Fájdalom enyhítése

Mellékhere- és heregyulladás tünetei és gyógyítása

Tünetek

  • Heves fájdalom az érintett heré(k)ben.
  • A herezacskó fájdalma, kivörösödése, duzzanata.
  • Esetenként láz, rossz közérzet.

Kialakulása

A mellékhere-gyulladásnál a herezacskó fájdalmasan megduzzad és begyullad. A fájdalom rendszerint hirtelen lép fel. Egyik vagy mindkét here érintett. A közeli húgyúti, illetve nemi szervek – különösen a húgycső, az ondóvezeték (mely elvezeti az ondót a mellékherékből), valamint a prosztata (dülmirigy) – ugyancsak begyulladhatnak. Vízsérv is kialakulhat – ilyenkor a herezacskó vízzel telik meg, és elfertőződhet, begennyesedhet. Gyors beavatkozás nélkül mind a mellékherék, mind a herék elpusztulhatnak, amely nemzőképtelenséghez vezet.

Figyelem! Ritka esetben a mellékhere-gyulladás visszatérő, sőt idült betegséggé is válhat. Erre hajlamosít az állandóan bent lévő húgycsőkatéter, idült húgycsőgyulladás vagy fejlődési rendellenesség.

A herezacskóban fellépő fájdalmat ne próbáljuk meg fűtőpárnával vagy meleg borogatással enyhíteni, a 40 °C feletti meleg ugyanis károsíthatja a hímivarsejteket. Egy ilyen „kezelés” után több hónapot kell várni, mire a hím ivarsejtszám újra normális lesz.

Mit tegyünk?

Minél előbb forduljunk orvoshoz. Addig is, a fájdalom enyhítése érdekében vegyünk be aszpirint, ibuprofent vagy egyéb nem szteroid gyulladásgátló gyógyszert (NSAID), a herezacskóra pedig tegyünk hideg borogatást. A herezacskó feszülését enyhíthetjük úgy is, ha borogatjuk és addig ágyban maradunk, amíg a fájdalom és a duzzanat nem csökken. A lábadozási időszakban tartózkodjunk a nemi élettől, valamint a megerőltető testmozgástól, nehéz tárgyak emelésétől. Az orvosok több hétre herefelkötő viselését javasolhatják.

Kezelés

Súlyos fájdalom esetén az azonnali fájdalomcsillapítás érdekében az orvosok rendszerint az ondózsinórba fecskendezett helyi érzéstelenítővel átmenetileg blokkolják az ideget. Ultrahangos vizsgálatra is sor kerülhet. Mintát vesznek a vizeletből vagy a húgycsőváladékból, és kitenyésztik a benne lévő baktériumokat. Ha baktériumok okozzák a gyulladást, antibiotikumot írnak fel. A vízsérv általában magától elmúlik, de olykor szükségessé válhat a lecsapolása – ehhez fecskendőt és tűt használnak. A tályogot minden esetben meg kell nyitni, és tartalmát le kell engedni.

Az idült mellékhere-gyulladás sok esetben műtéti beavatkozást igényel. A probléma olykor orvosolható vasectomiával (az ondózsinór elkötésével), ha azonban a fájdalom és a többi tünet továbbra is fennáll, a mellékhere eltávolítására is szükség lehet.

Veszélyeztetett csoportok

A mellékhere és a here gyulladása, duzzadása bármely életkorban előfordulhat. A betegség kockázata az aktív nemi életet élő fiataloknál a legnagyobb. A lehetséges okok közé tartozik a gonorrhoea, a chlamydia-fertőzés és egyéb, nemi úton terjedő betegségek. Húgyúti fertőzés, prosztatagyulladás, valamint a prosztata műtétek szövődményeként is felléphet. A heregyulladás vírusos fertőzés, elsősorban a mumpsz szövődményeként is kialakulhat.

Forradalmi újdonságok

A férfi nemi szerveket érintő betegségek kivizsgálásában egyre nagyobb szerep jut az ultrahangnak. A here vérellátásának vizsgálatához használt színes Doppler-ultrahang segítségével az orvos könnyebben különbséget tehet a mellékhere-gyulladás és az olykor hasonló tünetekkel járó herecsavarodás között, s így hamarabb elkezdheti a megfelelő kezelést.

Megelőzés

A legjobb megelőzés a kölcsönösen monogám nemi élet. Ha erre nincs lehetőség, mindig használjunk óvszert. A húgyúti fertőzések és a prosztatagyulladás gyors diagnózisa és kezelése segít a szövődmények, így a másodlagos here- és mellékhere-gyulladás megelőzésében. Azoknak a felnőtt férfiaknak, akik nem biztosak benne, hogy gyerekkorukban átestek-e mumpszon, tanácsos vérvizsgálatra jelentkezniük. Ok szükség esetén védőoltást kapnak. A gyermekeket ma már rutinszerűen oltják e betegség ellen.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: Napi 320 mg fűrészpálma-kivonattal elejét vehetjük a prosztata megnagyobbodásának és gyulladásának, amely mellékhere-gyulladást is okozhat. Napi egy evőkanál len-magolaj ugyancsak gyulladáscsökkentő hatású; ajánlható még a borágó és a ligetszépe olaja is.
  • Táplálékkiegészítők: Az E-vitamin nagyobb adagja (legfeljebb napi 800 NE) gyulladáscsökkentő hatású lehet.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.