Fájdalom enyhítése

Merev váll okozta panaszok enyhítése

Tünetek

  • Enyhe vagy mérsékelt, állandósuló vállfájdalom.
  • A váll fokozódó merevsége, mozgásképességének csökkenése.

Veszélyeztetett csoportok

A vállsérülést követő inaktivitás miatt hegszövet (letapadás) képződhet, amely aztán a vállízület tokjának az összezsugorodásához és merev vállhoz vezethet. Merev váll bárkinél előfordulhat, de a leggyakrabban az ötvenes és hatvanas éveikben járóknál jelentkezik. Nőknél valamivel gyakoribb, mint férfiaknál. A cukorbetegség mintegy ötszörösére növeli az előfordulás valószínűségét.

Kialakulása

A merev váll kialakulása az esetek többségében valamilyen gyulladással kezdődik. A beteg emiatt igyekszik kevesebbet mozgatni a vállát, így viszont az ízületi tok összezsugorodik, az izmok és az inak gyengülnek, ami még nehezebbé és fájdalmasabbá teszi a váll mozgatását. Egyfajta ördögi kör alakul ki, hiszen a fokozódó fájdalomra fokozódó mozdulatlanság lesz a válasz, s így a váll hamarosan már képtelen lesz a rendes mozgásra.

Mit tegyünk?

Minden vállfájdalmat vagy sérülést idejében kezdjünk el kezelni, hogy minimálisra csökkentsük a gyulladást és az inaktivitás veszélyét. A fájdalom csillapítása és a gyulladás visszaszorítása érdekében szedjünk aszpirint, ibuprofent vagy egyéb, nem szteroid gyulladáscsökkentő szert (NSAID). Még jobb eredményt érhetünk el, ha emellett jeges borogatást is használunk: tegyük fel 20 percre, vegyük le 20 percre, majd ismét borogassunk 20 percig.

A hideg csillapítja a fájdalmat, emellett csökkenti a gyulladást és a duzzanatot is. Az első egy-két napban kétóránként ismételjük meg. 48 óra elteltével a meleg kezelést érdemes lehet jeges borogatással felváltani vagy váltogatni, mivel az gyorsítja a gyógyulást. A mozgásképesség helyreállításához feltétlenül tornáztassuk a vállat, és végezzünk óvatos nyújtógyakorlatokat is. A mozdulatok eleinte fájdalmat okozhatnak, ezért az óvatos, teljes mozgástartományt igénybe vevő gyakorlatokat inkább a jeges borogatás alkalmazása vagy az NSAID beszedése után végezzük; és a gyakorlás után ismét helyezzük fel a jeges borogatást vagy a melegítőt! Ha a fájdalom és merevség nem kezd javulni néhány napon belül, forduljunk orvoshoz!

Figyelem! Találja meg a pihentetés és mozgatás közötti helyes arányt Kösse fel a karját, hogy kiszűrje a fölösleges mozdulatokat, de naponta 2-3-szor vegye le, és alaposan mozgassa át az ízületet.

Kezelés

A merev váll többnyire külön kezelés nélkül is rendbe jön. A mozgásképesség helyreállítására alkalmas gyakorlatokról érdeklődjünk orvosunknál vagy gyógytornásznál.

Súlyos esetben azonban szükség lehet némi óvatos beavatkozásra, műfogásokra, hogy megszüntessék a letapadást. Az orvos ezt gyakran úgy végzi el, hogy helyi érzéstelenítő injekció hatása alatt átmozgatja a vállat; ritkán azonban ez is csak altatásban oldható meg. A beavatkozás után rendszerint receptre kapható NSAID szedését javasolják a fájdalom és a gyulladás csökkentése érdekében. A legmakacsabb esetekben a vállmerevedés csak műtéttel szüntethető meg. A beavatkozás a legtöbbször artroszkópiás úton is elvégezhető: ilyenkor a régen szokásos egy nagy vágás helyett csak néhány kicsiny bemetszést ejtenek.

Megelőzés

A rendszeres mozgatás segíthet megelőzni a letapadás kialakulását, de csak akkor, ha a gyakorlatokat szakorvos vagy gyógytornász tervezte meg. A közvetlenül az ízületbe adott kortizon vagy egyéb szteroidinjekció a fájdalom csillapítása és a gyulladás csökkentése mellett a letapadás gátlására is alkalmas.

Forradalmi újdonságok

Holland orvosok nemrégiben a vállfájdalom és az ízületi mozgáskorlátozottság kezelésében három módszert hasonlítottak össze: a heti kétszeri gyógytornát, a heti egyszeri manuálterápiát, illetve az egy vagy két kortizoninjekciót. Az öthetes vizsgálati időszak végére megállapították, hogy a közvetlenül az ízületből származó fájdalmakat a szteroid-injekció csökkentette a leggyorsabban, a vállövből, a gerincből vagy a bordákból származó fájdalmak esetében pedig a manuáterápia volt a leghatékonyabb.

Alternatív terápiák

  • Manuálterápia: A csontkovács által végzett műfogások segíthetnek a letapadás megszüntetésében és megelőzésében.
  • Masszázs: A Rolf-módszer (mélymasszázs) segíthet a letapadások elkerülésében. Más masszázsmódszerekkel az állandó izomfeszültség miatti fájdalmak szüntethetők meg.
  • Gyógytorna: A gyógytornász olyan edzésprogramot alakít ki, amely megerősíti a váll izmait, és javítja az ízület működését.
  • A fájdalomcsillapítás módszerei: az ultrahangos, a diatermiás kezelés, amely az érintett szövetek mélyén, közvetlenül a vállízületben hat; az elektromos idegingerlés (TENS), amely a fájdalomüzenet továbbítását akadályozza; és a hidroterápia, pl. a sugármasszázs, a tűzuhany vagy a forró fürdő, amelyek a megfeszült izmok ellazítását szolgálják.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.