Fájdalom enyhítése

Lyme-kór kezelése

Tünetek

  • Kezdeti szakaszában: jellegzetes vörös kiütés (erythema migrans).
  • Izom- és ízületi fájdalom, láz, merev nyak, kimerültség, fejfájás és egyéb influenzaszerű tünetek.
  • Duzzadt nyirokcsomók a kullancscsípéshez közeli területeken.
  • Késői szakaszában: fájdalom, duzzadt ízületek és egyéb arthritises tünetek. Zsibbadás, égés, bizsergés, gyengeség, a mozgások összerendezésének zavara, zavartság és egyéb neurológiai tünetek. Előfordulhat szívritmuszavar és szemgyulladás.

Veszélyeztetett csoportok

Bárki, akit a Borrelia burgdorferi nevű baktériumot hordozó kullancs megcsíp, megkaphatja a Lyme-kórt. A kullancs kis, mákszem nagyságú parazita: az erdei, ritkábban a háziállatok vérével táplálkozik. Általában az erdős részeken él, de megtalálható a kertekben és a gyepen is.

Kialakulása

A kullancsok vérrel táplálkozó élősködők, a Borrelia burgdorferi nevű baktériumot hordozó egyedek táplálkozás során juttathatják át a kórokozót gyanútlan áldozatukba. A csípés önmagában fájdalommentes és sok ember nem is veszi észre egészen addig, amíg a jellegzetes kiütés vagy a korai tünetek ki nem fejlődnek.

A Lyme-kórt nehéz diagnosztizálni

Mert igen sok tünete megegyezik más betegségekéivel. Mindamellett a kezdeti tünet – a vándorló kiütés, az erythema migrans – a Lyme-kórra utal. A kiütés kicsi, vörös pontként kezdődik a csípés helyén. Néhány nap vagy hét elteltével a kerek vagy ovális kiütés nagyobbá válik, átmérője másfél centimétertől 30 vagy több centiméterig is terjedhet. Több kiütés jelenhet meg a test különböző részein, amerre csak a baktérium a vérárammal eljut. Egyes embereknél nem alakul ki a kiütés, vagy nehezen észrevehető a haj alatt, a térdhajlatban vagy egyéb rejtett helyen. A többi korai tünetet -a lázat, a kimerültséget és az izomfájdalmat – gyakran tévesen az influenzának tulajdonítják.

Kezelés nélkül

Ha a Lyme-kórt nem kezelik a korai szakaszban, a betegek felénél kialakulnak a késői tünetek. Legáltalánosabb késői tünet az arthritises roham, különösen a térdízületben. A Lyme-kór érintheti azonban a központi idegrendszert is: nyilalló fájdalmat, bizsergő érzést, fejfájást és egyes esetekben agyhártyagyulladást okozhat. Az egyéb lehetséges szövődmények közé tartozhat a szívritmuszavar, a depresszió és egyéb lelki rendellenességek, valamint a bőrelváltozások. A terhesség alatt jelentkező fertőzés a magzat megbetegedését is okozhatja.

Mit tegyünk?

Az aszpirin, az ibuprofen és a hasonló nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek csökkenthetik a lázat, enyhíthetik az ízületi fájdalmat és gyulladást. Orvosi kezelés nélkül viszont a Lyme-kór nem gyógyul meg.

Kezelés

A néhány hétig tartó, szájon át adott antibiotikum-kezelés a legtöbb esetben meggyógyítja a Lyme-kórt. Sokan beszámoltak azonban hosszan elhúzódó kimerültségről, izomfájdalmakról és egyéb tünetekről hónapokkal a betegség után. Minél korábban kezdik el a kezelést, annál nagyobb az esély az ízületi betegség, az idegrendszeri problémák és az egyéb, hosszan tartó hatások elkerülésére.

Súlyos késői tünetek esetén intravénás antibiotikum is adható. Amennyiben a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók nem enyhítik az ízületi fájdalmat, receptre kiváltható gyógyszerekkel kell próbálkozni. A bedagadt és gyulladt ízületek fájdalma nagyon súlyos esetben az ízületi folyadék tűvel történő lecsapolásával enyhíthető. Néha az ízületet belülről borító hártya (synovialis membrán) annyira begyullad, hogy műtéttel kell eltávolítani. A legtöbb beteg általában teljesen meggyógyul – kivéve, ha a betegség olyan sokáig fennáll, hogy az ízület visszafordíthatatlanul károsodik.

Megelőzés

Létezik védőoltás a Lyme-kór ellen, amely megelőzheti a fertőzést. Tegyünk óvintézkedéseket a kullancsok és a számukra menedéket adó állatok elkerülésére. Viseljünk védőruhát, ha olyan területen barangolunk, ahol a kullancsok természetes körülmények között előfordulnak.

A permethrin, mely a kertészeti áruházakban széles körben beszerezhető, elpusztítja a vele érintkező kullancsokat. Fújjuk be spray-vel a ruházatunkat, de kerüljük el, hogy a bőrünkre jusson belőle. Az a rovarriasztó, mely 35 százaléknál alacsonyabb mennyiségben tartalmaz DEET-t, a bőrre is felvihető. Védjük a macskákat, a kutyákat és háziállatainkat is a kullancsoktól. Ok is megfertőződhetnek Lyme-kórral, és a lakásba is bevihetik az élő kullancsokat.

Abban az évszakban, amikor a kullancsok aktívak, gondosan vizsgáljuk át az egész testünket, miután kullancsfertőzött helyen jártunk. A kullancsok különösen a szőrös helyekhez vonzódnak. Kedvenc búvóhelyük közé tartozik még a térdhajlat, a hónalj, a köldök és a fül. Megközelítőleg 12 óráig tart egy kullancsnak, hogy megtapadjon. Tehát rögtön azután, hogy hazatérünk, a haj megmosásával és tusolással lemoshatjuk a kullancsok jelentős hányadát, és így megelőzhetjük a fertőzést.

A szakértők szerint a kullancsoknak 24-48 óráig szükséges a bőrbe kapaszkodniuk, hogy megfertőzzék a gazdájukat. Tehát a korai eltávolítás szintén véd a fertőzés ellen. Alaposan mossuk ki és szárítsuk meg ruháinkat. Tegyük a ruhákat körülbelül 20 percre forró szárítóba, ez elpusztítja az összes kullancsot, amely túlélte a mosógépet.

Forradalmi újdonságok

Létezik védőoltás a Lyme-kór ellen. Három adag szükséges a védettség megszerzéséhez. Az elsőt februárban vagy márciusban kapjuk meg, a kullancsveszélyes időszak kezdete előtt, a másodikat egy hónappal később, a harmadikat pedig egy évvel az első után kell beadatni. Minden olyan 15 és 70 év közötti egyénnek ajánlott az oltás, aki kullanccsal fertőzött területen él vagy odalátogat.

Figyelem!

A terhes nők és azok, akik gyermeket szeretnének, különösen ügyeljenek. A Lyme-kór árthat a magzatnak, mert fokozza a vetélés és a halvaszületés kockázatát.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: az alternatív terápiák nem hatékonyak magának a Lyme-kórnak a kezelésében, az arthritis jellegű fájdalmakat és az egyéb tüneteket azonban hatékonyan enyhíthetik, különösen az infraszauna rendszeres használata segíthet a Lyme-kór terápiás gyógyításában. 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.