Fájdalom enyhítése

Csontkinövések a sarkon, sarokgyulladás

Tünetek

  • Csontkinövések a sarkon: a sarokpárna fájdalma, érzékenysége és duzzanata, főként álldogálás vagy gyaloglás után; egyre nehezedő járás.
  • Sarokgyulladás: sarokfájdalom, amely járás vagy futás közben a legerősebb; a fájdalom akkor is jelentkezhet, ha egy pihentetéses időszak után ráállunk a lábra.

Veszélyeztetett csoportok

A csontkinövések a sarokfájdalmak leggyakoribb okai közé tartoznak; többnyire a túlsúlyos embereknél, a futóknál, a teniszezőknél és más olyan személyeknél fordulnak elő, akiknek a lába az átlagosnál nagyobb terhelésnek van kitéve. Az elhízás és a túlterhelés a fascia plantaris – a sarokpárna és a sarok közti szövet gyulladásának kockázatát is növeli, de ez gyakori a magas sarkú cipőt hordó nőknél (és a szűk csizmát viselő férfiaknál), valamint azoknál a futóknál is, akiknek a cipője nem párnázza ki kellően a sarkát. A lúdtalp, a rendellenesen magas talpboltozat, az ízületi gyulladás szintén növelhetik mindkét állapot kialakulásának kockázatát.

Kialakulása

A sarokcsontra, a lábfej legnagyobb csontjára, a láb használata során óriási erők hatnak. A talp alján lévő szívós, rostos izombőnye, az úgynevezett fascia plantaris a sarokcsonthoz kapcsolódik. Elhízás vagy túlerőltetés miatt a bőnye fájdalmas gyulladásba jöhet. A krónikus vagy kezeletlen gyulladás aztán elősegítheti a csontkinövések képződését a sarokcsontnak azon a részén, ahol ahhoz kapcsolódik.

Ha valaki sokat hord magas sarkú cipőt, az a fascia megrövidüléséhez vezethet, és ez a talp kinyújtásakor – például reggel, ha felkelés után mezítláb lépünk le az ágyról – fájdalmat okoz. A sarkat nem kellően kipárnázó cipőben való gyaloglás vagy futás, illetve a sarok túlzott terhelése is szövetsérülést, gyulladást és fájdalmat okozhat.

Mit tegyünk?

Az aszpirin, az ibuprofen és más hasonló gyulladáscsökkentő szerek egy időre enyhíthetik a fájdalmat, és visszaszoríthatják a gyulladást; az is segíthet, ha a fájó területre helyi gyulladáscsökkentő hatású balzsamot vagy 0,025% kapszaicint (az erős paprika hatóanyagát) tartalmazó készítményt dörzsölünk be. Ha a sarkunk vörös és duzzadt, tegyünk rá két-három óránként 15-20 percre jeges borogatást; ez a fájdalmat és a gyulladást is csökkenti. Két nap elteltével áttérhetünk a melegítőpárnára vagy a váltott hideg-meleg borogatásra. Néhány napig igyekezzünk minél kevesebbet állni, hogy a fasciának legyen ideje meggyógyulni. Ha a fájdalom nem múlik, forduljunk orvoshoz.

Figyelem!

Ha fáj a sarkunk, műtéthez csak a legvégső esetben folyamodjunk! Ha ugyanis nem szüntetik meg a kiváltó okokat, a fájdalom valószínűleg kiújul. Ez kényszerítette visszavonulásra Joe DiMaggiót is, akinek a sarka soha nem jött teljesen rendbe egy csontkinövés eltávolítása után.

Kezelés

Az orvos röntgenfelvételt készíttet, hogy megállapítsa, képződtek-e csontkinövések a sarkon. Megvizsgálja a járást, és azt is megnézi, hogyan kopott egy sokat használt cipőnk talpa. A kortizon-injekció gyorsan enyhíti a fájdalmat és a gyulladást; de az orvos receptre kapható fájdalomcsillapítót is felírhat. Javasolhatja a speciális talpbetét használatát, s gyógytornára is beutalhat. Ha a hagyományos módszerek nem vezetnek eredményre, és a fájdalom részben a sarkon lévő csontkinövéseknek tulajdonítható, endoszkópos műtétet végezhetnek. Ilyenkor optikai szálat és mikrosebészeti műszerekkel felszerelt csövet vezetnek be a saroknál ejtett apró bemetszéseken keresztül.

A sebész egy monitoron figyeli a képet, és a műszerek segítségével levágja a csontkinövéseket. A beavatkozás helyi érzéstelenítés mellett is végezhető. A műtét utáni első néhány napban többnyire kodeint adnak, de később általában már paracetamol vagy ibuprofen is megfelel. A páciensnek a csont gyógyulásáig mankóval kell járnia.

Megelőzés

Ha túlsúlyosak vagyunk, kérjünk olyan étrendet és edzésprogramot orvosunktól vagy egy táplálkozási szakértőtől, amely segít elérni és megtartani az ideális testsúlyt. Hordjunk alacsony sarkú (2,5-4 cm), a sarkat megfelelően tartó és kipárnázó cipőt; a magassarkú lábbelit csak különleges alkalmakkor használjuk, amikor nem kell sokat gyalogolnunk. Ha rendszeresen kocogunk vagy futunk, ügyeljünk rá, hogy cipőink megfelelő kialakításúak legyenek. Ha korábban is voltak sarokfájdalmaink, lehetőleg ne fussunk sima, kemény felületen vagy hegyi terepen. A futást váltogassuk kerékpározással vagy más sporttal. Az edzések előtt és után végezzünk a lábfejet és a bokát nyújtó gyakorlatokat.

Alternatív terápiák

A gyógytornász (vagy sportorvos) megtaníthat a járáshibák kijavítását szolgáló gyakorlatokra; ultrahanggal, diatermiával, elektromos idegingerléssel, hideg és meleg borogatással és sugármasszázzsal kezelheti a krónikus sarokfájást. Emellett egy sínnel is elláthatja a pácienst, amely alvás közben kinyújtva tartja a lábát.

Tünetek

  • Fájdalom a lábujjban vagy a lábfejben, amely akkor jelentkezik, ha a bőr valamelyik lábköröm (többnyire a nagyujj körme) mellett ránő a köröm szélére, illetve ha a köröm lefelé görbülve belenő a bőrbe.
  • Fokozódó fájdalom, gyulladás, duzzanat lehetséges, és a benőtt köröm mellett genny szivároghat.

Veszélyeztetett csoportok

A körömbenövés igen gyakori jelenség, különösen azok körében, akik kedvelik a hegyes orrú cipőket és a szoros harisnyákat. A körmök túlmanikűrözése vagy túl rövidre vágása, illetve görbén való levágása, a láb ismételt sérülése, például a nagylábujj többszöri megütése vagy a hosszútávfutásból eredő túlterhelés is a köröm benövéséhez vezethet. A lúdtalp, a krónikus gombás köröm fertőzés és a rendellenes szögben való körömnövekedés is a hajlamosító tényezők közé tartozik.

Kialakulása

Ez a fájdalmas állapot akkor alakul ki, ha a bőr valamelyik lábköröm mellett ránő a köröm szélére, illetve ha a köröm belenő a bőrbe. A benőtt köröm többszöri megnyomása fájdalmat és gyulladást okozhat, és ha nem kezelik, akár fertőzés is kialakulhat. Néha apró tyúkszemek fejlődnek közvetlenül a köröm alatti barázdában, ami tovább fokozza a fájdalmat.

Figyelem!

A köröm benövését olykor gombafertőzés okozza, és az állapot csak a fertőzés megszüntetésével gyógyítható teljesen. Ha a fertőzést nem szüntetik meg, valószínű, hogy a köröm ismét be fog nőni.

Mit tegyünk?

Ha a köröm csak mérsékelten van benőve, és nem látható fertőzésre utaló jel, próbáljunk egy V-alakú sekély vájatot karcolni a köröm közepébe; ez a középvonal felé irányítja a köröm növekedését. Fájdalmasabb körömbenövés esetén megpróbálhatjuk kiszabadítani a benőtt részt. Ha azonban fertőzésre utaló jelek észlelhetők, vagy ha a körömbenövés kiújul, forduljunk orvoshoz vagy lábszakorvoshoz! Akkor se próbálkozzunk házi gyógymóddal, ha cukorbetegségben szenvedünk.

Kezelés

Az orvos helyi érzéstelenítő injekcióval csökkenti a fájdalmat, majd eltávolítja a köröm benőtt részét. Ha a köröm már mélyen beágyazódott a bőrbe, az orvos némi lágy szövetet is kimetszhet; ilyenkor a sebet néhány öltéssel zárják össze.

Ha a köröm elfertőződött vagy torz módon növekszik, a körmöt és az azt fejlesztő körömágyat is el lehet távolítani. Az orvos ilyenkor érzéstelenítő injekciót ad, majd három oldalról körbemetszi a körmöt, a bőrlebenyt hátrahúzza, s a körmöt és a körömágyat is eltávolítja. A körömágy maradványait egy elektromos tűvel kiégeti. Végül néhány öltéssel visszaerősíti a helyére a bőrlebenyt; a varratok négy-öt nap múlva távolíthatók el.

A beavatkozás után a lábujjra puha kötés kerül, a betegnek pedig speciális, puha cipőt kell viselnie, és talán mankóval kell járnia, amíg a lába teljesen terhelhetővé nem válik. Kodeint vagy más fájdalomcsillapítót kaphat, továbbá antibiotikumot is, a fertőzések megelőzése érdekében. A lábujjat rendszeresen ellenőrzik. A gyógyulás időszakában a lábfejet minél többet kell felpolcolva tartani. A teljes gyógyulás néhány hétig tarthat.

Megelőzés

A kéz körmeivel ellentétben a lábujjkörmöket nem ívben, hanem egyenesen kell levágni, mert így elkerülhető a benövésük. Lehetőleg ne vágjuk őket túl rövidre, nehogy befelé kezdjenek nőni. Óvjuk lábujjainkat az ismétlődő sérülésektől: ne hordjunk túl szoros zoknit vagy cipőt, ne járkáljunk mezítláb a sötétben!

Hogyan szabadítsuk ki a benőtt körmöt?

  • Először is áztassuk az érintett lábat tíz percen át meleg, szappanos vízbe, hogy felpuhítsuk a bőrt. Legyen kéznél tiszta géz, steril lábkörömvágó olló és egy steril csipesz.
  • Szárítsuk meg a lábat, majd nyomjunk egy jégkockát körülbelül három percen át a benövés helyéhez, hogy elzsibbassza a bőrfelszínt.
  • Csúsztassuk be a steril lábkörömvágó ollót enyhén ferde szögben a köröm oldala alá, és vágjuk le a benőtt részt. Vigyázzunk, nehogy belevágjunk a környező lágy szövetekbe.
  • A steril csipesszel óvatosan távolítsuk el a köröm kivágott darabját. Ha vérzést észlelünk, polcoljuk fel a lábfejet, és tegyünk rá jeges borogatást.
  • Szárítsuk meg a lábat, ecseteljük be fertőtlenítőoldattal (például jóddal, orvosi alkohollal vagy hidrogénperoxid-oldattal), és tegyünk rá egy darab steril gézt. Ha a vérzés eláll, fedjük be a lábujjat sebtapasszal.
  • Amíg a lábujj nem gyógyult meg, naponta kétszer áztassuk meleg, szappanos vízbe, ecseteljük fertőtlenítőoldattal, és tegyünk rá friss sebtapaszt. A lábujj teljes gyógyulásáig csak lapos sarkú, széles orrú cipőt hordjunk.

Forradalmi újdonságok

A fertőzött vagy benőtt körmök az új lézersebészeti eljárásokkal gyorsabban és kevesebb fájdalommal távolíthatók el. Az orvosnak azonban nagyon oda kell figyelnie arra, hogy a körömágyat teljesen elpusztítsa, mert a köröm egy egészen apró, visszamaradt részből is újra kinőhet.

Alternatív terápiák

A körömbenövés megelőzésére vagy kezelésére nincsenek alternatív módszerek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.