Fájdalom enyhítése

Kulcscsonttörés esetén melyek a panaszok, mi a teendő?

Tünetek

  • Heves fájdalom a kulcscsontnál, a környező területek duzzanata és torzulása.
  • A kulcscsont alakjának megváltozása.
  • Esetleg zsibbadás az érintett vállban és karban.

Veszélyeztetett csoportok

A kulcscsonttörés viszonylag gyakori sérülés a gyerekeknél, különösen azoknál, akik futballoznak. Sok esetben okoz ilyen törést a fáról vagy az emeletes ágyról történő leesés is. A felnőtteknél leggyakrabban elesés vagy autóbaleset következtében jön létre.

Kialakulása

A kulcscsont többnyire a csont külső harmadában törik el. A törés lehet részleges és teljes. A leggyakrabban a csontot érő közvetlen ütés vagy csavarodás következménye, de az is előfordul, hogy a csontritkulásban vagy egyéb csontrendszeri betegségben szenvedőknél fellépő heves izomgörcs okoz kulcscsonttörést.

Mit tegyünk?

Rögtönözzünk karfelkötő kendőt, rögzítsük a karunkat, és forduljunk orvoshoz. A jeges borogatás elzsibbasztja a fájó részt, és csökkenti a duzzanatot. A törés esetleges helyretétele után még 48 órán át kell jegelni a sérült részt, ezután viszont melegítőkötést érdemes alkalmazni, mivel az jobban enyhíti a fájdalmat, és a gyógyulást is elősegíti.

A tört végek összeillesztése után a kulcscsontot három-négy hétre rögzítik. A gyógytornász erőfejlesztő gyakorlatokat mutat. A csont teljes gyógyulásáig – vagyis általában négy hétig – ne vezessünk autót, és ne emeljünk nehéz tárgyakat!

Tipp! A törött kulcscsont rögzítése érdekében a tört végek összeforrásáig különleges tartópánt alkalmazható.

Kezelés

Az enyhe, elmozdulással nem járó törést nem rögzítik, a súlyosabb elmozdulással járó töréseknél viszont nagyon fontos a mi-előbbi szakszerű ellátás. Bonyolult törés esetén olykor altatásban végzett műtéti beavatkozás szükséges, máskor viszont elég a helyi érzéstelenítés és a kívülről történő műfogás is. Súlyos fájdalom esetén a sérültnek morfiumot vagy más, kábító hatású fájdalomcsillapítót adhatnak. A csont összeillesztése és á sérült terület fűzővel vagy néha gipsszel történő rögzítése után a fájdalom már jelentősen enyhül, és többnyire aszpirinnel vagy paracetamollal is megfelelően csillapítható.

Figyelmeztetés!

A hegszövet vagy duzzanat olykor nyomást gyakorol az idegekre vagy az erekre, és ez problémákat okozhat. Ha a fájdalom fokozódik, ha láz vagy duzzanat keletkezik, vagy ha az érintett végtagon érzészavar lép fel, azonnal forduljunk orvoshoz!

Megelőzés

Ügyeljünk rá, hogy gyermekünk megfelelő védőfelszerelést viseljen, ha küzdő- vagy egyéb sportot űz. Az autóban mindig csatoljuk be a biztonsági övet!

Alternatív terápiák

Táplálékkiegészítők: A törött csont gyógyulásának elősegítésére szedjünk több kalciumot (napi 1200-1500 mg-ot, 5-600 mg-os adagokban), 200-400 NE D-vitamint és 500 mg magnéziumot!

Gyógytorna: A váll és a kar működésének teljes helyreállításához különleges gyakorlatokra és fizikoterápiára lehet szükség.

Információ - forradalmi újdonságok

A törött kulcscsont gyakran lassan gyógyul, vagy nem is forr teljesen össze, mert viszonylag rossz a vérellátása. Kiderült, hogy ilyenkor a gyenge elektromos áram fokozhatja a vérkeringést, és így elősegítheti a gyógyulást. A törés helye fölé, a bőrre helyezendő elektródákat általában csak éjszaka kell feltenni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.