Fájdalom enyhítése

Rekedtség, gégegyulladás

Tünetek

  • Torokfájás, száraz köhögés és fokozódó rekedtség.
  • Súlyosabb esetekben a hang teljes elvesztése következhet be, nyelési és légzési nehézségek is felléphetnek.

Veszélyeztetett csoportok

A gégegyulladás a felső légúti fertőzések gyakori szövődménye. Allergiás reakcióként is kialakulhat. A cigarettázás és a környezeti irritáló anyagok idült gégegyulladást okozhatnak. A kiabálás, sikítozás a hangszalagok irritációjához, rekedtséghez vezethet.

Kialakulása

A gégegyulladás rendszerint megfázás eredményeként alakul ki. Ha a hangszálak is begyulladnak, megduzzadnak, nem tudnak rezegni, ezért rekedtség lép fel. A rekedtséget a hangszalagokon lévő polip vagy más, jóindulatú szövetduzzanat is okozhatja. Ez utóbbi sokszor a túlzott kiabálás, túlerőltetés vagy vírusfertőzés következménye.

Mit tegyünk?

Tartózkodjunk a beszédtől, különösen a suttogástól, mert ez jobban terheli a hangszalagokat, mint a hangos beszéd. Fogyasszunk bőségesen folyadékot – legalább napi nyolc pohárral -, és próbáljunk savanyú cukorkát szopogatni, vagy cukormentes rágógumit rágni, hogy serkentsük a hangszálakat nedvesítő nyál képződését. Tartózkodjunk a dohányzástól és az alkoholtól, mert ezek ingerlik a hangszalagokat.

Kezelés

A vírusos gégegyulladás gyakorlatilag magától meggyógyul, de az orvos antibiotikumot is felírhat, hogy a bakteriális fertőzést megelőzze. A hangszalag polipjait műtéttel távolítják el. Gyakran lézeres beavatkozást végeznek, mert a lézer elpárologtatja a sejtszaporulatot és a seb gyorsabban gyógyul. Ha mindenképpen használnunk kell a hangunkat, néhány csepp adrenalint egyenesen a duzzadt hangszálakra fújnak, amely ideiglenesen csökkenti a duzzanatot. Ez néhány óráig normális beszédet tesz lehetővé.

Megelőzés

Az idült gégehurut gyakran megelőzhető, ha nem dohányzunk, mérsékelten fogyasztunk alkoholt, és nem beszélünk hangosan. Ne vegyünk be antihisztamin-tartalmú gyógyszert, mert szárító hatása révén súlyosbítja a rekedtséget.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: Öblögessünk naponta többször zsályateával és gargarizáljunk jó erős kamillateával, mert ezek csökkentik a hangszalagok és a körülöttük lévő szövetek gyulladását. A csúszós szil és az eukaliptuszcukorka is enyhíti a gyulladást és segíti a gyógyulást.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.