Fájdalom enyhítése

Ajakherpesz és szájüregi herpesz tünetei és kezelése

Ha Ön hajlamos az ajakherpeszre, akkor tudja, hogy a fájdalmas hólyagocskák a legalkalmatlanabb pillana­tokban képesek megjelenni. Hogy mi váltja ki őket? Talán egy leégés vagy a szokásosnál nagyobb stressz, de lehet, hogy a menstruációs ciklus az ok, vagy a kimerült­ség, esetleg meghűlés vagy fogászati beavatkozás. Ha egy­szer megfertőzte az ajakherpeszt okozó Herpes simplex vírus, az élete végéig ott marad a szervezetében, és több­nyire ártalmatlanul ott lappang az idegsejtekben. A keze­lést azonnal meg kell kezdeni, amint csiklandozó vagy viszkető érzés lép fel, mivel így nagyobb az esély arra, hogy ne alakuljanak ki teljesen az ajakherpeszhólyagok

Tünetek

  • Nagyon fájdalmas hólyagok az ajkon, az ínyen vagy a szájpadláson.
  • Esetleg láz, megdagadt nyirokcsomók és általános rossz közérzet

Veszélyeztetett csoportok

Majdnem mindenkinek volt már legalább néhányszor olyan nátha- vagy lázkiütése, amelyet herpes simplex vírus okozott. Az állapot nagyon fertőző, közvetlen bőrérintkezéssel könnyen terjed. Régen a fogorvosok és a szájhigiéniával foglalkozó szakemberek gyakran kaptak herpeszes kiütést az ujjaikra. Ez ma már ritkább, mert a fogorvosok és az egészségügyi dolgozók védőkesztyűben dolgoznak.

Kialakulása

A szájherpesz kiújuló betegség. Az első fertőzés jellegzetesen gyermekkorban zajlik le. Általában ez jár a legerősebb tünetekkel: az íny begyullad és fáj, láz léphet fel, a nyirokcsomók megduzzadnak. Két-három nap múlva kis hólyagok alakulnak ki, és amint ezek felszakadnak, még nagyobb fájdalmak jelentkeznek. Ezek a tünetek, amelyeket kisgyermeknél tévesen a fogzás rovására írnak, többnyire kb. egy hétig tartanak. Noha a hólyagok teljesen elmúlnak, a vírus nem tűnik el, a száj körüli idegvégződésekben továbbra is jelen van.

A később fellépő herpeszes kiütések (az ún. náthakiütés) a vírus aktivizálódásának eredményei. Ezt több tényező is előidézheti – például meghűlés, láz, napsütés, fogkezelés, száj seb, allergia, sőt stressz is. A beteg gyakran megérzi, hogy a herpeszes hólyagok meg fognak jelenni, mert az érintett terület – általában az ajak vagy az orr alatti környék – megelőzően viszket vagy szúr. A kialakult hólyagok szivárognak, majd pörkösödnek, ami nagyon fájdalmas lehet, és kellemetlen látványt nyújthat. A legtöbb herpesz egy hét alatt meggyógyul. Előfordul azonban, különösen a legyengült immunrendszerű emberek esetében, hogy gyakran visszatér a probléma.

Mit tegyünk?

A jellegzetes viszkető érzés jelentkezésének legelső jeleire nyomjunk jégkockát vagy hideg borogatást az érintett bőrfelületre. Ez néha megakadályozza, hogy a hólyag kialakuljon. Ha mégsem, hideg borogatás vagy hideg tejbe mártott vattacsomó enyhítheti a fájdalmat, és gyorsíthatja a gyógyulást. Kerüljük a forró ételt és italt, különösen, ha a hólyag a szájban alakul ki.

Együnk inkább hideg vagy szobahőmérsékletű ételt, és igyunk jégbe hűtött folyadékot, vagy szopogassunk jégkockát. Ha a hólyagot vazelinos ajakírral, E-vitaminos olajjal vagy valamilyen, recept nélkül kapható érzéstelenítőkenőccsel kenjük be, enyhíthetjük a fájdalmat, és megpuhíthatjuk a hólyagok gyógyulása során kialakuló pörköket. A negyed pohár hideg vízből és egy evőkanálnyi szódabikarbónából álló szájöblítő is enyhíti a fájdalmat.

Kezelés

Vírusellenes kenőcs alkalmazása akkor a leghatékonyabb, ha az első figyelmeztető jelre bekenjük vele az érintett felületet. Ha másodlagos bakteriális fertőzés alakul ki, antibiotikum-tartalmú krémre van szükség. Ha a szájban képződnek hólyagok, lidocaintartalmú érzéstelenítő szájvíz tompíthatja a fájdalmat.

Megelőzés

Igyekezzünk megtalálni a kiváltó okokat, és kerüljük őket. Használjunk cink-oxidot vagy más napvédő szert az ajak és a körülötte lévő bőr leégésének megakadályozására. Vigyázzunk, hogy ne fertőzzük meg környezetünket. Különösen ügyeljünk a kisgyerekekre. Kerüljük a csókot, ne igyunk közös pohárból, ne használjunk közös törülközőt, mosdókesztyűt vagy más személyes tárgyat.

Figyelem! Ne feledjük, hogy herpeszvírust nemcsak szájjal, de kézzel is terjeszthetünk. Mossunk gyakran kezet, ha herpeszes szájgyulladásunk van. A fekély érintése után – amit lehetőleg kerüljünk – sose dörzsöljük meg a szemünket, mert ez herpeszes szembetegséget okozhat. Ugyancsak vigyázzunk, hogy a vírus ne terjedjen át a genitáliák területére.

Szájon át szedett, vírus elleni szerek

Ha gyakran és/vagy igen heve­sen jelentkezik Önön az ajak­herpesz, kérdezze meg orvosát, nem kaphatna-e vírus elleni vényköteles tablettát. Ha a valaciklovirt, az aciklovirt vagy a famciklovirt a herpesz jelentkezésének első jelére be­veszi, majd a használati utasí­tás szerint folytatja szedésüket, meggátolhatja a hólyagok kép­ződését. Később kezdett szedés esetén „csak” a gyógyulás gyorsítható fel. Egy vizsgálat során például a valaciklovir 3 nap alatt gyógyította be a hólyagokat, míg a placebotablettákat szedők körében ez átla­gosan 4,3 napig tartott. Egy másik vizsgálat szerint a famciklovir a felére csökkentette a kialakult hólyagok méretét.

Ezek a gyógyszerek a her­pesz kitörésének megakadályo­zására is használhatók, akár tartósan szedve (ha Ön külö­nösen hajlamos az ajak­herpeszre), akár rövid távon, amikor tudja, hogy herpeszt kiváltó tényezőknek, például erős napsütésnek lesz kitéve. A Journal of tbe American Médical Association című szaklap egyik cikke szerint 147 hobbisíző kapott aciklo­virt vagy placebót sítúrája előtt. A gyógyszerrel kezelt csoportban 7 százalék, a place­bót szedőkében ezzel szemben 26 százalék volt azok aránya, akiken ajakherpesz alakult ki.

Vényköteles, vírus elleni krémek

A szájon át szedett, vírus elleni szerek sokkal hatékonyabbak ezeknél a krémeknél, de azok számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak tablettákat bevenni, az aciklovirt és penciklovirt tartalmazó kré­mek is jó választást jelenthet­nek, még akkor is, ha ezeket a maximális hatékonyság érde­kében gyakran, naponta akár hatszor kell alkalmazni.

Hatá­sukat azáltal fejtik ki, hogy meggátolják a vírus sejtről sejtre való terjedését. Kanadai kutatók 3057 ajakherpeszes beteg vizsgálata alapján meg­állapították, hogy azok, akik hatszor használtak penciklovirkrémet az első napon, majd kétóránként a következő négy napban, a hólyagok 31 száza­lékkal gyorsabb gyógyulását tapasztalták, mint a placebo-krémet alkalmazók.

Vény nélkül kap­ható, dokozanolt tar­talmazó krém

Az ajak­herpeszre naponta ötször használva ez a gyógyszertárak­ban kapható készítmény csaknem egy nappal hamarabb gyógyította meg az ajak­herpeszt, mint a placebokrém. A szer azáltal hat, hogy meg­gátolja a vírusok beolvadását a sejthártyába, s ezzel lehetet­lenné teszi szaporodásukat.

Jég

Ha az első bizsergést vagy csiklandozást megérezve azonnal jeget nyom az ajkára (lehetőleg törülközőbe csavar­va, nehogy fagyási sérülést okozzon), azzal egyes esetek­ben megelőzheti a herpesz ki­törését. A módszerrel akkor próbálkozzon, ha van másfél­-két órája, mivel egy 14 fő be­vonásával végzett vizsgálat során ennyi idő kellett ahhoz, hogy a jég hatni tudjon. (A je­get néhány percen át nyomja az ajkához, majd vegye el on­nan néhány percre, és ezt ismé­telgesse.) A jeget használók így két nap alatt megszabadulhat­tak a hólyagoktól.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: A tabletta, tea vagy tinktúra formájában bevett kasvirág javítja az immunrendszert. Egy alkalommal nyolc hétnél tovább ne szedjük, mert elveszti hatását. A gyógyszertárak többségében kapható varázsdió, összehúzó hatású gyógyfű, amely elősegíti a szivárgó hólyagok kiszáradását.
  • Homeopátia: A herpeszes szájgyulladásra adott homeopátiás szerek közé tartozik a Nátrium muriaticum (különösen a napsütés okozta gyulladások ellen jó), a Rhus toxicodendron és az Apis mellifica. Naponta háromszor-négyszer kell bevenni belőlük.
  • Táplálékkiegészítők: A viszketéses szakaszban 1000-2000 mg C-vitamin bevétele gyorsíthatja a herpeszes szájgyulladás gyógyulását.
  • Naturopátia: A korai, fájdalmas szakaszban a kiütésre gyakran rászorított jég­kocka enyhíti a kellemetlen érzést. Hideg vízbe kevert citromlével átitatott vattával is áttörölhetjük. Tehetünk egy vattapamacsra E-vi­taminos krémet vagy olajat is, és helyezzük tizenöt percig a herpeszes területre. Hosszú távú megol­dásként térjünk át egészségesebb táplálkozásra: együnk minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, élő-flórás joghurtot, rostos ételeket, s minél kevesebb cukrot, finomított terméket és alkoholtartalmú italt.

A tévhitekkel ellentétben nem segít:

Lizintabletta: Sokan szednek ilyen aminosavat tar­talmazó táplálékkiegészítőket ajakherpesz ellen, pedig nem sok bizonyíték van arra, hogy hatásosak lennének. A valódi megelőző hatást kimutató vizs­gálatokban viszonylag nagy adagokat, napi 1000-3000 milligrammot használtak. Ha megelőző céllal nagy dózisú lizint szeretne szedni, előbb kérje orvosa tanácsát.

Szalicilsav-tartal­mú krémek: Ez az anyag – az aszpirin hatóanyaga -kárt tesz a bőrben, és ha már kitört a herpesz, le is lassíthat­ja a gyógyulást

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.