Fájdalom enyhítése

Gyógynövényterápia – mire jó?

A hasznos növények gyógyászati célú felhaszná­lása, a gyógynövény-terápia talán a legősibb orvosi módszer. A nyugati világban ez volt szinte az egyetlen gyógymód egészen a XVIII. századig, és bizonyos országokban mind a mai napig ez az orvoslás fő iránya.

Gyógyszerek helyett?

Részben a gyógyszerek mellékhatásai miatt, részben a gazdag keleti hagyományokból merítő, egyre nagyobb számban működő gyógynövény-terapeuták hatására a fejlett országokban reneszánszát éli a gyógynövény-terá­pia. A nyugati gyógynövény-terapeuták repertoárjába lassan beépülnek a Keletről származó gyógynövények, s igyekeznek a legjobbat kihozni az európai és az észak­-amerikai hagyományokból is. A modern gyógyszerészet nagymértékben a gyógynövényeken alapul. A napjaink­ban ismert orvosságoknak mintegy 60%-a valami­lyen növényből készült.

A hagyománytisztelő gyógynö­vény-terapeuták azonban még ezeket a modern gyógy­szereket sem fogadják el, mert szerintük a megfelelő alkotórészeinek kivonása és elkülönítése – amelyet a gyógyszergyártó cégeknek meg kell tenniük ahhoz, hogy szabadalmaztathassák és kereskedelmi forgalomba hozhassák termékeiket – túlságosan koncentrálja a ve­gyületeket, így elveszítik a növény többi alkotórészével együtt kialakított természetes egyensúlyukat. Fenntart­ják továbbá azt az álláspontjukat is, hogy az emberi testnek teljesen természetes reakciója, ha védekezik a szintetikusan előállított gyógyszerek ellen, hiszen nem természetes anyagokról van szó.

Ezért a modern nyugati gyógynövény-terapeuták elő­szeretettel használják a fitoterapia és a növényi orvosság kifejezést a gyógynövények helyett. A terapeuták a mai is szeretik maguk készíteni a hatóanyagokat a nyersanyag­okból, majd folyékony vagy szárított formában, „tea”-ként kínálják őket, vagy magát a növényi részt (gyökeret vagy levelet) használják fel külsőleg vagy belsőleg.

A gyógynövények felhasználása

Feltétlenül konzultáljunk szakértővel, mielőtt otthon belefog­nánk a gyógynövények terápiás előkészítésébe.

Forrázatok

A forrázat valójában gyógytea, amelyet fogyaszthatunk mele­gen vagy hidegen, esetleg jegesen. Általában a növény leveléből vagy virágából készül. Kétcsészényi forró vízhez adjunk két teáskanálnyi növényi részt. Hagyjuk ázni tíz percig, időnként keverjük meg. Szűrjük le, és ha kell, mézzel ízesítsük. Kivonatok

A kivonatokat általában a növény keményebb részeiből, pél­dául a gyökeréből, a kérgéből vagy a magjából készítjük, és vi­szonylag hosszasan kell forralnunk vagy áztatnunk őket ahhoz, hogy hatóanyaguk kioldódjon. Tegyünk egy lábosba 30 g növényi részt fél liter vízhez. Ne használjunk alumí­niumlábost, mert abból mérgező fémrészek oldódhatnak ki, és bejuthatnak a kivonatba. Forraljuk fel az oldatot, és körül­belül tíz percig áztassuk. Kihűlés után szűrjük le, majd nyom­juk ki a növényi részeket, hogy minél jobban hozzájussunk a hatékony növényi kivonathoz.

Tinktúrák

Tinktúra formában akár két évig is meg tudjuk őrizni a nö­vények hatóanyagait. A tinktúra általában alkohollal készül, amely egyben remek oldószere is a legtöbb aktív összetevőnek. A gyógynövényboltokban beszerezhető, készen kapható tinktú­rák többnyire erősebbek és tovább eltarthatok, de otthon is megpróbálkozhatunk tinktúrakészítéssel. A porított növényré­szeket áztassuk 50%-os alkohololdatba. Hagyjuk őket két hé­tig ázni, miközben naponta rázzuk fel az oldatot. Végezetül szűrjük le és zárjuk palackba. Evőkanálnyi mennyiséget ada­goljunk vízhez vagy teához.

Pakolások

A gyógynövénypakolás valójában a gyógynövé­nyek külsőleges felhasználási módja. Az összemorzsolt gyógynövényt keverjük össze vízzel és liszttel vagy kásával, esetleg tejbe áztatott kenyérrel, az így kapott pépet kenjük a bőrre, és takarjuk le kendővel. Amikor cseréljük a bo­rogatást, mindig nedvesítsük be a kendőt meleg vízzel, hogy ne száradjon ki. A gyógynövény­ pakoláshoz is adhatunk egy kevés meleg vizet, és tehetjük két gézréteg közé vagy muszlin­zsákba, mielőtt a bőrre kennénk.

A mindennapos bajok öngyógyítással való orvos­lására egyre szélesebb körben találunk megoldást a gyógynövény-, a bioboltokban és a patikákban tablet­taként vagy kapszulaként árult gyógynövények között. A gyógynövények hatékony gyógyszerek, egyikük-­másikuk kimondottan mérgező hatású, ha nem meg­felelő kezekbe kerül. Forduljunk gyógynövényszak­értőhöz, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy ba­junkra a megfelelő gyógynövényt használjuk a helyes adagolásban.

Mire jó a gyógynövényterápia?

A gyógynövény-terápia hatékony módszer a fejfájás, a migrén, a depresszió, a szem kifáradása, a fülfájás, a fülzúgás, az orrmelléküreg-gyulladás, a fogfájás, a fog­ínygyulladás, az afta, a torokgyulladás, a nyakfájás, a köhögés, a megfázás, az influenza, a hörghurut, az asztma, a mellhártyagyulladás, a tüdőgyulladás, a tu­berkulózis, a koszorúér-megbetegedés, a keringési prob­lémák, a gyomorfájás, az emésztési zavarok, a gyomor­égés, a hányinger, a fekélyek, az epekő, a székrekedés, a hasmenés.

Továbbá hatékony még az ingerlékenyvastagbél-tünetegyüttes, a gurdélygyulladás, a féregnyúlvány-gyulladás, a gyul­ladásos bélbetegségek, az aranyér, a húgyutak fertő­zései, a hólyaghurut, a vesekő, az izom- és ínfájdalom, a nyáktömlőgyulladás, a köszvény, az ízületi gyulladás, a Bechterew-kór, a melegkiütés, a tályogok, a vízhólyag, az ótvar, az ekcéma és a bőrgyulladás, a pikkelysömör, a dülmirigygyulladás, a herpesz, a méhelőesés, a havivérzés előtti tünetegyüttes, a fájdalmas menstruáció, a hüvely­gyulladás és a rák okozta fájdalom enyhítésére.

Figyelmeztetés

A gyógynövények hatásmechanizmu­sát folyamatos kutatás eredményeképpen ismerjük meg. A kuta­tásokkal lépést tartva bizonyos gyógynövények olyan kategóriá­ba kerültek, amelyet kizárólag orvos írhat fel. A csak receptre kapható gyógynövénykészítmények listája időről időre változik, és még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy a különböző orszá­gokban eltérő előírások vannak érvényben.

Éppen ezért azt javasoljuk, hogy mindig előre elkészített gyógynövénykészítmé­nyeket használjunk, amelyeket megbízható drogériában vagy gyógynövényboltban szerzünk be. Ha saját magunk akarjuk elkészíteni a növényekből a gyógyszert, akkor először minden­képpen beszéljük meg gyógynövény szakértővel, vagy kérjük ki valamilyen szervezet véleményét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.