Gyermekbetegségek

A tartáshibák formái és tartásjavítás gyerekeknél

Hanyag tartás

A gerincünk fiziológiás görbületei csecsemőkortól alakulnak ki. Az ülés, állás, járás begyakorlásával, a törzsizomzat fejlődésével folyama­tosan jönnek létre, biztosítva a helyes tartást a mozgáshoz, a fizikai erőhatások rugalmas elnyeléséhez. A gerinc nyílirányú görbületei kb. 6-7 éves korban válnak az egyén jellegzetes tulajdonságává.

Mit jelent a tartáshiba?

Tartáshibákról beszélünk, ha a gerinc természetes görbületei megváltoznak. Az ehhez vezető okok különbözőek lehetnek, a tünetek általában a testtartásért felelős izmok közötti egyensúly megbomlására vezethetők vissza. Leggyakoribb hiba a kisgyer­mek túl korán történő ültetése, állítása és járatása, anélkül, hogy az ehhez szükséges izomzat megfelelően fejlett lenne. A későbbiekben a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése gyakran elmarad a test gyors növekedése mögött és a megnövekedett fizikai terhelésnek az izomzat nem tud megfelelni.

További következmények

Igen gyakori probléma továbbá a gerincferdülés, a hanyag tartásból eredő mellkas- és gerinc deformitás is. Szűrővizsgálatok szerint, ezen elváltozások kezdeményei már óvodás korban kimutathatók. A kórképek kiváltó oka az, hogy a gyerekekkel szemben támasztott elvárások általá­ban nem állnak összhangban fizikai és mozgásszervi fejlettségükkel.

A tartáshibák formái

A helytelen tartási típusok három fajtáját különböztetjük meg. Az egyik a háti szakasz fokozott domború helyzete, másik a háti szakasz domború helyzete mellett, az ágyéki (derék) gerinc foko­zottan homorú helyzete, a harmadik pedig a lapos hát, ilyenkor a háti szakasz lapos, a derék szakasz görbülete normális.

A fejletlen izomzatú gyerekeknél sajátos, úgynevezett hanyag tartás alakul ki. A háti gerincszakasz domborulata fokozódik, a fej, a váll és a kar előre esik, a lapockák kontúrja kidomborodik, a mellkas lapos, és gyakran enyhébb mellkas deformitás is látható. Jellemző velejárója továb­bá a lúdtalp, az ízületi lazaság, az előreboltosuló has, és a fáradékonyság.

A hanyag tartásnál nincsenek rögzült deformitások, a fokozott gerincgörbület korrigálható. Rendszeres testmozgással elérhető az izomzat megerősödése. Ha hosszabb idő eltelte után sincs változás, akkor tartásjavító gyógytorna ajánlott. A tartási problémák legna­gyobb része időben elkezdett rendszeres kezeléssel megelőzhető, a panaszok csökkenthetők, megszüntethetők.

Kezelés

A megelőzésnek és a személyes példamutatásnak nagyon fontos szerepe van. Már kisgyermekkortól érdemes hangsúlyt helyezni a rendszeres testmozgásra (úszás, gyermektorna, biciklizés, kirán­dulás), a helyes testtartás megtanulására, – megtartására ülő és álló helyzetben egyaránt.

A kialakulóban lévő helytelen testtartás esetén, szakképzett gyógytornász által vezetett, célirányos tartásjavító torna (gerinctor­na) megkezdése szükséges. A rendszeres, egyénre szabott gyógy­torna segít, a még alakítható elváltozások saját izomerővel történő korrigálásában, – megtartásában, a még nem rögzült elváltozások helyrehozásában. Az alábbi gerincproblémák esetén kifejezetten ajánlott a rend­szeres tornakezelés, gyakran más terápiás eljárás (műtéti, egyéb fizikoterápiás eljárás) kiegészítéseként:

  • Gerincferdülés (scoliosis)
  • Scheuermann – féle betegség
  • Gerinc fejlődési rendellenességei (Spondylolysis, Spondylo­listhesis, Spina bifida, Sacralisatio, Lumbalisatio).

Kezelés célja

Rögzült deformitás esetén a gyógytorna fontos a további defor­mitások kialakulásának megelőzésében. A kezelések során szüksé­ges a törzsizmok erősítése (has-, far-, felületes-, és mélyhátizmok) és nyújtása, helytelen tartás következményeként kialakuló feszes, fájdalmas izmok lazítása. Továbbá szükséges a gerinc mozgáster­jedelmének fokozása, a fájdalomcsillapító technikák, gyakorlatok alkalmazása, betanítása, a helyes testtartás megéreztetése és élet­módi tanácsok betanítása.

Ortopéd orvosi vizsgálatot követően, a gyógytornász az első ta­lálkozó alkalmával betegvizsgálatot, mozgásszervi állapotfelmérést végez és meghatározza a rövid és hosszú távú kezelési tervet. A vizsgálatot és a tornaprogramot a gyermek életkori adottságainak megfelelően játékos formában szükséges összeállítani.

Gerincproblémák esetén a komplex gerinctorna mellett a következő módszerek alkalmazhatóak még eredményesen:

  • Schrott-módszer (a gerinc háromdimenziós korrekciójára al­kalmazható)
  • McKenzie módszer (gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszere)
  • Klapp-módszer (Kúszómódszer)
  • Manuálterápia
  • Hippoterápia (gyógylovaglás)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.