Fájdalom enyhítése

Gége- és garatrák tünetei és gyógyítása

Tünetek

A torokrák leggyakrabban a gégefőben (larynx), a torok felső részében (orrgarat – nasopharynx) vagy a mandulákban fejlődik ki. A legfontosabb tünetek a következők:

  • Gégerák: állandó és egyre súlyosbodó rekedtség, fájdalom, nyelési nehézség, véres köpet, csomó vagy előrehaladott esetben tapintható nyaki duzzanat.
  • Orrgaratrák: orrdugulás, fülfájás, véres, gennyes orrváladék, megmagyarázhatatlan orrvérzések, megdagadt nyirokcsomók.
  • Mandularák: állandó gyulladás a torok egyik oldalán, fülbe sugárzó fájdalom, csomó vagy duzzanat kialakulása a nyakon.

Veszélyeztetett csoportok

A gégerák, a fej és nyaki tájék leggyakoribb daganata rendszerint 55 éves kor után fordul elő. Leginkább a dohányzó férfiak veszélyeztetettek. Az alkoholfogyasztás tovább fokozza a kockázatot. Az Epstein-Barr vírussal kapcsolatba hozott orrgaratrák rendszerint gyermekkorban fordul elő. Magyarországon egészen ritka, viszont Ázsiában a leggyakoribb daganatok egyike. A mandularák, a gégerákhoz hasonlóan, általában a dohányzó és az alkoholt fogyasztó férfiak között fordul elő – ez is ritka betegség.

Figyelem! A dohányzóknál gyakran idült köhögés és rekedtség fejlődik ki, amivel rendszerint nem törődnek, azzal hitegetve magukat, hogy a tünetek ártalmatlanok. Valójában ezek a tünetek a gégerák korai figyelmeztető jelei is lehetnek. A dohányosok ezért rendszeresen, és mindenki, akinél két hétnél tovább tartó rekedtség lép fel, menjen el orvoshoz.

Kialakulása

A gégerák rendszerint a hangszálak környékén kezdődik, ezért a rekedtség a betegség korai tünetei közé tartozik. A növekvő rák torokfájást okoz, amely a fülre is kiterjed. A tünetek között szerepel még a nyelés nehézsége és a véres köpettel járó idült köhögés.

Az orrgaratrák gyakran krónikus fülfájással kezdődik, mert a daganat rendszerint elzárja az egyik orrjáratot és az Eustach-kürtöt, a középfület a torok felső részével összekötő járatot. Az elzáródás következtében folyadék halmozódik fel a középfülben, ami fájdalmat okoz, az orrból pedig véres váladék távozik. Ha a daganat nyomja az arcideget, az arc egy része megbénulhat. A mandularák a fülbe kisugárzó torokfájással kezdődik. A növekedő daganat nyelési nehézséget okoz.

Mit tegyünk?

Minél előbb forduljunk orvoshoz. Ha dohányzunk és/vagy alkoholt fogyasztunk, hagyjuk abba. A nyelési nehézségek miatt folyékony táplálékra lehet szükség.

Kezelés

A korai gégerák sugárterápiával kezelhető, amely megöli a rák-sejteket, csökkenti a daganat méretét, s ezáltal megőrzi az egészséges beszéd lehetőségét. A hangszalagra korlátozódó kis tumor lézeres műtéttel eltávolítható. Az előrehaladottabb rák gyakran a gége teljes kiirtását (laryngectomia) teszi szükségessé. Kemoterápiára és besugárzásra is szükség lehet, különösen, ha a rák már a nyirokcsomókra is áttevődött.

Az orrgaratrákot besugárzással kezelik. Műtétre is szükség lehet, ha a rák nagyméretű. Plasztikai műtéttel minimálisra lehet csökkenteni a torzulást. A mandularákot besugárzás és műtét kombinációjával kezelik, amit kemoterápia követhet.

Megelőzés

Ne dohányozzunk, és alkoholt is csak mérsékelten fogyasszunk!

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: Több kínai tanulmány igazolta, hogy a zöld tea, amely antioxidánsokban gazdag, gátolja az olyan szövettani elváltozások kialakulását, amelyekből rák jöhet létre. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy beigazolódjon a zöld tea rákellenes hatása. Addig is napi két-három csésze zöld tea biztosan nem árt, viszont lehet, hogy segít védekezni a daganatos megbetegedések ellen.
  • Táplálkozásterápia: Ha a nyelés lehetetlenné vált, intravénás táplálásra van szükség. Sok beteg még a kezelés után is folyékony diétára szorul. Dietetikus segíthet olyan étrend összeállításában, amely optimális arányban tartalmazza a nélkülözhetetlen tápanyagokat, és megakadályozza a fizikai leromlást.
  • Beszédterápia: Gégekiirtás után vannak betegek, akik mechanikai eszközt vagy műgégét vesznek igénybe, mások megtanulják, hogy miként formáljanak hangokat a nyelőcsövük segítségével.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.