Fájdalom enyhítése

Kifekélyesedő szájgyulladás tünetei és kezelése

Tünetek

  • Helyi fájdalom és csípő érzés a szájban vagy az ajak belső oldalán, különösen, ha a fekélyhez hozzáér valami, vagy erős, savanyú élelmiszert eszünk.
  • Egy vagy több fehér, vörös szegélyű fekély. Esetleg a nyaki nyirokcsomók duzzanata, láz és általános rossz közérzet.

Veszélyeztetett csoportok

A kifekélyesedő szájgyulladás legtöbbször tizenéveseket és fiatal felnőtteket érint, elsősorban nőket. Gyakran erős stressz idején jelentkezik. A hormonváltozás szerepet játszhat kialakulásában, sokszor menstruáció előtt lép fel. A hiányos táplálkozás, különösen a vas, a folsav és a B12-vitamin hiánya, növeli a szájfekélyek kockázatát. Vannak emberek, akiknél bizonyos fogpaszta-, szájvíz- és élelmiszer-összetevők, valamint az olajos magvak és savas élelmiszerek váltják ki a problémát Kockázati tényezőt jelent még az allergia, a fogpótlás vagy a fogszabályozó készülék, valamint, ha valaki rágja a szája szélét. A dohányzás és a bagó rágása is súlyosbítja a fekélyes szájgyulladást

Kialakulása

A kifekélyesedő szájgyulladás, orvosi nevén stomatitis aphthosa, helyi szúró, néha zsibbadó érzéssel kezdődik. Néhány órán belül kis fekély alakul ki a szájüreg bármely területén vagy a nyelven. A fekélyek átmérője rendszerint kisebb, mint 5 mm. Bár a probléma nem súlyos, és tíz nap alatt vagy még hamarabb nyom nélkül eltűnik, nagyon fájdalmas lehet, és megnehezíti az evést és a beszédet. A 6 mm-nél nagyobb fekélyek hetekig is eltarthatnak, és gyakran heggel gyógyulnak. Ezeket ki kell vizsgáltatni, mert rosszindulatú elváltozás tünetei is lehetnek. Mindkét fekély fajta hajlamos a kiújulásra.

Figyelmeztetés! Keressük fel az orvost, ha a fekély két hét után sem gyógyul be, mert ennek az oka súlyosabb fertőzés vagy akár rosszindulatú daganat is lehet. Utóbbi esetben az elváltozás általában fájdalommentes.

Kezelés

Gyógyszerelés

Az orvos vagy a fogorvos felírhat lidocaint (enyhe hatású érzéstelenítőszer), amelyet közvetlenül a fekélyre helyezünk vagy szájöblítésre használunk. Átmenetileg enyhíti a fájdalmat, megkönnyíti az étkezést, noha tompítja az ízérzékelést. Tilos lenyelni, mert mellékhatásai lehetnek. A nagy és gyakran visszatérő fekélyeket antibiotikus szájvízzel kezelik. A nagy és lassan gyógyuló fekélyek okozta fájdalmat egyesek ezüst-nitrát-ecseteléssel enyhíthetik, amely elpusztítja a kezelt bőrfelület alatt található idegvégződéseket.

Mit tegyünk?

A fekély elmúltáig ne együnk savanyú ételeket. Nyomjunk jégkockát a sebre, ezzel csillapíthatjuk a fájdalmat. Evés előtt védőkenőccsel kenjük be, hogy irritáló élelem vagy folyadék ne érintse. A szájvizek is segíthetnek.

Műtéti kezelés

A makacs fekélyekből szövettani vizsgálatra mintát vehetnek. Súlyos esetben lézerműtétet ajánlhatnak fel a fekély elpusztítására, és abból a célból, hogy csökkentsék a kiújulás kockázatát. A lézersebészet nagy erejű, összpontosított fénysugarakkal párologtatja el a nemkívánatos szövetet.

Megelőzés

Ne dohányozzunk, és kerüljük a kiváltó élelmiszerek fogyasztását. Ezek közül legismertebbek a citrusfélék, az erős chilipaprika, az egyéb fűszeres ételek és a dió. Egyes tanulmányok szerint a B-vitamin-hiány növelheti a szájgyulladásra való hajlamot. A napi B-vitamin-szükségletnek tabletta formájában történő bevétele csökkenti a fekély visszatérésének esélyét. Más tanulmányok szerint a fekélyesedés kezdeti, viszkető szakaszában antibiotikumot tartalmazó szájvíz használatával megelőzhetjük a fekély teljes kifejlődését.

Ha a fekély újra és újra ugyanazon a helyen lép fel, nézessük meg fogorvossal, nem rossz fog, rosszul illeszkedő fogpótlás, protézis okozza-e. Figyeljük meg, nincs-e olyan szokásunk, amely hajlamosít rá, például nem rágjuk-e belülről az ajkunkat.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: A gyógyfüvészek gyakran kanadai gyömbért, kamillát vagy mirhafüvet tartalmazó szájvízzel kezelik a kifekélyesedő szájgyulladást. Keverjünk el egy teáskanál kanadai gyömbérport két dl vízzel, majd ezzel az oldattal öblögessünk naponta háromszor-négyszer. Esetleg főzzünk erős kamilla-teát (két púpozott teáskanál szárított kamilla két dl vízben), hagyjuk kihűlni, majd öblögessünk vele. Tartsuk két-három percig a szánkban, majd lenyelhetjük, vagy kiköphetjük.[brbr]A mirhafűből készült szájvíz esetében két dl vízhez öt-tíz csepp tinktúrát adunk. Étkezés előtt öblítsük ki vele a szánkat. Vannak, akik tömény mirhafűtinktúrát cseppentenek közvetlenül a fekélyre. Állítólag ez gyorsítja a gyógyulást, és enyhíti a fájdalmat, viszont intenzív, égő érzést is okozhat. Ha így van, használjunk hígított szájvizet.
  • Relaxációs technikák: A stressz kiváltotta szájgyulladást megelőzhetjük meditációval, relaxációs gyakorlatokkal és más stresszcsökkentő módszerekkel.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.