Fájdalom enyhítése

Mit tegyünk, ha a futás örömét csorbítja a csámpás láb?

A befelé forduló csámpás láb kialakulásának legfőbb oka a magzat méhen belüli elhelyezkedésében keresendő elsősorban. Amennyiben az átlagosnál kevesebb magzatvíz áll a magzat rendelkezésére, vagy éppen a nagyobb magzatnak szűkebb mozgástere van, ezekben az esetekben előfordulhat, hogy a lábfej befelé hajolva, korántsem szerencsés tartásban stabilizálódik.

Természetesen a csámpás láb kialakulásának nemcsak a hosszabb távon „szerencsétlen” testhelyzet lehet az okozója, hanem előfordulhat, hogy az előláb mozgatásáért felelős izomcsoportokban jön létre működési zavar, illetve igaz, csak nagyon ritkán, de fejlődési rendellenességgel is magyarázható lehet a csámpás láb kialakulása. E rendellenesség kialakulásának tehát sokféle oka lehet, a lényeg azonban az, hogy a lehető legkorábban ismerjük fel a probléma jelenlétét, hiszen az időben megkezdett gyógyítással megelőzhetjük azt, hogy a gyermeket a későbbiekben bármilyen szinten is gátolja a sportolásban a csámpás láb.

A csámpás lábbal született gyermekek esetében, amennyiben a csecsemőkorban, vagy az „aktív” járás megkezdése előtt sikerül helyes vágányra terelni a gyermek befelé forduló lábfejének deformáltságát, akkor az esetek többségében a későbbiekben semmiféle problémát nem jelent, ha például „futásnak eredne” a gyermekünk. Ajánlatos azonban az ilyen esetekben is például egy otthoni futópad segítségével folyamatosan nyomon követni, hogy megfelelő tartása van-e a gyermekünk lábfejének, vajon nem újult-e ki a csecsemőkorban felfedezett csámpás láb problémája. A futópad ennek a problémának a kiszűrésére azért is optimális, hiszen ott teljesen egyenletes felületen, a környezeti hatásoktól a leginkább független körülmények között ellenőrizhetjük gyermekünk futásának, illetve a lábfejek tartásának helyességét.

Az időben felismert probléma fél siker

Előfordulhat természetesen, hogy nem sikerül időben kiszűrni, hogy gyermeknek csámpás a lába és csak akkor vesszük észre, hogy probléma van, amikor először kezd el aktívabban mozogni. Ha ebben az időszakban szúrjuk ki laikusként, hogy valami nem stimmel, vagyis befelé fordul a gyermekünk lába például kocogás, vagy éppen a játszótéri focizás közben, akkor érdemes minél előbb ortopéd szakemberhez fordulni, aki minden valószínűség szerint megfelelő, cipőben viselendő betéttel orvosolni tudja a problémát és idővel meg tudja szüntetni a helytelen tartásból adódó rendellenes lábtartást. A szerencsésebb eset tehát az, ha mi magunk, vagy a pedagógus veszi észre, hogy a gyermeknek csámpás lábbal kell megküzdenie. Ilyenkor ugyanis még minden bizonnyal nem olyan mértékű az elváltozás, amely a mozgások során fájdalommal járna.

A futás soha nem járhat fájdalommal!

Amikor a gyermeknek már fájdalmai vannak, sajnos hajlamosak vagyunk egy legyintéssel elintézni a problémát, mondván „majd elmúlik, biztosan csak megerőltette a lábát”. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy a rendszeres futás szüneteltetésével, ha időlegesen is, de megszűnnek a fájdalmak. Azonban amikor újra teljes terheléssel sportol a gyerek, akkor nagy valószínűséggel ismét jelentkeznek, sőt egyre erősebbé is válhatnak a fájdalmak. Ilyenkor ajánlatos azonnal abbahagyni a futást egészen addig, amíg megfelelő szakember a megfelelő betéttel, illetve gyógymóddal meg nem szünteti a probléma, vagyis a befelé forduló lábfej problémáját. Ilyen esetekben sem kell azonban teljes mértékben lemondani a sportolásról, sőt az erőnléti állapot szinten tartásának érdekében ajánlott például az otthoni szobakerékpáron történő edzések végzése, hiszen ennél a sportszernél nem kell a talpunkat kitenni „rendszeres ütődésnek”. De hasonlóan jó megoldás lehet az elliptikus trénerek használata, hiszen azok esetében sem a lábfejünknek kell a legnagyobb igénybevételt elszenvedniük.

Ha a befelé forduló lábfej problémáját elég korán felismerjük, akkor a szakemberek segítségével masszírozással, speciális tornával még ideje korán helyre lehet hozni a rendellenességet. A késői gyermekkorban felismert csámpás láb rendbetételéhez, ha az elváltozás nem olyan jelentős, hogy az a mindennapi életben gátolja a mozgást, akkor általában betét, vagy speciális gyógycipő alkalmazását tartják szükségesnek a szakemberek. Amennyiben az elváltozás már komoly és szűnni nem akaró fájdalmakkal jár, akkor a műtéti beavatkozás sem elképzelhetetlen. Ez utóbbi megelőzésére azonban mindenképpen érdemes odafigyelni.

Az alapkérdésünkhöz, hogy csámpás lábbal lehetséges-e futni, a válasz viszonylag egyszerű. Amennyiben a gyermeknek nincsenek komolyabb fájdalmai, akkor a megfelelő betét használatával igen, lehet, viszont szerencsésebb otthoni futópadon róni a métereket, ahol a lábfej és a talp nincs kitéve az egyenetlen talaj okozta viszontagságoknak.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.