Fájdalom enyhítése

Idegbántalom, idegfájdalom

Tünetek

  • Kellemetlen tűszúrásérzéssel járó zsibbadás a kézben vagy a lábban.
  • Égő bőrfájdalom vagy a bőr érzékenysége.
  • Érzékzavar.
  • Izomgörcsök és sorvadás (atrófia).

Veszélyeztetett csoportok

A neuropátia, a neuralgia és a neuritis kifejezések az idegek betegségének, fájdalmának és gyulladásának megjelölésére használatosak. A környéki idegbántalom (perifériás neuropátia) elnevezés a központi idegrendszeren (az agy és a gerincvelő) kívüli, mozgató- vagy érzékelőidegekből származó fájdalomra vonatkozik. A perifériás neuropátia egyik leggyakoribb oka a cukorbetegség. Emellett bekövetkezhet még alkoholizmus, fertőzés, ólommérgezés és ipari vegyszerekkel történő érintkezés következtében is.

A kóros testtartás és az idült gerincpanaszok is hozzájárulhatnak az idegbántalomhoz, amely keringési zavarokkal, a verőerek megvastagodásával, övsömörrel, rheumatoid arthritisszel, Lyme-kórral, sclerodermával (a bőr megvastagodásával és megkeményedésével), AIDS-szel és a lupusszal kapcsolatban is kialakulhat. Ideggyulladást bizonyos gyógyszerek is okozhatnak, különösen a rák kemoterápiájában használatosak, valamint az isoniazid, melyet a tuberkulózis kezelésére használnak és a phenytoin, amely epilepsziaellenes szer. Idegbántalmat hiánybetegségek is előidézhetnek. Különösen a B12-vitamin és a tiamin hiánya a veszélyes, amely alkoholistáknál gyakran előfordul.

Vigyázat! A dohányzás csökkenti a vér áramlását, és így elősegítheti a neuropatia és az idegfájdalom kialakulását. Bizsergő érzést okozhat, ha az illető adott testrésze régebben megfagyott vagy nagyon lehűlt.

Kialakulása

A perifériás neuropátia lassan fejlődik ki. Jellegzetesen zsibbadással, bizsergéssel és kellemetlen tűszúrásérzéssel kezdődik a kézben és a lábfejben. Ahogy súlyosbodik, egyre terjed, és az érzékelés elvesztése végül kiterjed a karra és a lábra. Az érzőképesség hiánya megnehezíti az érintett végtag használatát. Képzeljük el, hogy felemelünk egy tárgyat, amelyet nem érzünk, vagy úgy sétálunk, hogy nem érezzük a talajt. Végül a kéz és a láb izmai fokozatosan elgyengülnek. Előfordulnak izomgörcsök is. Néhány esetben pedig a bőr olyan érzékennyé válik, hogy a legkisebb érintés is fájdalmas lesz.

Van úgy, hogy csak egy ideg érintett. Például az agyideg gyulladása okozza az arcidegzsábát, amelyet a szem körül, valamint az arc egyéb részén, az érintett oldalon irgalmatlan nyilalló fájdalom jellemez. Az övsömör, amely a bárányhimlőt okozó herpesz fertőzés kiújulása, gyakran okoz erős idegfájdalmat a kiütések területén.

Jegyezzük meg! A fertőzés vagy övsömör okozta idegfájdalom rendszerint elmúlik, amint a fennálló ok megszűnik. Néha a fájdalom hónapokig vagy akár évekig is eltarthat.

Figyelem!

A hosszan tartó neuropátia az érintett területen az érzékelés elvesztéséhez vezethet. A beteg nem érzi a figyelmeztető fájdalmat, így könnyebben megsérül. Ezért fokozott figyelmet kell fordítani az égések és egyéb sérülések megelőzésére.

Mit tegyünk?

A nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek, mint az aszpirin, az ibuprofen és a naproxen enyhíthetik az ideggyulladás okozta fájdalmat. Ha a neuropátia cukorbetegség szövődménye, tegyünk meg mindent a normális vércukorszint biztosítása érdekében. Ha magas a koleszterinszintünk, igyekezzünk csökkenteni. A rendszeres mozgás segíti a vérkeringést, és csökkenti a neuropátia kockázatát.

Igyekezzünk egészségesen élni, és próbáljuk meg kiiktatni azokat az életviteli tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak az idegfájdalom kialakulásához. Tartózkodjunk a szeszes italtól, és ha dohányzunk, tegyünk meg mindent a leszokás érdekében. Ha rossz a testtartásunk, javítása érdekében forduljunk gyógytornászhoz vagy egy Alexander-technikában járatos szakemberhez.

Ne szedjünk nagy dózisban B6-vitamint orvosi javallat nélkül. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy gyógyszer okozza a panaszainkat, jelezzük az orvosnak, és ha lehet, térjünk át másik gyógyszerre. Ha hideg hatására jelentkezik bizsergő érzés, öltözzünk melegen, és ne tartózkodjunk a szabadban hideg időben.

Kezelés

A perifériás neuropátia kezelésekor az egyik cél a kiváltó ok befolyásolása, illetve megszüntetése. Néha a prednizolon vagy egyéb szteroid megszünteti a rheumatoid arthritis, a lupus, a scleroderma és a többi autoimmun betegség okozta idegfájdalmat. Néhány, csak egy idegre korlátozódó esetben, az ideg műtéti átmetszése lehet a megoldás. Egy másik, termokoagulációnak nevezett eljárás során elektromos tűket használnak a fájdalomrostok célzott elpusztítására.

Megelőzés

A neuropátiát nem lehet minden esetben megelőzni, de a kiváltó ok korai kezelésével kialakulását gyakran el lehet odázni. Ez különösen fontos a cukorbetegség okozta idegkárosodás megelőzésében és enyhítésében. Számos vizsgálatban kimutatták, hogy a vércukor normalizálásával jelentősen csökken a cukorbetegség okozta idegrendszeri szövődmények előfordulása. A megelőzés egyéb formái közé tartozik a rendszeres testmozgás, a helyes testtartásra való törekvés, az alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülése. Az alacsony zsírtartalmú étrend is előnyös, amely a gyümölcsök, zöldségfélék és szemes gabonák fogyasztására helyezi a fő hangsúlyt, s ezáltal a vér koleszterinszintjének féken tartását is biztosítja.

Alternatív terápiák

  • Akupunktúra: Az ősi kínai orvoslásnak ez a formája az egyik leghatékonyabb alternatív módja a neuralgia enyhítésének. A nyugati kutatók még mindig nem értik, hogy hogyan hat és miért eredményes az akupunktúra, de sokan feltételezik, hogy a hegyes tű szúrása és forgatása valamilyen reakciót vált ki az ingerelt idegpályák mentén. Azonban meg kell jegyezni, hogy a javulás eléréséhez hat kezelésre is szükség lehet.
  • Alexander-technika: Egy szakképzett oktató segít az idegfájdalmat okozó tartáshiba felismerésében és javításában.
  • Aromaterápia: A fájdalmas terület hígított borsmentaolajjal való bedörzsölése időleges enyhülést hozhat. Gyógynövénygyógyászat Bizonyos növényi olajokban található zsírsavakról kimutatták, hogy csökkentik az ideggyulladás fokát és a fájdalmat. A lenmag, a csészekürt és az orvosi atracél olaja kitűnő forrásul szolgál, mert bennük bőségesen megtalálható a gamma-linolénsav (GLA). Ezeket 250 mg GLA-t tartalmazó mennyiségben kell alkalmazni. A kapszaicinkrém, mely a csípős paprika és a chili hatóanyagát tartalmazza, enyhíti a fájdalmat, csökkenti a helyi gyulladást, és gátolja a P-anyag nevű vegyület működését, amely a fájdalomüzeneteket továbbítja a perifériás idegektől az agy felé.
  • Mágnesterápia: A New York Medical College neurológusainak vizsgálata során a cukorbetegség okozta neuropátiában szenvedő betegek lábára mágnest erősítettek. Ez csökkentette a fájdalmat, és segített a lábszárfekély és egyéb szövődmények megelőzésében. Úgy gondolják, hogy a mágnes az adott területen a vérkeringés fokozása révén és feltételezhetően a fájdalomimpulzusok továbbításának gátlásával fejti ki hatását.
  • Masszázs és manipuláció: Egyes esetekben a gyengéd masszázs az érintett terület vérkeringésének fokozásával enyhítheti a zsibbadást és a bizsergést. A kiropraktika vagy a manuálterápia jó hatású lehet, ha a fájdalmat az idegek összenyomása, elszorítása okozza.
  • Táplálékkiegészítők: A cukorbetegség okozta fájdalom enyhítésében eredményesnek bizonyult a nagy adagban adott, antioxidáns hatású táplálékkiegészítő alfa-liposav. A dióban, a hüvelyesekben, a szemes búzában és a búzakorpában található inozitol nevű anyag is szerepet játszik a megfelelő idegműködésben. Néhány vizsgálat során kimutatták, hogy az inozitol napi 1000 milligrammos adagja csökkenti a cukorbetegség okozta neuropátiát. Az egyéb hasznos táplálékkiegészítők közé tartozik az E-vitamin 400-800 NE, a B12-vitamin 1000-1500 mikrogrammos, a folsav 400-800 mg-os és a tiamin 50 mg-os adagja. Ezek mindegyike antioxidáns tulajdonságú, illetve elősegíti a megfelelő idegi működést.

Forradalmi újdonságok

Német kutatók azt találták, hogy a cukorbetegségben szenvedő betegek idegbántalmai alfa-liposav (ALC) hatására visszafejlődhetnek. Egy vizsgálatban 73 súlyos neuropátiás betegnek adtak 800 milligramm ALC-t vagy placebót. Négy hónap után az ALC-kezelésben részesülő betegek idegműködése javult, és a tünetek csökkentek, míg a placebo csoportban a tünetek súlyosbodtak. A kutatók pontosan nem tudják, hogy hogyan hat az ALC. Feltételezik, hogy a javulás az antioxidáns hatásnak köszönhető, ami megvédi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.