Fájdalom enyhítése

Garatgyulladás tünetei és gyógyítása

Tünetek

  • A szájgarat – a toroknak az a része, amely a száj hátsó részétől a nyelőcsőig terjed – fájdalma, gyulladása és duzzanata.
  • Esetleg láz, megduzzadt nyaki nyirokcsomók, (néha bőséges) gennyes köpetből álló sűrű sárga vagy zöldes váladék.

Veszélyeztetett csoportok

Időnként mindenki áldozatul esik a torokgyulladásnak, amely gyakori kísérője a megfázásnak és az influenzának. A megnagyobbodott torokmandulával rendelkező gyerekek különösen hajlamosak erre a betegségre.

Kialakulása

A torokgyulladást okozhatja vírus- vagy baktériumfertőzés. Jellegzetes tünete a nyelési nehézség. A bakteriális eredetű torokgyulladás súlyosabb tünetekkel jár, mint a vírusfertőzés. A bakteriális fertőzés tünete a gennyes köpet, az erős torokfájás, az enyhe vagy mérsékelt láz és a nyirokcsomó-duzzanat. Ha nem kezelik, a fertőzés egyéb szervekre is átterjedhet.

Mit tegyünk?

A meleg, sós vízzel történő gargarizálás, a forró, gőzölgő húsleves és más, nem alkoholos italok fogyasztása rég bevált módszerek a torokgyulladás enyhítésére. A méz és a gyógynövénytartalmú cukorkák is nyugtatják a fájó torkot. Hogy a gyulladt torok további irritációját elkerüljük, ne dohányozzunk, kerüljük a passzív dohányzást és a környezet egyéb irritáló anyagait. Fogyasszunk levest, gyümölcsleveket és pépes ételeket, amíg a torkunk meg nem gyógyul. Ha a torokgyulladás állandósul, vagy láz lép fel, a nyirokcsomók megduzzadnak, és sűrű, sárga vagy zöldes köpet jelentkezik, vizsgáltassuk meg magunkat orvossal.

Kezelés

Az orvos elrendelheti a torokváladék tenyésztését, de ha streptococcus fertőzésre gyanakszik, azonnal – még az eredmény kézhezvétele előtt – antibiotikumot ad. A választott antibiotikumon később változtathat, miután a kórokozót azonosították.

Megelőzés

Mind a vírusos, mind a bakteriális torokgyulladás nagyon ragályos betegség. Mossunk gyakran kezet, különítsük el ivópoharunkat, evőeszközeinket és egyéb személyes használatú tárgyainkat. A használt papír zsebkendőt azonnal dobjuk ki. A torokgyulladás kórokozói nyállal (csókkal) terjednek; ha betegek vagyunk, ügyeljünk rá, hogy családtagjainkat ne fertőzzük meg.

Alternatív terápiák

Az eukaliptusz-, geránium-, levendula- vagy zsályaolajat tartalmazó pára inhalálása csillapító hatású. Adjunk néhány csepp hígított olajat a meleg fürdővízhez, vagy lélegezzük be párájukat forró vízzel teli tálból.

  • Gyógynövénygyógyászat: A kasvirág erősíti az immunrendszert, és gyorsítja a gyógyulást. Gargarizálásra készítsünk egy csésze zsályateát, tegyünk bele egy teáskanál mézet és almaecetet, ez nyugtatja a gyulladt nyálkahártyát, és elősegíti a gyógyulást. Az eukaliptuszt, édesgyökeret vagy csúszós szilt tartalmazó gyógycukorkák nyugtató hatásúak, ahogyan a zöld tea is, amely ugyancsak elősegíti a gyulladt szövetek gyógyulását. A töményre főzött zöld tea, amely túl keserű ahhoz, hogy meg igyuk, jó toroköblítő szer.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.