Fájdalom enyhítése

Köszvény fájdalmai és lehetséges kezelése

Tünetek

  • Az ízület hirtelen fellépő fájdalma és duzzanata; leggyakrabban a nagylábujj ízületeit érinti.
  • Az ízület fölött a bőr fényes vörös vagy lilás színű; az ízület rendkívül érzékeny és fájó, tapintásra forró.
  • Esetleg láz.

Veszélyeztetett csoportok

A köszvény olyan anyagcsere-betegség, amelynek következtében a vérben a húgysav szintje megnő. Elsősorban a 40 és 50 év közötti férfiak betegsége, bár néha a változás kora utáni nőknél is előfordul. Az elhízás fokozza a betegség kialakulásának valószínűségét, különösen azoknál, akik örökletesen is hajlamosak kösz-vényre. A köszvényes rohamokat a magas purintartalmú ételek, például a húsok, a szardínia, a szardella, a szárazbab és más hüvelyesek bevitele válthatja ki, illetve a túlzott alkoholfogyasztás.

A további kockázati tényezők közt említést érdemel a környezetben lévő ólommal való érintkezés, valamint bizonyos orvosságok – pl. vizelethajtók és egyes Parkinson-kórban alkalmazott szerek – szedése. A stressz is kiválthat köszvényes rohamokat.

Kialakulása

A húgysav az anyagcsere egyik végterméke. Általában a vizelettel távozik a szervezetből. Ha azonban a vese nem távolítja, vagy túlzottan sok termelődik, a vér húgysavszintje emelkedik. Végül apró, tűszerű húgysavkristályok rakódnak le az ízületekben, és ott igen heves fájdalmat okoznak – ez a köszvény. A magas húgy-savszint öröklött anyagcserezavar kapcsán alakulhat ki. A sok purint tartalmazó ételek mértéktelen fogyasztása ilyenkor megnövelheti a húgysavszintet, a húgysav ugyanis a purinok lebontása során képződik. A túlzott alkoholfogyasztás szintén emeli a vérben lévő húgysav mennyiségét. Bizonyos orvosságok gátolják a húgysav kiürülését.

A roham során a húgysav hegyes kristályai okozzák a heves fájdalmat

A köszvényes panaszok a leggyakrabban a nagylábujj ízületében jelentkeznek, de előfordulhatnak a lábfej más ízületeiben, a bokában, a térdben, a könyökben és a csuklóban is. A rohamok többnyire éjszaka kezdődnek, és ahogy az állapot kialakulása előrehalad, már a legkisebb nyomás – akár a lábujjhoz hozzáérő lepedő – is gyötrő fájdalmat válthat ki.

Kezelés nélkül a rohamok egyre gyakoribbá válnak, időtartamuk nő, és az érintett ízület akár maradandóan károsodhat. Húgysavlerakódások, úgynevezett köszvényes csomók képződhetnek az ízületekben vagy a fülben, és ezek felett kisebesedhet és befertőződhet a bőr. A köszvényben lerakódó húgysavkristályok vesekövet okoznak.

Figyelem!

Ha úgy véljük, hogy egy más problémára (például magas vérnyomásra) szedett orvosság idézi elő a köszvényes rohamot, minél hamarabb tájékoztassuk erről az orvost! Elképzelhető, hogy egy másik gyógyszerre való átállással elkerülhetők a további rohamok.

Mit tegyünk?

Vegyünk be ibuprofent vagy más nem szteroid jellegű gyulladás-csökkentő szert (NSAID), és ha volt már köszvényes rohamunk, a közelgő roham első jeleinek észlelésekor kezdjük el a köszvény elleni gyógyszerek szedését. Igyunk meg óránként egy pohár vizet, mivel ez fokozza a vizeletkiválasztást, és így segíthetünk a szervezetnek megszabadulni a húgysavfeleslegtől. Polcoljuk alá a lábat, és — ha el bírjuk viselni a nyomást – alkalmazzunk hideg borogatást a gyulladás csökkentésére. Pihenjünk minél többet, amíg túl nem jutunk a roham nehezén!

Kezelés

Egyes betegeknél már a receptre kapható NSAID-kkel is megfelelő eredmények érhetők el. A roham idején jelentkező fájdalom azonnali enyhítése érdekében az orvos colchicint ad, amely – bár súlyos mellékhatásai lehetnek – nagyon hamar hat. Ezt a szert egymás után sok kis adagban kell bevenni, amíg a fájdalom alább nem hagy, illetve amíg a colchicinmérgezés tünetei – émelygés, hányás, hasmenés, hasi görcsök – nem jelentkeznek; ekkor azonnal abba kell hagyni a készítmény szedését.

Az idősebb betegeknek az orvosok rendszerint azt javasolják, hogy csak a fellépő tüneteket kezeljék, és ne szedjenek hosszú távon köszvény elleni gyógyszereket, mivel azoknak is vannak mellékhatásaik. Ha azonban a rohamok gyakorisága nő, a betegek olyan, naponta szedendő gyógyszert kaphatnak, amely csökkenti a húgysavtermelést, és segít a köszvényes csomók feloldásában.

A mozgást akadályozó vagy fertőzéseket okozó köszvényes csomókat műtéti úton is el lehet távolítani.

Megelőzés

A gyakori rohamokban szenvedő betegek csökkenthetik a rohamok számát, ha megelőző gyógyszereket, illetve mindennap, kis adagokban colchicint szednek. Naponta legalább 8-10 pohár vizet igyunk, hogy elősegítsük a húgysav kiürülését a szervezetünkből, és kerüljük a purintartalmú ételeket. A jó erőnlét és az ideális testsúly megőrzése is segítenek a húgysav kiürítésében; nagyon fontos azonban, hogy a súlyfeleslegtől csak fokozatosan szabaduljunk meg, mivel a hirtelen fogyás akár meg is növelheti a húgysavszintet. Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk.

Alternatív terápiák

  • Akupunktúra: A heveny köszvényes roham fájdalma enyhíthető akupunktúrával és akupresszúrával.
  • Gyógynövénygyógyászat: A szakemberek a fájó ízületre füzike- vagy mirhabalzsamot javasolnak. A bojtorjángyökér, zellermag, cickafark és tuja keveréke kapszula vagy főzet formájában, illetve tinktúraként alkalmazva használható a köszvény kezelésére.
  • Homeopátia: A homeopaták Benzinum acidum, Belladonna vagy Pulsatilla negricans szedését javasolják.
  • Meditáció: Mivel olykor a stressz váltja ki a köszvényes rohamokat, a jóga, a meditációs és az egyéb relaxációs technikák is hasznosak lehetnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.