Gyermekbetegségek

Garatgyulladás okai és kezelése

A garat az a légzőszerv, amelyik összeköti a szájat, a nyelőcsövet és a gégét. Általá­ban a garatgyulladás alatt a mandula és a gége gyulladását is értik, mert a kis­gyermekeknél a felső légúti gyulladások mindig összekapcsolódnak. Hároméves kortól, illetve amikor a kisgyerek elkezd közösségbe járni, gyakrabban jelentkező betegség.

Okai

Leggyakrabban vírusos eredetű, de lehet bakteriális is, vagy kémiai eredetű (a passzív dohányzástól vagy a szennyezett levegőtől: por, ipari szennyezés). A gyakran és hosszasan kiabáló gyerekek garata sérülhet, ami szintén gégegyulla­dást okoz.

Tünetek

A torokfájáson kívül a legál­talánosabb tünet a láz, ami lehet magas, de enyhébb is.

A garatgyulladás esetén javasolt étkezési tanácsok

  • Korlátozzuk az állati fehérjében gazdag ételek fogyasztását, a sajtokat és a finomított cukrot.
  • Adjunk C-vitaminban gazdag ételeket: teljes gabonát, friss gyümölcsöt, déligyümölcsöket.
  • Itassuk sok folyadékkal a kis beteget, vízzel,teinmentes teával, gyógyteával, facsart gyümölcslével és zöldséglével. Kerüljük a cukros üdítőket.

Megduzzadt garatmandulák tünetei gyermekkorban

A garatmandulák az orr hátsó részén talál­ható nyirokszervek. Ha megnagyobbodnak (hipertrónia), könnyebben kialakul a megfá­zás, és – különösen háton fekve – a gyerek kénytelen nyitott szájjal aludni, ahelyett, hogy az orrán venné a levegőt, mint rendesen.

Oka

A garatmandula megduzzadását a rendszeresen bekövetkező fertőzések okoz­zák. Minden alkalommal, amikor influenza, megfázás, fülgyulladás arcüreggyulladás következik be, a garatmandulák megnagyob­bodnak, és ha egymáshoz közel történnek a fertőzések, a betegség krónikussá válik.

Tünetek

Ha a gyulladás jelentős, a gye­rek mindig nyitva tartja a száját, makacsul köhög, különösen éjszaka, amihez a fog összezáródásának zavarai, kellemetlen szájszag, orrhang társul.

Diagnózis

A fül-orr-gégész szakorvos állítja fel. Az utóbbi években egy új módszerrel vizsgálják meg a mandulákat: az orrlyukon keresztül egy száloptikát vezetnek be az orrjáratba; a hajlékony szondán egy kamera van, így közvetlenül meg tudják vizsgálni a mandulákat, és ebből megállapítják, hogy el kell-e távolítani azokat.

Terápia

Gyógyszeres kezeléssel lehet csökkenteni a manduladuzzanatot, az orron (kortizon tartalmú) vagy a szájon (antibio­tikumok vagy kortizon) keresztüladott gyógyszerekkel. A sebészeti beavatkozás, amely során a garatmandulákat és/vagy az orrmandulát eltávolítják, akkor indokolt, ha a gyógyszeres kezelés nem hozza meg a várt eredményt, a gyerek ismételten fülgyulladásban szenved, hallása romlik, vagy gyakran nem kap levegőt a megnőtt mandulák miatt.

Javaslatok

A kisgyermekeknél az orr­dugulás elkerülése érdekében, ha még nem tudják kifújni az orrukat, sós, tengervizes oldattal kell kimosni az orrlyukakat, és kiszívni azokat.

Homeopátia

Sok előnye van, nincs mellékhatása és nagyon hatékony. A leggyak­rabban adott szerek a következők: Allium cepa 5CH, ha tüsszögőrohamok vannak, a váladék világos, vizes, bőséges, és irritáló. Az Euphrasia officinaíis 5CH ha nem irritáló vizes az orrváladék, tüsszögés, erős könnyezés, égő, gennyes, vörös a kötőhártya és a fény zavarja a gyereket.

A Sticta pulmonaha 5CH a száraz orrnyálkahártya-gyulladás és a homloktáji fejfájás esetén. A Nux vomlca 5CH a görcsös tüsszögés, száraz orr, érzé­kenység esetén, amikor hidegrázás, fázás jelentkezik. A Kalcium bichromicum 5CH a sűrű ragacsos, szálas sárgás, sárgás-zöldes orrváladék esetén. Mindegyikből 3 labdacs kevés vízben feloldva, akár óránként, amíg a tünetek nem enyhülnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.