Fájdalom enyhítése

Elektromos segédeszközök fájdalomcsillapításra!

Napjainkban már rengeteg fájdalomcsillapításra al­kalmas elektromos segédeszköz létezik az egészen olcsóktól kezdve a nagyon drága berendezésekig. Annak ellenére, hogy külsőre meglehetősen különbözők, való­jában azonos alapelv alapján működnek: mindegyik a kezelt terület vérellátását fokozza, és az agyba jutó üzenet­re hat. Valójában ugyanazon az elven működnek, mint amikor fájdalomcsillapításként megdörzsöljük a fájó test­részt vagy környékét.

A dörzsöléssel, masszírozással ser­kentjük a vérkeringést (ez gyorsítja a gyógyulási folyama­tot), és „el is tereljük” az idegrendszer figyelmét, így nem jut el az agyba a fájdalom jele. A vibrációs kézi készülékek, az infralámpás masszírozóberendezések, valamint a hang­hullámmal működő gépek több-kevesebb sikerrel látják el feladatukat: hatékonyságuk legalább annyira függ attól, hogy mennyire érzi kényelmesnek a kezelést a páciens, mint tényleges terápiás hatásuktól.

Egyre kifinomultabb készülékek

Többféle és egyre kifinomultabb készüléket fejleszte­nek ki, amelyek az elektromosságot és a mágnesességet használják fel. Az összes ilyen készülék bizonyítottan se­gít mind a heveny, mind az idült fájdalom enyhítésében. A legismertebb a bőrön keresztüli elektromos idegstimuláláson alapuló, angol nevének rövidítéséből TENS-nek nevezett készülék.

A készülékek új nemzedéke 25 Hz alatti mágneses frekvencián működik – egyre népszerűb­bek a fájdalomcsillapításban, és jó eredményekkel hasz­nosíthatók a kezelések során. A TENS készülékek nem alkalmasak annyira az öngyógyításra, mint az izomtónus fokozok vagy a masszírozógépek, ezért feltétlenül fordul­junk szakemberhez, mielőtt kipróbálnánk a berendezést.

Elektromágneses terápia

Az elektromágneses mező nemcsak a gyógyulási folyamatot segíti elő, hanem a fájdalmat is hatékonyan enyhíti. A tapa­dókorongba varrt vagy fáslihoz erősített, apró mágnesek na­gyon sok betegség esetén nyújtanak hatékony segítséget az ön­gyógyításban, bár az erről szóló szakirodalom meglehetősen ellentmondásos, és a tudományos kutatások eredményei egy­előre nem elég meggyőzök.

Az elektromágneses terápia az akupunktúrához hasonló alapelven működik, vagyis azáltal hat, hogy bizonyos „energiapontok”-on keresztül stimuláljuk a „csi”-t (az „életenergiát”), ugyanúgy, mint az akupunktúrás tűszúrásokkal. Mások szerint hatásmechanizmusa a TENS-módszerhez hasonló.

Tens

A bőrön keresztüli elektromos idegstimuláló készülé­kek a bőr bizonyos pontjaira erősített elektródokon keresztül elektromos impulzusokat küldenek az idegek felé. Ezek a pontok többnyire a fájdalom helyén vagy közvetlen közelében találhatók. A készülék működési elve az úgynevezett kapuelmélet. Az elektromos impulzusok szó szerint a bolondját járatják a testtel az­által, hogy „eltorlaszolják” a fájdalomkaput a fájdalom elől.

Ezek az 1970-es évek elején kifejlesztett készülé­kek jelenleg a legjobb fájdalomcsillapító eszközök közé tartoznak: mind a heveny, mind az idült fájdalom si­keresen kezelhető velük. Különösen heveny fájdalomra nagyon hatásosak: az összes fájdalom esetében 80%-os gyógyulási arány érhető el vele; ugyanez idült fájdalom esetében 50%. Manapság már házi használatra szánt készülékek is léteznek, amelyek viszonylag olcsók, és al­kalmazásukhoz csekély tudás is elegendő.

A GigaTENS a TENS készülék Ukrajnából szárma­zó, kifinomultabb változata. A watt egymilliárdod részé­vel 52-78 GHz-en, vagyis másodpercenként egymilli­árdnyit pulzáló berendezéssel hihetetlen sikerek érhetők el, jóllehet egyelőre megoszlanak róla a vélemények.

Hanghullám-terápia

A kisfrekvenciájú hanghullámok fájdalomcsillapításra való használata nem új keletű ötlet. Magát a technikát az 1920-as években Svédországban kezdték alkalmazni. A hordozható eszközök megjelenésével a kisfrekvenciás hanghullám-terápia gyorsan ható és könnyen alkalmaz­ható öngyógyító módszerré nőtte ki magát.

A berende­zés kisfrekvenciájú hanghullámokat (rezgéseket) bocsát át a szöveteken, és a mélyebb rétegekben is serkenti a véráramlást, vagyis a gyulladt vagy sérült szöveteket gyakorlatilag sejtszinten gyógyítja. Az eredmények vál­tozók, vannak, akiknek jók a tapasztalatai a módszerrel.

Mire jók ezek a készülékek?

A TENS és a hanghullám-terápia hatékony módszer a migrén, az orrmelléküreg-gyulladás, az ízületi gyulladás, a hát alsó részének fájdalma, a porckorongsérv, az ülő-idegzsába, az izom- és ínfájdalom, a nyáktömlőgyulladás, a görcsök, a herpesz utáni fertőzések, a sportsérülések, a törések és ficamok, a rák okozta fájdalom enyhítésére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.