Fájdalom enyhítése

Kalapácsujj, karomujj kezelése

Tünetek

  • Fájdalmas lábfejtorzulás, amely egy vagy több lábujjat görbült, karomszerű állásba húz.
  • A lábközépcsontok helyzetében fennálló, veleszületett rendellenesség gyakran vezet kalapácsujj kialakulásához, különösen akkor, ha az illető magas sarkú vagy szűk, a lábujjakat összepréselő cipőt hord. Kalapácsujj léphet fel a cukorbetegség, a szélütés és más idegrendszeri betegség, valamint az ízületi gyulladás miatt; a torzulás kialakulásának valószínűségét az elhízás tovább növeli.
  • Fogékonyak azok is, akiknek a második lábujja hosszabb a nagyujjnál – ez egy öröklött rendellenesség -, különösen akkor, ha túl rövid lábbelit hordanak.

Kialakulása

A karomszerű torzulás, amely a leggyakrabban a második ujjat érinti, a láb izom- és ínrendszerében beálló egyensúlyzavar következménye, de a kiváltó ok nem mindig állapítható meg. Minden egyes lábujjat több izom mozgat; az inak bonyolult rendszerével együtt ezek segítenek a lábfej stabilizálásában és a járáshoz szükséges egyensúly biztosításában. Ha a talp alsó részének izmai és inai erősebbek a felsőknél, kihúzhatják az érintett ujjat rendes helyzetéből. Az inak megrövidülése szintén kalapácsujj kialakulásához vezethet.

Figyelem!

A kalapácsujj egyre fokozódó fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó állapot. Ha nem kezelik időben, az ujjak torz formában rögzülhetnek, lehetetlenné téve a normális, fájdalommentes járást. Ahol a begörbült ujjak a lábbelihez dörzsölődnek, fájdalmas tyúkszemek keletkezhetnek. A dörzsölődés emellett bőrkeményedést, illetve fekélyesedést okozhat a talpon vagy a kalapácsujjon.

Mit tegyünk?

Hordjunk alacsony sarkú, széles orrú cipőket, mivel így csökkenthető a begörbülő ujjat érő nyomás és dörzsölődés. A fájdalom csökkentése és a deformált ujj bőrének védelme érdekében ragasszunk rá gyógyszert nem tartalmazó tyúkszemtapaszt, vagy tegyünk rá egy darabka bársonyt. A fájdalmas tyúkszemek a láb áztatása után távolíthatók el. Hatásosabb kezelésért forduljunk orvoshoz vagy lábszakorvoshoz.

Kezelés

Az orvos, illetve lábszakorvos gondosan megvizsgálja a lábat, a járást és a cipők kopási mintáját, s röntgenfelvételt is készíttethet. A helyi érzéstelenítők, például a lidokain injekció egy időre megszüntetheti a fájdalmat; ezzel együtt szteroidot is adhatnak, főként akkor, ha a kalapácsujjak gyulladtak és duzzadtak.

Néha az egyedileg elkészített talpbetétek viselésével is enyhíthető az enyhe kalapácsujjat érő nyomás és annak fájdalma, gyakran azonban műtéti megoldás szükséges. Ha a kalapácsujjat valamely ín megrövidülése idézte elő, akkor a lábujjat úgy egyenesítik ki, hogy meghosszabbítják ezt a bizonyos inat, s ettől a lábujj magától kiegyenesedik. A beavatkozást járóbeteg-rendelésen, helyi érzéstelenítéssel végzik. Súlyos esetben a lábközépcsont egy részét is eltávolíthatják. Az is megoldás lehet, hogy a lábujj két percét egymáshoz rögzítik, és a köztük lévő porc egy részét távolítják el.

A gyógyulás idején kodeint vagy receptre kapható gyulladás-csökkentő szert adhatnak a fájdalom csökkentésére; ez általában 3-4 hétig tart. A betegeknek az első héten különleges cipőt kell viselniük, és bottal kell járniuk, hogy csökkentsék a láb terhelését. Ha a fájdalom alábbhagyott, a lábujjat nem nyomó szandál vagy sportcipő is viselhető. Az ín gyógyulása után speciális talpbetétet kell viselni, hogy a korrekció tartós maradjon.

Alternatív terápiák

  • Alexander-módszer: Az oktató elemzi járásunkat, és olyan új járásmódokra tanít, amelyek segítenek a testsúly egyenletes elosztásában és a lábat érő terhelés egyenletesebbé tételében.
  • Masszázs: A reflexológiai technikákkal végzett lábmasszázs egy időre enyhítheti a kalapácsujjal járó fájdalmat. A szakember nyugtató hatású illóolajokat, például levendula-, borsmenta- vagy teafaolajat is használhat; ezek egyébként a lábfürdőhöz is hozzáadhatok.

Megelőzés

A születési rendellenesség vagy az izom- és idegrendszeri problémák okozta kalapácsujj nem előzhető meg. A lábhoz rosszul illeszkedő vagy nem megfelelő cipők viselése nyomán kialakuló kalapácsujj viszont elkerülhető, ha betartjuk az alábbi tanácsokat:

  • Lehetőleg késő délután vásároljunk cipőt, mivel a láb ilyenkor a legnagyobb! Csak olyan cipőt vegyünk meg, amely már a fel-próbáláskor is kényelmes – a kényelmetlen cipő a „betöréssel” sem tehető kényelmessé.
  • Ügyeljünk rá, hogy a cipő orrában elegendő hely legyen a láb-ujjak mozgatásához. A cipő orra elég magas legyen ahhoz, hogy az ujjak kényelmesen elférjenek benne. Ha kalapácsujjban szenvedünk, a szandálok vagy más, kivágott orrú modellek kényelmesebbek, mint a zárt cipők.
  • Ha a két lábunk nem egyforma méretű – márpedig sok embernél nem az – a cipőt mindig a nagyobbik lábra próbáljuk fel, a másik cipőbe pedig tegyünk betétet, illetve azon a lábon használjunk vastagabb zoknit, hogy jobban illeszkedjen. Ha a méretkülönbség jelentős (fél számnál nagyobb), akkor az lehet a megoldás, ha két különböző méretű párt vásárolunk.
  • Időről időre nézzük át a cipős szekrényt, és dobjuk ki azokat a lábbeliket, amelyek már nem jók a lábunkra. A láb a kor előrehaladtával még felnőtteknél is növekszik, tehát elképzelhető, hogy a néhány éve vásárolt cipők már kicsinek, kényelmetlennek bizonyulnak.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.