Fájdalom enyhítése

Teendők foghúzás után – ezekre figyelj!

A fogeltávolítás sokak rémálmai között szerepel, de fontos tudni, hogy erre a szájsebészeti beavatkozásra csak akkor kerül sor, amikor már biztosan menthetetlen a beteg fog. Könnyedén el is kerülhetjük ezt a műveletet, ha már az első panasz megjelenésénél felkeresünk egy fogorvost, illetve lelkiismeretesen részt veszünk a félévente esedékes szűrővizsgálatokon.

Kép forrása: canva.com

Abban az esetben sem kell azonban kétségbe esnünk, amikor már megtörtént a baj. Az orvostudomány és a technológia fejlődésének hála maga a foghúzás helyi érzéstelenítés mellett, fájdalommentesen történik. A páciensbarát foghúzás Budapest és minden nagyobb város vonzáskörzetében egyszerűen elérhető, és a foghúzás árak sem jelentenek feltétlenül csillagászati összegeket.

Bár gyors és rutin fogászati eljárásról van szó, a fogeltávolítást követő néhány napban érdemes néhány szabályt betartanunk. Összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni a tökéletes gyógyulás érdekében!

Teendők a foghúzást követő néhány napban

Ne piszkáljuk!

A foghúzást követően vérdugónak nevezett alvadék jön létre a fog helyén. Feladata, hogy távol tartsa a baktériumokat a nyílt sebtől, megakadályozva ezzel a gyulladások, fertőzések kialakulását.

Ezért nagyon fontos, hogy semmilyen formában ne piszkáljuk a sebet: ne szívogassuk, ne köpködjünk és ne öblögessünk a műtét utáni napokban. Ettől függetlenül a fogeltávolítást követő néhány órában előfordulhat enyhe vérzés, ami teljesen természetes jelenség, és aggodalomra sem adhat okot.

Körültekintően étkezzünk!

Alapszabály, hogy amíg hat az érzéstelenítő, mellőzzük minden táplálék magunkhoz vételét, és folyadékként is csak vizet igyunk. Az első napon tartózkodjunk a szilárd ételektől: ha elmúlt a zsibbadás, lehetőleg folyékonyabb, pürésebb jellegű ételeket fogyasszunk!

A tejtermékek a bennük található baktériumok miatt kerülendők és a vérbőséget okozó kávé vagy tea fogyasztását is hanyagoljuk egy napig! A túl forró, fűszeres ételeket és a sok lepedékkel lerakódásával járó élelmiszereket (mint például a banán) jobb, ha egy hétig is mellőzzük a tányérunkról.

Hanyagoljuk az alkoholt és a dohányzást!

A legjobb, ha a gyógyulás érdekében a beavatkozást követően három napig nem fogyasztunk alkoholt, és tartózkodunk a dohánytermékektől is.

Mértékkel enyhítsük a fájdalmat!

Bár maga a foghúzás fájdalommentes eljárás, a gyógyulás folyamata járhat némi kellemetlenséggel. Amennyiben a fogorvosunk engedélyezi, nyugodtan enyhíthejtük a fogeltávolítás után jelentkező fájdalmat, de figyeljünk rá, hogy a napi javasolt mennyiséget semmi esetre se lépjük túl!

Ilyenkor se feledkezzünk el a szájhigiéniáról!

Fogaink tisztán tartása foghúzás után különösen fontos, hiszen a szennyeződések a sebbe jutva komoly károkat okozhatnak. Az alkoholos szájöblítőket pár napig tegyük félre, de a hagyományos fogmosás – a seb kikerülésével – ne maradjon el! Körülbelül két nap múlva egy új, tiszta puha fogkefével óvatosan már megtisztíthatjuk az eltávolított fog helyét is.

Engedjük meg magunknak a pihenést!

Edzést, vagy bármilyen fizikailag megerőltető tevékenységet ne végezzünk az első pár napban! Amennyit csak lehet, pihenjünk, hiszen így gyorsíthatjuk meg legjobban a gyógyulást.

Milyen tünetekre figyeljünk?

Ugyan egy kis vérzés a foghúzást követő órákban teljesen normális, komolyabb tünetek esetén érdemes felkeresnünk a kezelőorvosunkat. Ilyen panaszok lehetnek a túlzott vérzés, ha foghúzás után genny jelentkezik a seb környékén, a magas láz, nyelési nehézségek, a hosszan tartó zsibbadás és a napok múltán is jelen lévő duzzanat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.