Fájdalom enyhítése

Melyek a LUPUS tünetei? Hogyan ismerjük fel és kezeljük?

A lupus (ejtsd: lupusz) igen ravasz betegség. A test bármelyik részét érintheti – a bőrt, az ízületeket, a szerveket. A háttérben a megkergült immunrendszer áll: ahelyett, hogy védelmezné a hazai pályát, a szervezet ellen fordul – mintha csak idegen betolakodó volna s kiterjedt gyulladást, fájdalmat és szövetkárosodást okoz.

Nincs két egyforma eset! Jellemző lupus tünetek:

Az egyik embert talán kimerültség és láz gyötri, a másikat az ízületek duzzanata és fájdalma, a harmadikon pedig súlyos tünetek jelentkeznek, például a vese vagy az agy megbetegedése. Gyakori kísérőjelenség a fibromyalgia, ez a kimerültséggel és ízületi fáj­dalommal járó szindróma.

Az egyéb szimptómák között van még a hízás vagy a fogyás, az arcon megjelenő jellegzetes, pillangó alakú – napfényre súlyosbodó – bőrelváltozás, továbbá a száj kisebesedése, a hajhullás, a kez­ek, a lábujjak stressz vagy hideg hatására bekövetkező elfehéredése, illetve elkékülése, a mellkasi fájdalom, a szemszárazság, a könnyen kialakuló zúzódások, a szorongás, a depresszió és az emlékezetvesztés. A tünetek hol felbukkannak, hol eltűnnek. Előfordul, hogy egy páciens állapota romlani látszik, aztán látványosan javul, vagy teljesen tünetmentessé válik.

A lupusnak négy típusa van

A discoid lupus erythematosus (ejtsd: diszkóid lupusz eritematózusz) csak a bőrt érinti. A gyógyszerhatásra kialakuló lupust 38 gyógyszer bármelyike kiválthatja, bár a leggyakrab­ban a procainamid és a kinidin (szívgyógyszerek) meg a hidralazin (vér­nyomáscsökkentő). A szer szedésének abbahagyásakor általában a lupus is megszűnik. A harmadik típus az újszülöttek lupusa, amely többnyire legfeljebb hat hónapos korig tart. A leggyakoribb – és a legsúlyosabb – a szisztémás lupus erythematosus (SLE). Szerencsére gyógyszerekkel és megfelelő életmódbeli változtatásokkal a betegség előrehaladása és az általa okozott kellemetlenségek is jelentősen korlátozhatók.

Az első teendők

Még ha nem egyértelmű is, hogy fájdalmát a lupus okozza, az alábbi lépé­sek segíthetnek abban, hogy jobban érezze magát.

1.  Enyhítse a fájdalmat vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel!

Az olyan gyulladáscsökkentő szerek, mint az ibuprofen vagy a naproxen a gyulladás és a fájdalom csillapítására is alkalmasak. A Paracetamol csak a fájdalom ellen hatásos, a gyulladást nem mérsékli.

2.  Kérjen diagnózist!

Nehéz bármit is tenni addig, amíg nem tudja pontosan, mi baja. Ha bőr­elváltozásai vannak, lázas, állandó sajgások gyötrik, és folyton fáradtnak érzi magát, jelentkezzen be háziorvosához egy alapos kivizsgálásra.

Mit tehet az orvos?

A lupust nem könnyű azonosítani, mert tünetei nemcsak egyénenként, hanem még időben is változnak. Mielőtt orvosa vagy reumatológusa bármilyen kezelést javasolna, fölveszik a kórtörténetét, és ellenőrzik, elő­fordult-e családjában lupus vagy más autoimmun betegség. Megnézik, láthatóak-e a jellegzetes bőrelváltozások, s vér- és vizeletvizsgálatot végez­tetnek a lupusra való hajlam esetén megjelenő ellenanyagoknak, illetve a máj vagy a vese károsodásának kimutatására.

Szövetmintát is vehetnek a bőréből, illetve a veséjéből, hogy autoimmun betegségekre jellemző elvál­tozásokat keressenek. Ezenkívül mellkasröntgent is kérhetnek, amellyel a tüdő és a szív körüli folyadékgyülem mutatható ki, és EKG-t készíthetnek a szív esetleges károsodásának megállapítására. Ha diagnózisuk szerint lupusa van, valószínűleg az alábbi kezelési lehetőségek közül ajánlanak majd egyet vagy többet.

Vényköteles NSAID-ok (nemszteriod gyulladásgátlók). Ha a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például az ibuprofen, nem enyhítik fájdalmát, orvosa felírhatja azok erősebb, csak orvosi utasításra kiadható változatait. Az NSAID-ok azonban növelhetik az emésztőrendszeri vérzé­sek és a szívproblémák kockázatát, ezért orvosával feltétlenül mérlegeljék ezeket a veszélyeket.

Kortikoszteroidok. A lupusban szenvedők gyakran használják a metil-prednizolon nevű kortikoszteroidot hol tabletta, hol injekció formájában. A kortikoszteroidok a fájdalmat és a gyulladást egyaránt csökkentik -méghozzá gyorsan. Ha szervezete kedvezően reagál rájuk, orvosa minden bizonnyal fokozatosan csökkenti majd az alkalmazott adagot, míg végül teljesen abbahagyhatja a kezelést. Sajnos e szerek tartós alkalmazásának egész sor káros mellékhatása lehet, például a hízás és a csontritkulás.

Malária elleni gyógyszerek. Sok orvos a lupuskezelés egyik alapvető elemének tekinti a hidroxiklorokin szedését (Magyarországon nem alkal­mazzák). A rendes körülmények között malária ellen használt gyógyszer enyhítheti a lupushoz kapcsolódó ízületi fájdalmat, szájkisebesedést és a bőrtüneteket, továbbá segíthet megelőzni a lupusszal olykor együtt járó s azzal együtt ki-kiújuló mellhártyagyulladást, illetve a betegség újbóli fellángolásait is.

Kemoterápiás szerek. Egyes, a kórlefolyást módosító, reuma elleni szerek (DMARD-ok) csoportjába tartozó kemoterápiás szerek lassít­hatják a lupus előrehaladását, és csökkenthetik a kezeléshez szükséges szteroidmennyiséget, például a metotrexát és az azatioprin. Csak nemrég kezdték szélesebb körben használni a lupus terápiájában a mikofenolát-mofetil nevű kemoterápiás készítményt, amelyet eredetileg az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására fejlesztettek ki – ez az immun­rendszert gátló hatású gyógyszer különösen hasznos lehet, ha önnek veseszövődményei is vannak, noha bármely páciens alkalmazhatja, így ugyanis talán kevesebb kortikoszteroidot kell szednie.

Azonnali enyhülés

A lupus latinul farkast jelent. Könnyen lehet, hogy otthonában is rendelkezésére állnak azok a fegyverek, amelyekkel távol tarthatja ajtajától a fenevadat.

Pihenés. Ha váratlanul lesújt önre a lupust oly gyak­ran kísérő kimerültség, kísértést érezhet, hogy ne törődjön vele – ám ez nem jó stratégia. Feküdjön le, ha csak 15 percre is, és meglátja, szervezete meg fogja hálálni a pihenést.

Levendulás, nyugtató hatású fürdő. Engedjen meleg vizet a kádba, és tegyen bele néhány csepp levendula-illóolajat. Ez különösen lefekvés előtt hatásos, mert a levendula természetes relaxáló és nyugtató hatású szer.

Segítsen magán!

A lupus nagyon el tudja rontani az ember hangulatát. Ez ellen az egyik legjobb módszer, hogy odafigyel magára: egészségesen táplálkozik, rend­szeresen mozog és eleget alszik. Segíthetnek még az alábbi tanácsok is.

Védekezzen a nap ellen! Napfény hatására kiújulhat a betegség, és fel­lángolhatnak a bőrkiütések. Használjon legalább 40-es fényvédő faktorú, az UV-A és az UV-B sugárzás ellen egyaránt védő napozószert. Emellett kövesse Woody Allén példáját, s ha a napra megy, viseljen kalapot, hosszúnadrágot és hosszú ujjú inget.

Szokjon rá a jó alvásra! Mindegy, hogy álmatlan éjszakáit fájdalom vagy depresszió okozza, jelentősen növelheti a zavartalan alvás esélyét, ha mindennap ugyanabban az időben fekszik le és kel föl. Ágya ne legyen üzleti vagy szórakoztató központ – legalábbis akkor ne, ha aludni is sze­retne benne.

Mozogjon! Lehetnek napok, amikor képtelen összeszedni az erejét, de egyébként nagyon fontos, hogy mindennap mozogjon legalább 30 percet. A testmozgás kész varázslat: segít jobban aludni, enyhíti a depressziót és a stresszt, és minimálisra csökkenti a betegség fellángolásának kockázatát. A kortikoszteroidok csontritkulást előidéző hatása ellen is véd. Ajánla­tos megfelelő mozgásprogramot kidolgozni egy fizioterapeutával: kapjon helyet benne a nyújtás, valamilyen aerob jellegű testmozgás – például fürge séta – és erősítés (például súlyzózás).

Éljen füstmentesen! Ha cigarettázik, szokjon le: a dohányzás fokoz­hatja a lupus szívre és erekre gyakorolt hatását.

Változtasson étrendjén! Egy, a Bostoni Egyetemen végzett állatkísér­letből kiderült, hogy a zsírban gazdag étrend súlyosbította a lupus tüne­teit. Fogja tehát vissza a zsíros húsok fogyasztását, s szerepeltessen több halat az étlapon, no meg zöldségeket és szemes gabonaféléket. Az olajos húsú halak, például a lazac, gyulladáscsökkentő ómega-3 zsírsavakat tar­talmaznak.

Fogyasszon C-vitamint! Egy négy évig tartó japán vizsgálat során a C-vitamin fokozott bevitele csökkentette az aktív lupus kockázatát. Fogyasszon tehát több C-vitaminban gazdag ételt, például citrusféléket, paprikát és epret.

Szánjon időt önmagára! A lupus egyik leghasznosabb ellenszere lehet, hogy mindennap talál egy kis időt az önmagával való foglalkozásra. Szán­jon egy félórát olvasgatásra, zenehallgatásra vagy meditációra. Ez segít a stressz kezelésében, és abban, hogy kellő távolságból szemlélje a dolgokat, emellett eszébe juttatja, hogy még mindig tudja élvezni az életet.

Ismerje föl a fellángolások előjeleit! Ha fölkészül a betegség újabb fellángolására, időben megteheti a kezeléséhez szükséges lépéseket. Figyelmeztető jel lehet az ólmos fáradtság, a szédülés, az erősödő fájdalom, a kiütés, a láz, a fejfájás vagy a gyomorrontás – az ilyen tünetek arra intik, hogy pihenjen többet, kerülje a napot és őrizze meg nyugalmát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.