Fájdalom enyhítése

Höröghurut tünetei és gyógyítása

Tünetek

  • Heveny hörghurut: nehézlégzés, gyakori köhögési roham, amely sűrű, sárga vagy szürke köpettel járhat. Fájdalom a mellkas felső részében, mely a köhögéssel rosszabbodik. Láz, torokfájás és influenzához hasonló tünetek is jelen lehetnek.
  • Idült hörghurut: váladékos köhögés, amely három vagy több hó-napon át eltart, és több éven keresztül gyakran kiújul. Zihálás és nehézlégzés, esetleg súlyvesztés.

Veszélyeztetett csoportok

A heveny hörghurut – a tüdőbe vezető hörgők falának a gyulladása – bárkinél kialakulhat közönséges nátha vagy influenza szövődményeként. Idült hörghurut leginkább középkorú vagy idősebb, dohányzó emberek körében fordul elő, valamint azoknál, akik légszennyezésnek vannak kitéve. A tüdő krónikus rendellenességei is növelik a kockázatot.

Kialakulása

A hörghurut – orvosi szakszóval bronchitis – rendszerint a nátha, influenza szövődménye. Vírusos és bakteriális fertőzés eredménye lehet. A hörgők falát bélelő nyálkahártya begyullad, és fokozott mértékben kezdi termelni a sűrű, tapadós nyákot, amely elzárja a légutakat.

A köhögési rohamok nagy mennyiségű köpettel járnak. A köhögés gyakran zavarja az alvást, és mellkasi fájdalmat okozhat. A bronchitis általában két-három hét alatt elmúlik. Ha a tünetek több hónapnál tovább tartanak, és évről évre visszatérnek, idült hörghurutról van szó. Ez utóbbi mellett a tüdőállomány pusztulásának eredményeként tüdőtágulat (emphysema) is kialakulhat.

Mit tegyünk?

Igyunk sok folyadékot a nyák fellazításának elősegítésére. Tartózkodjunk melegben, és pihenjünk sokat. Használjunk párologtatót a levegő páratartalmának növelésére, különösen a hálószobában. A meleg, párás levegő belégzése is enyhítheti a köhögési rohamot. Ha a köhögéstől nem tudunk aludni, vegyünk forró, gőzölgő tusfürdőt lefekvés előtt. Egy pluszpárna vagy az ágy fejének megemelése könnyíti a légzést.

A nem vényköteles nyákoldó köptetők elősegíthetik a légutak kitisztulását. Ne vegyünk be viszont orvosunk tanácsa nélkül köhögéscsillapítókat: a köhögésre szükség van ahhoz, hogy a lég-utakból kiürüljön a nyák. Köhögés közben szorítsunk párnát a mellkasunkhoz, ez csillapítja a fájdalmat. Az aszpirin és a paracetamol enyhíti a mellkasi fájdalmat, és leviszi a lázat.

A dohányzás feladása különösen fontos a krónikus bronchitisben szenvedők számára, enélkül magas a súlyos tüdőbetegség kialakulásának a kockázata. Ha dohányzunk, tegyünk meg mindent azért, hogy abbahagyjuk. Kerüljük a passzív dohányzást is: a dohányfüst irritálja a légutakat, és súlyosbítja a bronchitist.

Kezelés

A gyógyítás érdekében rendszerint antibiotikumot adnak. Az orvos köpettenyészetet kérhet a baktérium azonosítására. A legtöbbször általános hatású, úgynevezett széles spektrumú antibiotikumot ír fel, amely többféle baktérium ellen hatásos. Szedjük be a teljes kúrára való gyógyszermennyiséget. A tünetek rendszerint néhány napon belül enyhülnek, ha azonban az antibiotikum szedését túl hamar abbahagyjuk, visszaesés következhet be. Az újbóli gyulladást már egy olyan baktérium okozhatja, amelyre az eredeti gyógyszer nem hat.

Megelőzés

A bronchitis megelőzésére nincs egyértelműen bevált gyógymód, de sokat segít, ha ötven év felett – illetve, ha különösen hajlamosak vagyunk a betegségre – évenként beoltatjuk magunkat influenza elleni védőoltással. Igyekezzünk minél kevesebbet érintkezni náthás vagy influenzás betegekkel, és gyakran mossunk kezet a fertőzés kockázatának csökkentésére, különösen, ha nyilvános helyen járunk és olyan tárgyat fogunk meg, amelyet sokan érintenek. Erős légszennyezettség idején maradjunk otthon. Ha vegyszerekkel vagy más, tüdőt ingerlő anyagokkal dolgozunk, viseljünk védőmaszkot. A legfontosabb, hogy kerüljük a dohányfüst minden formáját.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: Ha a nátha vagy az influenza első jelére immunerősítő kasvirágot veszünk be, talán megelőzhetjük vele a bronchitis elhatalmasodását. A molyhos ökörfarkkóró és az eukaliptusz a köptető gyógynövények közé tartoznak, amelyek segítenek megtisztítani a tüdőt a nyáktól. Tea vagy gyógy-cukorka formájában fogyaszthatjuk őket. A csúszós szilből, az édesgyökérből és az orvosi ziliz gyökeréből készült teák mind gyulladáscsökkentő hatásúak, amelyek bevonják és nyugtatják az irritált, gyulladt hörgőnyálkahártyát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.