Gyógynövények

Koriander, természetes étvágyjavító

Kerti koriander (Coriandrum sativum) története, alkalmazott drogjaiKoriander

A Coriandrum sativum L. az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) közé tartozó évelő növény, amely Dél-Európától és Észak-Afrikától Délnyugat-Ázsiáig ősho­nos. Gyógyászati felhasználása (emésztési panaszok enyhítése) összefonódott fűszernövényként történő alkalmazásával. Italok ízesítőjeként, fűszerek komponenseként is gyakran felhasználják. Elsősorban az ázsiai és a mediterrán konyha népszerű fűszere.

A koriander az egyik legősibb növény, amelyet már legalább háromezer éve termesztenek. Utalásokat találunk rá szanszkrit iratokban, egyip­tomi papiruszokon és a Bibliában, ahol a mannával hasonlítják össze a koriandermagokat. Tutankhamon sírjában is találtak korianderes edényeket, amelyek lelkének útját segítették a holtak földjén.

A koriandermagvakat a Földközi-tengertől Kínáig szállították a selyemúton, ahol gazdagították a konyhát, és egyszerű ízesítőből halha­tatlan tulajdonságokkal bíró növénnyé nőtte ki magát. Britannia partjait valószínűleg már a késő bronzkorban elérte, ennek bizonyítékait az ősi kunyhók maradványaiban találták meg.

A koriandert az észak-amerikai telepesek szállították és használ­ták, ahogy Massachusettsben, 1670-ben lejegyezték. A 16. században a spanyol telepesek szállították a koriandert Mexikóba és Peruba, ahol cilantronak nevezték, és kedvelt társa lett a chilinek.

Virágzata 5-8 ágú összetett ernyő, fehér, majd halványvörös színű, júniustól júliusig nyílik. Termése ikerkaszat, gömbölyű, bordás, sárgásbarna színű. A termés tetején az ötfogú csésze és a bibeszál maradványa foglal helyet. Belseje üreges, éretten két résztermésre esik szét. A termést gyűjtik augusztustól szeptemberig. A drogot a növény szárított ikerkaszattermése adja, amely fűszeres, citromos illatú és ízű. Drogja szerepel a VII. Magyar Gyógyszerkönyvben. A kis átmérőjű magokban több az illóolaj, mint a nagyokban.

Kémiai alkotórészek:

illóolaj – főleg D-linalool, kumarinok, zsíros olaj, fehérje, cu­kor, C-vitamin.

Hatás:

étvágyjavító, bélgörcsoldó, antimikrobás (baktérium-, vírus- és gombaellenes).

Koriander

Alkalmazás:

1-2 koriandermag elrágcsálása jó hatással van az emésztésre, székrekedés­re. Étvágytalanság esetén fokozza az emésztő­nedvek elválasztását, csökkenti a bélgázok által kiváltott haspuffadást. Tea is készíthető belő­le: 2 teáskanál magot 150 ml vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük, naponta több­ször fogyasztjuk.

Külsőleg:

Illóolaja  reuma elleni bedörzsölőszerek fő alkotóeleme, de önállóan is alkalmazható. Konyhai felhasználása széles sonkapác, zöldség-, gyümölcssaláták, savanyú­ságok fűszere, de ízesíthetünk vele marha-, csir­kehúsokat, halféléket is. Nem csak fűszerezés­re, díszítésre is bátran használhatjuk. Fűszer­ként a konzerviparban is alkalmazzák. Illóola­ját az illatszer- és az élelmiszeripar is felhasz­nálja. Parfümök készülnek a hozzáadásával, li­kőröket, süteményeket ízesítenek vele.

  • A növényt a leveléért és ter­méséért termesztjük. A laza, jó vízelvezetésű talajt kedveli száraz, napfényes helyen.
  • A magvakat tavasszal ves­sük el, vékonyan takarjuk. A csírázás általában 5-10 na­pig tart.
  • Vethetjük edényekbe is, mi­nimalizálva a gyökérzava­rást, ami korai virágszárkép­ződéshez vezet.
  • A magokat tavasztól kora őszig szakaszosan vethetjük, hogy a termés is folyamatos legyen.

Indiában a koriandertermés a curry ízesítésére szolgáló garam masala fűszerkeverék egyik összetevője, Európában kenyerek, húsok, savanyúságok ízesí­tésére használják. A korianderhajtás spanyol nyelvterületen és Délkelet-Ázsiában haszná­latos fűszer. A koriandertermés (Coriandri fructus) és a vízgőzdesztillálással előállított korianderolaj (Coriandri aetheroleum) a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv hivatalos drogja. A Coriandri fructus Ph. Hg. VIII. legalább 3 ml/kg illóolajat tartalmaz.

Konyha

A koriander számtalan konyhában megtalálható világszerte, köztük az indiaiban, kínaiban, mexikóiban, afrikaiban és európaiban. Általában a szárított magvakat és a friss leveleket használják fel. A szárított, őrölt termés a garam masaia nevű fűszer alkotóeleme, amit többféle curryben is használunk; marokkói ételekbe, levesekbe, chutney-ba, savanyúságba és konzervekbe is rakják.

Néha süteményekhez, kekszekhez és édessé­gekhez is adják. A friss leveleket közvetlenül tálalás előtt adják a főtt éte­lekhez, mert a korianderlevél hamar elveszti ízét. A gyökereket megta­lálhatjuk néhány thai fogásban.

Társnövény

Termesztésekor távol kerüljön az édesköménytől, mert az be­folyásolni fogja a koriander nö­vekedését, és hervadásnak fog indulni. Jól érzi magát kapor, turbolya és ánizs mellett, és elősegíti ezek fejlődését.

Háztartás

A koriandernövényből készült tömény forrázat távol tart­ja a közönséges takácsatkát és más nedvszívó kártevőket, fő­leg az üvegházi növények ter­mesztésében.

Gyógyászat

A koriander számos gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik: antibakteriá­lis, gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, köptető és gombaölő. Rágcsál­juk a leveleit, hogy enyhítsük a hányingert, a termések az enyhe emésztési zavarok ellen hatnak. A termése enyhe narancsillatú és a lehelet frissíté­sére is jó.

Készítsünk belőle borogatást a szemre duzzanat, fájdalom vagy kötőhártya-gyulladás esetén. A koriander olaja masszázsolajként izom­fájdalomra kitűnő. Használjuk a fájó ízületek borogatására.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A kellemes illatú, fűszeres ízű drog 1,4-1,796 illóolajat tartalmaz, amelynek fő kompo­nense a linalool.

Milyen alkotóelemekből áll?

A korianderlevél, illetve a koriandermag egymással nem helyettesíthető, eltérő illóolajokat tartalmaz. Ezek a nö­vény minden részében megtalálhatók, a magban elsősor­ban a linalool és a geraniol. A zöldje és a gyökere többek között olajsavat, fehérjéket, cukrot, cserzőanyagokat és flavonoidokat tartalmaz.

Egészségükre gyakortolt hatása: Kedvetlenség? Étvágytalanság? A korian­dermag gyógyerejű olaja segít az étvágyta­lanságon, a gyomorpanaszokon, az emész­tési problémákon, felfúvódáson.

A koriander egészségtani jelentősége

A koriandermag és az illóolajok nyugtató, görcsoldó hatá­súak, és serkentik az emésztőnedvek kiválasztását. De zöldjét is sok helyütt előszeretettel használják ízesítésre és az emésztés fokozására. A legfrissebb kutatási ered­mények szerint némely antibiotikumnál erősebb baktéri­umellenes anyagokat is tartalmaz.

Egészséges élvezet

A koriander igen sokféleképpen felhasznál­ható: frissen a zöldje, szárítva a magja. Míg Európában többnyire sütemények, kenyér, párolt káposzta, kolbászfélék, pástétomok készítéséhez, vadhúsok pácolásához és sa­vanyúságok ízesítéséhez használják, Ázsiá­ban és Latin-Amerikában salátákat, tojás­ételeket, marhahúst és halakat fűszereznek vele. A zöldje csak akkor őrzi meg fűszerező erejét, ha csupán rövid ideig főzzük az étel­lel, de még jobb, ha csak tálalás előtt ke­verjük hozzá.

Aromája úgy érvényesül leg­jobban, ha éles késsel nagyobb darabokban vágjuk le a leveleket a szárról. Ha egészen finomra vágjuk, meglehetősen szokatlan il­latot áraszt, magyarázatot adva arra, hogy miért is adták neki a görögök a „poloska­zöldség” gúnynevet.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A koriandertermést és -hajtást tradicionálisan fűszerként, emésztést elősegítő gyógynö­vényként alkalmazták.

Preklinikai vizsgálatok

A növény illóolaja fokozza a gyomornedv-szekréciót, étvágyjavító és spazmolitikus hatása is van. In vitro antibakteriális hatását is igazolták. Kísérleti körülmények között csökken­tette a vércukor és -lipidszintet, de ennek humán relevanciáját nem vizsgálták.

Humán bizonyítékok

Bár a klinikai bizonyítás hiányzik, az igazolt görcsoldó hatás, valamint a tradicionális fel­használás alapján a koriander gyógyászati célú felhasználása megalapozottnak tekinthető.

Indikációk, adagolás

A koriander étvágytalanság és diszpepsziás panaszok enyhítésére alkalmazható. Napi adagja 3 g, amelyet összezúzva fűszerként vagy feldolgozott készítmények formájában fogyaszthatunk. A koriander enyhébb karminatív hatású, mint a kömény vagy az édes­kömény.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A korianderrel szemben ritkán alakul ki allergia. A friss termés fényérzékenyítő kumarin-származékokat tartalmaz, ezek mennyisége azonban szárítás során jelentősen lecsökken, így szárított koriander esetén nem kell a fényérzékenyítő hatás veszélyével számolni.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.