Fájdalom enyhítése

Légmell tünetei és kezelése

Tünetek

  • Hirtelen éles fájdalom a mellkas alsó részében.
  • Nehézlégzés és száraz, szaggató köhögés.
  • Nagyon súlyos esetekben: fulladásérzet és sokk.

Veszélyeztetett csoportok

A légmell, orvosi nevén pneumothorax, súlyos mellkasi sérülés eredménye is lehet. Ritkán spontán is kialakulhat egyébként egészséges, fiatal emberekben. Azok esetében is gyakori, akiknek a tüdeje dohányzás, krónikus bronchitis, asztma vagy más rendellenesség miatt már károsodott.

Figyelem! Soha ne hanyagoljuk el az ismeretlen eredetű mellkasi fájdalmat, különösen, ha azt légszomj kíséri. Akkor is konzultáljunk orvossal, ha a probléma csak átmeneti, mivel fontos, hogy kizárja a szívbetegség vagy egyéb súlyos, hasonló tüneteket produkáló elváltozás fennállásának eshetőségét.

Kialakulása

A tüdőt körülvevő mellhártya lemezei közé levegő jut. Nyitott légmell esetén a levegő kívülről jut ebbe a térbe egy mellkasi seben keresztül, zárt légmell esetében pedig a levegő a tüdőből áramlik a mellhártya felé.

LégmellIlyenkor az érintett személy hirtelen megmagyarázhatatlan mellkasi fájdalmat érez, amelyet légszomj kísérhet. Nagyon súlyos esetben a beteg sokkos állapotba kerülhet, és keringési elégtelenség léphet fel.

Mit tegyünk?

Azonnal orvost kell hívni a súlyos tünetek észlelésekor.

Kezelés

A kicsi, spontán légmell nem igényel más kezelést, mint ismételt röntgenvizsgálatokat, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy nem terjed tovább. A mellüregben lévó’ levegő fokozatosan felszívó­dik. Ha nagy a légmell, lehet, hogy le kell ereszteni a levegőt a pleurális térből. Előfordul, hogy ehhez sebészi beavatkozásra van szükség.

Megelőzés

A spontán légmellnek nincs megelőzési módja. A biztonsági öv következetes viselése segít megelőzni a mellkasi sérülést és így a légmell kialakulását. Az egyéb általános megelőző intézkedések közé sorolható a dohányzás mellőzése, a bronchitis és más tüdő­betegségek azonnali kezelése.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.