Fájdalom enyhítése

Fájdalom a vállban, mi okozhatja?

A váll meglehetősen önálló egységként csatlakozik a csontváz felső részéhez, és nélkülözhetetlen az emelő és egyéb karmozdulatokhoz. A vállban fájdalmat okozhatnak például a ficamok, a törések, az íngyulladás és a vállízület sérülései.

Tünetek

  • Éles fájdalom a kar mozgatásakor.
  • A váll elszíneződése, duzzanata és torzulása.

Veszélyeztetett csoportok

A vállficam igen gyakori állapot, s később néha egészen csekély behatásra is kiújulhat. A kar helyéről való kimozdítására elég egy esés, a vállat érő ütés vagy a kar hirtelen megcsavarása. A golfozóknál és a teniszezőknél különösen gyakori a vállficam, de sokszor fordul elő olyan csecsemőknél vagy kisgyermekeknél is, akiket a karjuknál fogva emelnek fel vagy hintáztatnak.

Kialakulása

Vállficam esetén a karcsont feje kicsúszik a lapockán lévő ízületi vápából. A vápa meglehetősen sekély, így – ha a váll- és karizmok gyengék – már viszonylag kis erő hatására eltávolodhat a karcsont a lapockától. A jelenséget hangos, pattanó hang kísérheti, amit azonnal éles fájdalom és a kar mozgásképtelensége követ.

Vállficam esetén a kulcscsont kissé megemelkedhet. A váll részei a lapocka, a hosszú, ívelt kulcscsont, illetve az ezeket rögzítő ízületi szalagok, inak és izmok a felkarcsont gömbízülettel kapcsolódik a lapockához.

Mit tegyünk?

A lehető leggyorsabban forduljunk orvoshoz! Rögtönözzünk karfelkötő kendőt egy hosszú szövetdarabból, és az orvosi vizsgálatig rögzítsük a kificamodott vállat. A fájdalom és a gyulladás csillapítására tegyünk jeges borogatást az érintett területre, és vegyünk be aszpirint vagy ibuprofent.

Kezelés

Az orvos először általában helyi érzéstelenítő injekciót ad a fájdalom megszüntetésére, majd visszateszi a helyére a karcsontot. Ezután szorosan átkötözi a vállat, és a betegnek a gyógyulásig – vagyis általában kettő-négy hétig – felkötött karral kell élnie.

A vállficam hajlamos a kiújulásra; ha kettő vagy három esetnél többször történik meg, szükségessé válhat az ízületi szalagok műtéti megerősítése. A beavatkozást altatásban végzik, és utána néhány napig kodeinre vagy más erős fájdalomcsillapítóra lehet szükség; a teljes gyógyulás kb. négy hétig tart.

Forradalmi újdonságok

Az artroszkópia segítségével végzett mikrosebészet jelentősen leegyszerűsítette a súlyos vállficamok gyógyítását. Miniatűr kamerával felszerelt artroszkópot (vizsgálócsövet) helyeznek be a vállízületbe, és a sebész monitoron figyelve, apró műszerekkel végzi el a beavatkozást.

Figyelem! Ne engedjük, hogy az orvoson kívül más is megpróbálkozzon a kificamodott ízület „helyreugrasztásával”! Ez ugyanis maradandó károsodást okozhat az ízületi szalagokban, vagy akár az ízületben is.

Megelőzés

Soha ne hintáztassunk csecsemőt vagy kicsi gyermeket a karjánál fogva! A sportolás közben történő ficamokat többnyire a nem megfelelő mozdulatok okozzák; ha veszünk néhány órát egy hozzáértő edzőtől, az nemcsak a játékunkon javíthat, hanem a ficamok megelőzésében is segíthet.

Alternatív terápiák

A ficam kezelésére nincs alternatív módszer, viszont az orvosi kezelést követő gyógytorna gyorsíthatja a gyógyulást, és segíthet a sérülés kiújulásának az elkerülésében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.