Fájdalom enyhítése

Gyomorfájás lehetséges okai és természetes kezelése

A gyomorfájás a test egyik leggyako­ribb fájdalma. Legtöbbször olyankor érezzük, amikor nehezen emészthető vagy romlott ételeket fogyasztunk, vagy amikor túl sokat eszünk. A szo­rongás és a stressz szintén okozhat gyomorfájást. Ha erős, elhúzódó vagy minden ok nélkül gyakran visszatérő fájdalmaink vannak, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

A gyomortáji fájdalom nagyon le tudja verni az embert a lábáról, ám természetes gyógymódokkal különösen hatékonyan gyógyítható.

Figyelmeztetés

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a következő tünetek bármelyikét tapasztaljuk:

  • a gyomorban, a vesében, a májban, a belekben vagy a nemi szervekben érzett erős vagy elhúzódó fájdalom
  • véres vizelet vagy széklet

Naturopátia, gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Azonnali enyhülést hoz, ha forró vi­zes palackot helyezünk a hasunkra. Ha azért fáj a gyomrunk, mert so­kat ettünk vagy ittunk, vagy azért, mert nehezen emészthető vagy romlott ételt fogyasztottunk, akkor az a leghatékonyabb megoldás, ha tizenkét órás böjtöt tartunk. Köz­ben igyunk sok tiszta, szénsavmen­tes vizet, és ne fogyasszunk teát, ká­vét és alkoholtartalmú italokat.

A gyomorfájás megelőzésére in­kább többször, de keveset együnk, étkezzünk egészségesen (teljes táp­értékű ételeket, sok friss gyümöl­csöt és zöldséget fogyasszunk), és kerüljük a zsíros ételeket. A testgya­korlással várjunk legalább fél, de in­kább egy órát.

Akupresszúra

Nyomjuk meg arcunk mindkét oldalán az orrunk alatt, a szemmel egy vonalban található pontokat, hogy enyhítsük a stressz okozta gyomorpanaszokat. Általában véve „üdítő” gyakorlat, ha viszonylag ke­mény felületre fekszünk, és a mell­csonttól a köldök felé nagyjából félúton két párhuzamos függőleges vonalban nyomkodjuk hasunkat.

Emésztőrendszer

Az emberi emésztőrendszer a szájtól a végbélnyílásig tart. Akkor őrzi meg egészségét, ha a táplálékot a szervezet számára hasznos vegyü­letekké bontja le, a keletkező salak­anyag pedig a szokásos módon távozik a szervezetből.

Gyógynövény-terápia

A kamilla, borsmenta, citromfű, fehér mályva vagy fekete nadálytő forrázatából készített gyógytea eny­híti a fájdalmat, és nyugtató hatású. A vörös szilfa is hasznos.

Jóga és tajcsi

Sokféle mozgássorral enyhíthetjük mind a testi, mind a lelki okból ki­alakult fájdalmat.

Homeopátia

Szedjünk fehér arzént és fehér föl­di tököt, mindkettőt C6 hígítás­ban, vagy hánytatódiót C6 vagy C30 hígításban, három órán át óránként egy tablettát vegyünk be.

Relaxáció

A feszültség és szorongás okozta gyomorpanaszok enyhítésére kivá­lóan alkalmas a progresszív izom­lazítás , valamint az azt követő vizualizációs és meditációs gyakorlatok.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.