Fájdalom enyhítése

Átszakadt dobhártya tünetei

Tünetek

Önmagában tünetmentes: a kiváltó ok viszont legtöbbször fájdalmas. Emellett fülváladékozás, halláscsökkenés, ritkán szédülés, fülcsengés is előfordulhat.

Veszélyeztetett csoportok

A súlyos középfülgyulladásban szenvedő gyerekeknek gyakran szakad át a dobhártyájuk. Átszakadás akkor is bekövetkezhet, ha a fül belsejében hirtelen változik (csökken) a nyomás. Ennek legvalószínűbb okai közé tartozik a robbanás, erős ütés, hirtelen leszállás repülőgéppel vagy búvárbaleset. Az ökölvívóknál, az ejtőernyősöknél és a mélytengeri búvároknál fokozott a dobhártya átszakadásának veszélye. Mechanikus károsodást a fülbe nyomott tárgy – ceruza, gyufaszál, hajtű, sőt fültisztító pálcika – is előidézhet.

Kialakulása

A dobhártya a középfület és a külső hallójáratot elválasztó vékony hártya. A fülbe lépő hanghullámok megrezegtetik a dobhártyát. A rezgés átterjed a hallócsontocskákra, a középfülben lévő három apró csontra, a kalapácsra, majd az üllőre, végül a kengyelre. A kengyel talpa a belső fül és a középfül határán lévő ún. ovális ablakba illeszkedik; a rezgés ezen át jut a belső fülbe, ahol a hallósejtek elektromos impulzusokká (idegingerületté) alakítják. Az idegingerület végül az agyba jut. Az Eustach-kürt – hosszú, keskeny járat – köti össze a középfület az orrgarattal. Feladata, hogy a levegő beengedésével a középfül és a külvilág között a nyomást kiegyenlítse.

Ha drasztikus nyomáskülönbség lép fel a közép- és a külső fül között, a dobhártya beszakadhat. Amikor egy gyereknek súlyos középfülgyulladása van, a középfülben képződő váladék és genny nyomása átszakíthatja a dobhártyát. Ez éles fájdalommal jár. Ahogyan a genny és a folyadék távozik a fülből, a nyomás csökken, a fájdalom pedig enyhül. Ha a külső nyomás hirtelen megnő – például a repülőgép hirtelen leszállásakor vagy a mélytengeri búvár hirtelen alámerülésekor – az Eustach-kürtön át levegő áramlik a középfülbe, hogy a nyomás a dobhártya két oldalán kiegyenlítődjön. Ezt a nyelés és az ásítás elősegíti. Ha ez nem következik be, a fülünk „pattog”, esetleg fáj a repülőgép föl- és leszállásakor.

Ha az Eustach-kürt elzáródott, például ha az illető náthás, fájdalom, átmeneti hallásvesztés, fülcsengés és – szélsőséges esetekben – a dobhártya átszakadása következhet be. A fület ért erős ütés, amely leginkább az ökölvívóknál fordul elő, a hallócsontocskákat és a belső fület is károsíthatja. A sérülést fülvérzés, súlyos szédülés, halláscsökkenés és fülcsengés jelzi.

Figyelem! SOHA NE tegyünk fülcseppet vagy más folyadékot a fülünkbe, ha átszakadt a dobhártyánk, csak az orvos utasítására. A cseppek átszivároghatnak a szakadt dobhártyán, és károsíthatják a középfület.

Fülzsír lerakódás

A fülzsír (cerumen) feladata a hallójárat falának védelme. Ha túl sok termelődik belőle, viszketést, fájdalmat, esetleg fülcsengést (tinnitus), valamint átmeneti halláscsökkenést okozhat. Az idős emberek különösen hajlamosak a fülzsírlerakódásra. Gyakran nem kezelik őket, mert tévesen azt feltételezik, hogy hallásuk az öregedés miatt romlik. Az azonban, hogy van-e fülzsírlerakódás, könnyen megállapítható, csak bele kell nézni a hallójáratba fültükörrel (otoscope). A zsír könnyen eltávolítható mosással. Nem kell szégyellni, el kell menni az orvoshoz, hogy ő távolítsa el.

Jegyezzük meg! Saját magunk ne kísérletezzünk a fülzsír eltávolításával. Soha ne próbáljuk meg kiszedni gemkapoccsal, hajtűvel, fültisztító pálcikával, ujjkörömmel vagy más, hasonló dologgal: csak beljebb nyomjuk a fülzsírt a hallójáratba, sőt még sérülést is okozhatunk.

Mit tegyünk?

Tartsuk a fület szárazon és menjünk orvoshoz, ha felmerül a dobhártyaszakadás lehetősége. Erős fülfájdalom, véres fülváladék, hirtelen halláskárosodás, tartós szédülés esetén azonnal keressük fel orvosunkat.

Kezelés

Bakteriális fertőzés esetén antibiotikumot írnak fel. Az átszakadt dobhártya az esetek többségében egy-két héten belül meggyógyul. Ha nem, a dobhártya műtéti helyreállítására lehet szükség. A múlni nem akaró szédülés (vertigo) és halláscsökkenés arra utalhat, hogy a belső fül is érintett. Ilyen esetekben szintén operációra lehet szükség.

Megelőzés

Gondoskodjunk róla, hogy a középfülgyulladás korai és megfelelő kezelést kapjon. Ha lehet, ne utazzunk repülővel, amikor náthásak vagy szénanáthásak vagyunk. Ha az orrunk el van dugulva, és mégis kénytelenek vagyunk repülővel utazni, alkalmazzunk orrcseppet 30-60 perccel a felszállás előtt, s ha a repülőút tovább tart néhány óránál, akkor a leszállás előtt cseppentsünk újra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.