a ki-váltó októl függően. A többnyire heves fájdalom a derékra vagy a has területére összpontosul. A hosszú ideig tartó elzáródás során, amennyiben az a húgyvezetékeket érinti, a vizelet pang a vesében — annak szerkezete károsodik, hydronephrosis alakul ki.

Mit tegyünk?

A húgyutak elzáródása, ami miatt a vizelet pang, súlyosan károsíthatja a vesét és akár veseelégtelenséget is okozhat. Azonnal forduljon orvoshoz, ha nem ürít elég vizeletet annak ellenére, hogy elég folyadékot fogyaszt.

Bármilyen vizelési nehézség esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Időközben alkalmazzunk melegítőpárnát, üljünk forró fürdőbe, és vegyünk be nem szteroid gyulladásgátlót, simaizom-görcsoldó hatású fájdalomcsillapítót. Kerüljük az egyes országokban még alkalmazott acetaminophent, mert az súlyosbíthatja a vesebetegségeket.

Elzáródott húgycső

Hydronephrosis akkor jön létre, amikor a húgyvezeték elzáródása folytán a vizelet felgyülemlik a vesemedencében, és fájdalmas duzzadást, esetleg maradandó károsodást okoz.

Kezelés

Az orvos katéter segítségével lebocsátja a pangó vizeletet, s így a feszítő hólyagfájdalom megszűnik. Hólyagtükrözéssel – cisztoszkóppal – nézi meg a hólyagot és a húgycsövet. Emellett hasi ultrahangra is sor kerülhet. További lehetséges vizsgálatok: a CT, az MRI és különböző speciális képalkotó eljárások, melyekkel a húgyutak szerkezete és a vesék működése vizsgálható, miután ezekbe festékanyagot vagy csekély mennyiségű radioaktív hatóanyagot fecskendeztek be.

A kezelés a kiváltó októl függően változik. Szükség esetén tartós katétert helyeznek be egészen a kiváltó ok megszűnéséig. A húgyúti fertőzésre antibiotikumot és a hólyag érzéstelenítését szolgáló gyógyszert írnak fel. Ha az elzáródást kő okozza, azt el kell távolítani. A prosztata megnagyobbodása kezelhető gyógyszerekkel vagy műtéti úton.

Megelőzés

A megelőzés lényege a kiváltó okok korai felismerése és kezelése. A negyvenévesnél idősebb férfiaknak rendszeres urológiai szűrővizsgálat javasolt. Fontos a húgyúti fertőzések és a vesekövek idejekorán történő kezelése.

Alternatív terápiák

Több tanulmány is kimutatta, hogy a bűvészpálma segít a prosztatanagyobbodás megelőzésében. Ennek ajánlott napi adagja két 160 mg-os tabletta, amely a szabvány szerint legalább 85% zsírsavat és szterolt tartalmaz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.