Bőrápolás

Az ajkak problémái

Fontos az ajkak védelme!
Fontos az ajkak védelme!

Az érzékeny, felrepedező ajkak és a szájszögletben megjelenő repedések általában a B-vitaminok vagy a C-vitamin hiányá­ra utalnak, de az ilyen tüneteket okozhatja az alacsony esszen­ciális zsírsavbevitel is. Ahelyett, hogy azonnal étrend-kiegészítőket kezdenénk szedni ajkaink ápo­lása végett, vegyük először szemügyre étrendünket. Gondos­kodjunk róla, hogy étrendünk gazdag tápanyagforrást biz­tosítson szervezetünk számára, és kerüljük a tápanyagban szegény, felesleges anyagokat tartalmazó ételek és italok fo­gyasztását (pl. alkohol, cukrozott és félkész ételek, adalék­anyagokat tartalmazó ételek). A dohányzás is kerülendő.

Összegezve a következőket tehetjük ajkaink ápolásának érdeké­ben:

  • Fogyasszunk B-vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítőt, vagy válasszunk olyan multivitamint, amely mindegyik B-vitaminból legalább 50 mg-ot tartalmaz.
  • Szedjünk naponta legalább 1000 mg C-vitamint.
  • Fogyasszunk hetente legalább három alkalommal halat, és szed­jünk napi rendszerességgel ómega-3-étrend-kiegészítőt (hal­olajat vagy lenmagolajat).

Mi az a vitiligo?

Ajakápolásra használható, természetes anyagok.
Ajakápolásra használható, természetes anyagok.

A vitiligo olyan betegség, melynek során a melanociták, vagyis a bőrszín kialakításáért felelős sejtek nem képesek melanint termelni, ezért a bőrön fehéres foltok jelennek meg. A foltok lehetnek kisebbek vagy nagyobb kiterjedésnek, és igen érzékenyek a napfényre (könnyen leégnek). A foltok területén növő szőrzet általában fehér színű. A betegség okát nem ismerjük, de sokszor együtt jár más betegségekkel (pl. cukorbetegséggel, pajzsmirigyproblémákkal), és előfordul az is, hogy valamilyen baleset után alakul ki.

A vitiligót a gyomorsavtermelés alul működésével is össze­függésbe lehet hozni. Segíthet tehát, ha minden főétkezéskor pótoljuk a savat. Egyeseknek segít a B-vitaminok, a C-vita­min és a cink pótlása, amennyiben B5-vitamin is társul hozzá.

Szemölcs felismerése

A szemölcsök a bőrfelszínen megjelenő kitüremkedések. Okozójuk a humán papillóma vírus (HPV) egyik típusa. A szeméremtájékon keletkező szemölcsöket leszámítva a szemölcsök általában nem fertőzőek, azonban az egyik test­tájról a másikra igen hamar átterjedhetnek.

A test bármely tájékán feltűnhetnek. Leggyakoribb típusuk a közönséges szemölcs , amely általában a térdet vagy a kezet fertőzi meg, a lábon lévő szemölcs, amely a talpon, illetve az anogenitális szemölcs, amely a szeméremtájékon jelenik meg, és gyakran a végbélnyílás­ra is átterjed.

A szemölcsök általában nem járnak fájdalommal, azon­ban ha a talpon jelennek meg, megnehezítik, és fájdalmassá teszik a járást. A szeméremtájékon is sok kellemetlenséget okoznak, de főként azért, mert erősen fertőzőek. Bár a leg­több szemölcs teljesen ártalmatlan, a méhnyakon keletkező szemölcsről bebizonyosodott, hogy növeli a rák kockáza­tát. Ha tehát az a gyanúnk, hogy a szeméremtájékon szemöl­csünk keletkezett, forduljunk orvoshoz.

Herpesz is gyakori betegség.
Herpesz is gyakori betegség.

Mint bármilyen más fertőzésre, a szemölcsre is igaz, hogy az immunrendszer gyengülése esetén valószínűbben tűnik fel. Fontos tehát betartanunk az egészséges táplálko­zás szabályait, és kerülnünk az olyan ételek fogyasztását, amelyek megterhelik szervezetünket. Az A-vitamin, a C-vitamin, valamint a cink hiánya csökken­ti az immunrendszer hatékonyságát.

A szemölcsök kezelése elhelyezkedésüktől függ

A közön­séges szemölcsöt az orvos általában égetéssel, fagyasztással, stb. távolítja el, azonban igen nagy a kiújulás veszélye. Szá­mos helyi kezelés létezik, de ezek nem mindig hatéko­nyak. A legismertebb külsőleges gyógyhatású készítmé­nyek a vékonyra szelt fokhagymaszeletek (mint ecsetelő), a tujaolaj vagy tinktúra, az aloe vera gél, a szegfűszegkivonat, a C-vitamin-krém vagy a vegytiszta C-vitamin porból készí­tett massza.

Összegezve a következőket tehetjük a szemölcsök megelőzése, illetve kiirtása érdekében:

  • Kerüljük a cukorfogyasztást. Ne igyunk cukrozott italt, és ne fo­gyasszunk cukrozott müzlit, édességet, csokoládét, kekszet, gyümölcsöt, gyümölcslevet. Kerülendő a méz is.
  • Ne fogyasszunk alkoholt és koffeint, valamint mellőzzük a do­hányzást.
  • Szedjünk A-vitamint és cinket.
  • Szedjünk napi rendszerességgel C-vítamint (felnőttek 1000 mg-ot, gyermekek 200 mg-ot).
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.