Fájdalom enyhítése

Fertőzéses eredetű ízületi gyulladás

Tünetek

  • Ízületi fájdalom, gyulladás és érzékenység.
  • Gyengeség, általános rossz közérzet.
  • Láz és hidegrázás. Előfordulhat bőrkiütés és az általános fertőzésre jellemző egyéb tünet.

Veszélyeztetett csoportok

Fertőzéses eredetű ízületi gyulladás akkor alakul ki, ha vírus, gomba vagy baktérium támadja meg az ízületet. Bár a betegek fele 50 évesnél idősebb, bármely életkorban kialakulhat. Azoknál az embereknél nagyobb a kockázata, akiknek csökkent a fertőzések iránti ellenálló képessége. Ezt leggyakrabban bizonyos rákok, AIDS, vesebetegség, cukorbaj okozhatja. Ezenkívül kiválthatja még a mellékvesekéreg-hormonok vagy egyéb, az immunrendszert gyengítő gyógyszerek hosszú távú használata.

Az intravénás kábítószert használók számára ugyancsak nagy a kockázat

Nemcsak azért mert sokszor gyengébb a védekezőrendszerük, hanem azért is, mert a nem sterilizált tűk behatolási kaput jelenthetnek a kórokozók számára. Az átlagosnál magasabb a kockázata az ilyen típusú ízületi gyulladás kialakulásának azoknál az embereknél, akik munkájuk során olyan állatokkal vagy szerves anyagokkal kerülnek kapcsolatba, amelyekben megtalálhatók a kórokozók.

Egyéb ízületi betegségek előfordulása a kórtörténetben, különösen a rheumatoid arthritisé, ugyancsak fogékonnyá teszik a beteget a fertőzéses ízületi gyulladásra. Fertőzött bőrsérülés, állati vagy emberi harapás is eredményezhet fertőzéses eredetű ízületi gyulladást.

Sokszor a szervezet egyéb területén fennálló fertőzés, például a torokgyulladás, a májgyulladás, a baktérium okozta szívbelhártyagyulladás, a mononucleosis és a tuberkulózis szövődménye a fertőzéses ízületi gyulladás. A kankó (gonorrhoea) bakteriális ízületi gyulladást okoz. A fertőzéses ízületi gyulladás egyik viszonylag gyakori oka, különösen férfiaknál, a chlamydia, amely ugyancsak nemi úton terjedő kórokozó.

Kialakulása

A tünetek jellege a kiváltó kórokozótól függően különbözik. A bakteriális ízületi fertőzés, amely a leggyakoribb típus, általában hirtelen alakul ki. Megjelenhet torokgyulladás megszűnte vagy egyéb fertőzés után is. Kifejlődhet állati vagy emberi harapást követően. Az érintett ízület nagyon fájdalmassá válik, jelentősen bedagad, vörös és meleg lesz. Ezeket a tüneteket magas láz vagy hidegrázás kísérheti. Jellegzetesen csak egy ízület, rendszerint a térd-, váll- vagy a csípőízület érintett. Kivétel a gonorrhoea okozta ízületi gyulladás, melyben egyszerre különböző ízületek érintettek, vagy a gyulladás ízületről ízületre terjedhet. Ezt a jelenséget vándorló ízületi fájdalomnak (arthralgia migrans) is nevezik.

A gonorrhoea okozta ízületi gyulladás szintén kiválthat íngyulladást. Bőrkiütés és bőrfájdalom, magas láz és hidegrázás is felléphet. A vírusos eredetű ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél gyakori a testszerte jelentkező fájdalom. Lehet lázuk, gyomorpanaszuk és egyéb influenzaszerű tünetük is. Az érintett ízületek fájdalmasak, bár nem feltétlenül dagadnak be vagy melegek. Ez a fajta fertőzéses ízületi gyulladás rendszerint magától megszűnik, amint a szervezet legyőzi a vírusfertőzést.

A gomba okozta ízületi gyulladás a legritkább típus: gyakorlatilag csak súlyos immunhiány esetén alakul ki. Végül az ízületek megduzzadnak és fájdalmassá válnak, de a láz ritka. Kezelés nélkül az ízület elpusztul.

Mit tegyünk?

A tünetek jelentkezésekor keressünk fel egy orvost. Az aszpirin és egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentők csillapíthatják a lázat, és enyhíthetik a fájdalmat. Melegítőpárna, jeges pakolás vagy váltakozó hideg-meleg kezelés időleges enyhülést biztosíthat. Tartsuk nyugalomban az érintett ízületet, mivel a túlerőltetés fokozhatja a porckárosodást. Fontos ugyanakkor, hogy naponta végezzünk gyógytornagyakorlatokat, hogy megszüntessük a merevséget, és fenntartsuk az ízület mozgathatóságát.

A fertőzés kezelése mellett a hangsúly az ízületi működés helyreállításán és a további károsodás megelőzésén van. Ez magában foglalja a súlyfelesleg leadását, az ízületek mozgathatósága érdekében a rendszeres, de kímélő testmozgást, valamint az izomerő tornagyakorlatokkal való fokozását. A hosszan tartó ízületi gyulladás és fájdalom csillapítására szedjünk aszpirint, ibuprofent és egyéb, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket.

A Reiter-szindróma. Az ízületi gyulladás egy különleges formája

Ezt a típusú ízületi gyulladást a Chlamydia, egy gyakori, nemi úton terjedő kórokozó, vagy sokkal ritkábban Shigella, Salmonella vagy egyéb bélbaktérium váltja ki. Általában a 20 és a 45 év közötti férfiakat érinti. A gerinc, a térd és a láb ízületeinek fájdalma és gyulladása jellemzi. Szokatlan kiütések és hólyagok jelenhetnek meg a szájüregben vagy a hímvesszőn, íngyulladás, vizelési fájdalom és kötőhártya-gyulladás jelenlétében. A betegséget nagyon nehéz megszüntetni, három hónapig vagy tovább adott tetraciklin egyes esetekben rövidítheti a Reiter-szindróma lefolyását.

A tünetek néha évekig kiújulnak

Az aszpirin, az ibuprofen és az egyéb nem szteroid fájdalomcsillapítók csökkentik a fájdalmat és a gyulladást. A nagyon súlyos esetben helyileg adott kortizolinjekciók enyhíthetik a gyulladást. A testmozgás szintén javasolt a fájdalom csillapítására és az ízület működésének helyreállítására.

Figyelem!

A fertőzéses ízületi gyulladás maradandó ízületi károsodást és rokkantságot okozhat Ha a betegnek rheumatoid arthritise vagy ízületi protézise is van, a kórlefolyás súlyosabb. Ha hirtelen fájdalmassá és gyulladttá válik valamelyik ízületünk, azonnal forduljunk orvoshoz. Különösen akkor, ha láz lép fel, és egyéb panaszunk is van.

Kezelés

A vírus okozta ízületi gyulladás rendszerint bármiféle kezelés nélkül magától megszűnik. Ha az ízület nagyon duzzadt és fájdalmas, az orvos egy tű segítségével leszívhatja az ízületi folyadékot. Ez szinte azonnal megszünteti a fájdalmat. A fertőzéses ízületi gyulladás egyéb típusait gyógyszeresen is kezelik. A heveny fertőzéses bakteriális vagy gombás gyulladás gyakran kórházi befekvést és intravénás antibiotikumos vagy gombaellenes kezelést igényel. Amint a közvetlen veszélyhelyzet elmúlik, a kezelést otthon is lehet folytatni intravénásán vagy szájon át adott gyógyszerekkel. A baktérium okozta ízületi gyulladások egy része néhány nap alatt megszűnhet, míg más esetekben a gyógyuláshoz hetekig vagy akár hónapokig tartó kezelés is szükséges lehet.

Ha a vény nélkül kapható nem szteroid gyulladásgátló szerekkel nem lehet megfelelő fájdalomcsillapítást elérni, akkor erősebb szereket kell felíratni. Amennyiben az általánosan használt nem szteroid gyulladásgátló szerek mellékhatásokat váltanak ki, ún. COX2-gátlók adhatók. Ez a nem szteroid gyulladásgátló szerek új típusa, melynek hatására ritkábban alakul ki vérzés vagy gyomorpanasz, mint a korábbi gyógyszereknél.

Néha műtétre is szükség lehet, különösen, ha a fertőzés mesterséges ízületet érint. A protézist ilyenkor el kell távolítani, majd a fertőzés gyógyulása után újra be kell ültetni. Annak kockázata, hogy a fertőzés kiújul a protézis visszahelyezése után, 30%. Ekkor rendszerint hosszan tartó antibiotikum-kezelés válik szükségessé.

Ha a fertőzés során az ízület – rendszerint a térd -, olyan súlyosan károsodott, hogy már nem működik megfelelően, akkor végleges rögzítésre vagy protézis beültetésére is sor kerülhet. Gyakran használnak ízületi tükrözést, ún. artroszkópiát a gonococcus okozta ízületi gyulladás vagy egyéb, gennyes ízületi gyulladás kezelésénél. Az artroszkópia ugyancsak szóba jöhet olyan gombafertőzéseknél, amelyek a gombaellenes szerekkel nem szüntethetők meg. Az eljárás során kis metszésen keresztül egy optikai eszközt (artroszkópot) juttatnak a fertőzött ízületbe, és eltávolítják a gennyet és a fertőzött szöveteket. Az ízületet néhány napig sínekkel rögzítik, hogy enyhítsék a fájdalmat. Ezt követően mozgásterápiát végeznek, hogy az ízület visszanyerje normális működését.

Megelőzés

Azok az emberek, akiknél nagy a kockázat a fertőzés okozta ízületi gyulladás kialakulására, különösen ügyeljenek a bőrfertőzésre. Tisztítsák meg a kisebb sérüléseket is fertőtlenítővel. Azonnal keressék fel az orvost, ha a bőrük kifekélyesedik, torokgyulladás vagy egyéb fertőzéses betegség lép fel náluk. A nemi úton terjedő kórokozók okozta ízületi gyulladást a nemi betegségek megelőzésével lehet kikerülni. A fertőzéses eredetű ízületi gyulladás egyes típusait, például a Lyme-kórt, védőoltással is meg lehet előzni.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: a gyógyulás idején ugyanazok az alternatív kezelési módok lehetnek hatékonyak, amelyek arthrosisban ajánlottak.

  • Gyógytorna: Amint a fájdalom és a heveny ízületi gyulladás csökken, kezdjünk el olyan passzív tornagyakorlatokat végezni, amelyek segítségével biztosíthatjuk az ízület hajlékonyságának megőrzését, fenntartását. Erősíteni kell a támasztó izmokat is, erre a célra kiválóan megfelelnek a súlyzós gyakorlatok. A vízben végrehajtott gyógytornagyakorlatok különösen hasznosak. Az ultrahang, a diatermia és a hőkezelések csökkentik az ízületi fájdalmat, és fokozzák a keringést a fájdalmas területeken, ez pedig elősegíti a gyógyulást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.