Fájdalom enyhítése

Fehérvérűség, nyiroksejt-daganat

Tünetek

  • Fehérvérűség (leukémia): fájdalom a csontokban és az ízületekben; fokozódó súlyos vérszegénység és vérzékenység; megnagyobbodott nyirokcsomók, lép és máj; fogyás; éjszakai izzadás; általános betegségérzet. Fájdalom, hányás, zavartság, az izom-mozgások feletti irányítás elvesztése és idegrendszeri görcsök is jelentkezhetnek.
  • Nyirokrák (limfóma): megnagyobbodott lép és duzzadt nyirokcsomók a nyakon, a hónaljban vagy a lágyékban; krónikus fáradtság; láz és éjszakai izzadás; fogyás; bőrviszketés, kipirulás; hányinger és hányás.

Veszélyeztetett csoportok

Mindkét kór előfordulhat bármely életkorban, de a leukémia gyakoribb gyermekeknél és időseknél, míg a nyirokrák inkább a fiatal és középkorú felnőttek között elterjedtebb. Kiváltó okuk nagyrészt nem ismert, noha kialakulásukat különböző vírusoknak tulajdonítják. Az Epstein-Barr vírus (EBV) feltételezhetően szerepet játszhat a Hodgkin-limfómák kialakulásának 35-50 százalékában és a non-Hodgkin-limfómák 10 százalékában. Az AIDS-et okozó HIV-vírus ugyancsak okozhat non-Hodgkin-limfómát. A humán limfotrop vírus I. típusa (HLVT-I) a leukémiás és a limfómás betegek körülbelül 5%-ában kórokozati tényező lehet egyes vizsgálatok szerint.

A környezeti kockázati tényezők közé tartozik egyes vegyszerekkel, például a gumigyártás és a kőolajfinomítás közben használt anyagokkal való érintkezés. A leukémia a sugárkezelés és a kemoterápia késői szövődményeként is felléphet.

Kialakulása

Az egyes csontokban lévő szivacsos állományú csontvelő másodpercenként 3 millió vörösvérsejtet, valamint fehérvérsejtet és érett limfocitát termel.

A leukémia a vérben lévő kóros szerkezetű fehérvérsejtek túlzott elszaporodásával jár. Oka a csontvelő rendellenes működése. A csontvelő rendellenes fehérvérsejtekkel árasztja el a keringést, ezek azonban nem képesek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől. A vörösvérsejtek és a vérlemezkék termelése szintén károsodott, ezért a súlyos vérszegénység miatt a betegek jellegzetesen kimerültek és gyengék. Könnyen lépnek fel náluk véraláfutások és vérzések a véralvadási zavarok miatt. Az ízületi vérzések súlyos, arthritishez hasonló fájdalmat okoznak.

A heveny fehérvérűség (akut leukémia) kezdettől fogva súlyos tüneteket okozhat. Ezzel ellentétben a krónikus leukémia sokáig csak bizonytalan panaszokkal jár; hosszan elhúzódó influenzás tünetekkel, akár több évig, évtizedig is. Sokszor csak az egyéb okból rutinszerűen elvégzett vérvizsgálat alkalmával derül ki a rákos betegségre utaló kóros vérkép.

A limfóma a nyirokrendszernek, tehát a nyirokereknek s a lépnek, a nyirokcsomóknak a rákja. A bab alakú nyirokcsomók és az egyéb nyirokszervek tárolják és érlelik a szervezet védekezőképességében fontos szerepet játszó limfocitákat. Limfóma esetén a ráksejtek kiszorítják az egészséges limfocitákat, és csökken a szervezet védekezőképessége a fertőzéssel szemben. A krónikus fehérvérűséghez hasonlóan a nyirokrák is csak előrehaladott stádiumban okoz tüneteket, akkor, ha a rák szétterjedt vagy áttéteket képzett más szervekben.

Ha a gyorsan osztódó sejtek felszaporodnak a nyirokcsomókban, a lépben és a májban, fájdalmas duzzanatot okoznak. A csont- és az ízületi fájdalom olyan, mint a súlyos arthritis esetén. Azok a betegek, akiknél a daganat az agyba adott áttétet, gyakran fejfájásról számolnak be. A non-Hodgkin-limfóma elsősorban akkor okoz fájdalmat, ha a betegség áttétet ad a csontokba. A bélrendszerben kialakuló szövetszaporulat ugyancsak fájdalmas.

Haj elvesztésével járó megpróbáltatás

  • Míg a kívülállók a haj elvesztését a kemoterápia magától értetődő mellékhatásának tartják, az érintetteket gyakran lelkileg nagyon megviseli. A következő ötletek ajánlottak a lelki problémák megelőzésére. Még a kemoterápia előtt vágassa le a haját rövidre. Vásároljon vonzó parókát, amely illik az új megjelenéséhez.
  • Kezdje el a paróka viselését azt megelőzően, hogy a hajhullás megindulna. Könnyebb hozzászokni a parókához, ha még azelőtt válik az élete részévé, mielőtt valóban szüksége lenne rá.
  • Hasonlítsa össze a különböző fajtájú parókákat a vásárlás előtt. A valódi hajból készített parókák sokkal természetesebbnek látszanak, de a szintetikus hajból készülteket egyszerűbb kezelni, könnyebbek és olcsóbbak.
  • Érdeklődjön, támogatja-e a társadalombiztosítás a költségek egy részét.
  • Ha nem zavarja a kopaszság, akkor is fedje be a fejét, ha kimegy a szabadba. Nyáron védje a leégéstől, télen pedig tegyen rá sapkát, és így előzze meg a fokozott hővesztést.
  • Ne feledje, hogy a haj csaknem mindig kinő a kemoterápia vége után. Gyakran sűrűbb lesz, mint annak előtte volt, és a színe is megváltozhat.

Mit tegyünk?

A beteget hematológus kezeli, vagyis olyan szakember, aki a vér tulajdonságaival, összetételével és betegségével foglalkozik, tehát tökéletesen tisztában van azzal, milyen gyógyszert kell adni a betegnek. A rák agresszív kezelése rendszerint legyengülést okoz, valamint étvágytalanságot, hányingert és egyéb kellemetlen mellékhatást válthat ki. Együnk többször, de keveset. Részesítsük előnyben a tápláló, magas kalóriatartalmú ételeket, amelyek megakadályozzák a nagyfokú fogyást.

Figyelem!

A fehérvérűség és a nyirokrák kezelése tovább ronthatja a már amúgy is legyengült immunrendszert. A kezelés alatt fokozottan kerülni kell a különböző kórokozókkal való érintkezést. Kerüljük a zsúfolt, zárt helyiségeket, különösen a nátha és az influenza időszakában. Kapjuk meg az éves influenza elleni védőoltást, és beszéljük meg az orvossal a további védőintézkedéseket.

Kezelés

A leukémia kezelésében elsődlegesen a kemoterápia játszik szerepet. A limfóma kezelésére típusától és elhelyezkedésétől függően kemoterápia, sugárkezelés és műtét, esetleg csontvelő-átültetés jöhet szóba. Gyakran ezeket kombinálják.

A fennálló rákos betegség kezelése rendszerint enyhíti a fájdalmat, de néha a kezelések mellékhatásaként átmenetileg még fájdalmasabb tünetek lépnek fel. Szerencsére a fájdalom gyakran befolyásolható. Például a hányinger elleni gyógyszerek enyhítik a kemoterápia és a sugárkezelés kiváltotta hányingert és hányást. A depresszió elleni szerek javítják a hangulatot, más gyógyszerek pedig serkenthetik az étvágyat.

A csontvelő-átültetés bizonyos esetekben a legnagyobb reményt jelenti. Az átültetést követő hetekben a beteg nagyon védtelen a fertőzésekkel szemben. Ám néhány hét múlva az átültetett csontvelő új vérsejteket kezd el készíteni, és végül a befogadó védekezőképessége helyreáll.

A non-Hodgkin-limfóma, ha a csontokba adott áttétet, rendszerint jól reagál két radioaktív anyagra, a stroncium-89-re vagy a samarium-153-ra. Ezeket a vérbe juttatják, és a vérrel jutnak el a daganathoz. Egy ilyen injekció akár hónapokig is csökkentheti a csontfájdalmat.

Megelőzés

A leukémia és a limfóma megelőzésére nincs ismert mód.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: nincs alternatív kezelési módszer a fehérvérűség és a nyirokrák kezelésére, de azok a kiegészítő kezelési módok hasznosak, amelyek enyhíthetik a fájdalmat, és javíthatják a rákos beteg közérzetét.

Forradalmi újdonságok

Az őssejtátültetésben elért új eredmények reményt adhatnak a limfómában szenvedőknek. Az őssejtek, amennyiben egészségesek, új és egészséges vérsejteket képeznek. Az őssejt-autotranszplantáció azt jelenti, hogy őssejteket vesznek le a betegtől: ezt követően nagy dózisú kemoterápiával elpusztítják a csontvelőt. Az őssejteket ezután visszajuttatják a betegbe, ahol azok megtapadnak az elpusztított csontvelő helyén, és elkezdik termelni az egészséges sejteket. Ezt az eljárást egyre szélesebb körben végzik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.