Fájdalom enyhítése

Tüdőtágulat tünetei és gyógyítása

Tünetek

  • Tartós köhögés, amely sárga vagy zöldes köpettel jár.
  • Szűnni nem akaró mellkasi fájdalom és erősödő légszomj.
  • Súlyvesztés, dagadó láb, nehezített járás.

Veszélyeztetett csoportok

Ez a másik gyakori, krónikus, obstruktiv légúti betegség (KOLS) az idült hörghurut mellett. Több százezren szenvednek tüdőtágulatban, szaknyelven emphysemában, amely az egyik leggyakoribb halált okozó betegség. Az emphysema áldozatai között messze a dohányosok vezetnek. Az érintettek többsége ötvenöt év feletti, s bár a férfiak vannak többen, a nők aránya egyre emelkedik.

Figyelem! Az oxigénpalack használata speciális elővigyázatosságot igényel. A legtöbb ember ugyan tudja, milyen veszélyes oxigénpalack közelében dohányozni, arra azonban sokan nem gondolnak, hogy más nyílt tüzek, pl. a gázkonvektorok is robbanásveszélyesek.

Kialakulása

A betegség kezdete alattomos, tipikusan a dohányosok megszokott köhögésével és egyre gyakoribb hörghuruttal kezdődik, majd ez az állapot végül krónikussá válik. Ezt követően jön a zihálás, a fokozódó nehézlégzés és a kimerültség. A normális napi tevékenység is rendkívüli fáradtsággal jár. Gyakori a súlyvesztés és a szűnni nem akaró mellkasi fájdalom kialakulása. E tünetek oka a léghólyagok (alveolusok) – az oxigéncserét lebonyolító parányi szerkezeti elemek – progresszív pusztulása. A léghólyagok összeolvadnak, kisebb-nagyobb zsákok alakulnak ki, amelyek falában a levegőcsere már nem tud hatékonyan végbemenni.

Mit tegyünk?

Az első és legfontosabb, hogy ne dohányozzunk, kerüljük a dohányfüst minden formáját, így a passzív dohányzást és az egyéb, belélegezhető irritáló anyagokat, amelyek növelik a légúti gyulladást. A veszélyeztetett emberek oltassák be magukat évente influenza védőoltással, és kerüljék a nyilvános helyeket járvány idején. Beszéljük meg az orvossal, szedjünk megelőzésképpen antibiotikumot, ha már náthásak vagyunk. Igyunk legalább napi nyolcpohárnyi (másfél liter) alkoholmentes italt a tüdőben lévő nyák feloldásának az elősegítésére.

Forradalmi újdonságok

Az emphysema oka ritkán egy esszenciális fehérje, az alfa-antitripszin hiánya. Egészen a legutóbbi időkig ez a fajta tüdőbetegség korán halálhoz vezetett, ma azonban hetenkénti intravénás injekció beadásával már pótolható a hiányzó fehérje.

Kezelés

  • Gyógyszerelés: Az orvosok inhalálható kortikoszteroidokat, valamint hörgőtágító gyógyszereket írhatnak fel – ugyanazokat a készítményeket, amelyeket az asztma kezelésére is adnak.
  • Oxigén: Az oxigénterápia nemcsak a panaszokat enyhíti, hanem az életet is meghosszabbítja. A házi használatú oxigéndúsítók, amelyek az oxigént a levegőből veszik és egy csőrendszerben sűrítik, kényelmesebbek és olcsóbbak a sűrített oxigént tartalmazó palackoknál. A beteg házon kívül hordozható, sűrített oxigénes palackot használhat. Vannak olyan kis hordozható palackok is, amelyek folyékony oxigént tartalmaznak.

Műtéti kezelés

Új megoldás a tüdő nagyságának csökkentésére a beteg szövetrész egy darabjának az eltávolítása. A megmaradt, még ép tüdő-szövetnek így több helye van a mellüregben, s ezáltal jobban működhet. Előrehaladott esetekben a tüdőátültetés életmentő, de ezt a műtétet rendszerint csak ötvenöt évnél fiatalabbakon végzik el. Magyarországon erre egyelőre nincs mód.

Megelőzés

Hagyjuk abba a dohányzást, még jobb azonban, ha el sem kezdjük. Kerüljük a dohányfüst minden formáját. A krónikus obstruktív tüdőbajok tünetei gyakran csak öt-tíz évi dohányzás után jelentkeznek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.