Fájdalom enyhítése

Fibromyalgia tünetei és gyógyítása

Sajognak az izmai, egész nap csak vánszorog, feszültebb, mint egy kihúzott gumisza­lag, és még a kulcsait sem találja? A legtöbb, fibromyalgiában szenvedőhöz hasonlóan nyilván ön is érthetetlennek és fájdalmasnak találja ezt a szindrómát. A fájdalom erős­sége és jellege a csiklandozó vagy égető érzéstől a makacs izomsajgáson át egészen a nyilalló fájdalomig terjed, és mindig reggel a legrosszabb.

Ne csüggedjen!

A testmozgás kész kínnak tűnhet, ám a floridai Tallahassee-i Egyetem kutatóinak vizsgálata során átlagosan 39 száza­lékkal csökkent a fájdalma azoknak a fibromyalgias nőknek, akik 16 héten át részt vettek heti két erősítő foglalkozáson.

Fibromyalgiája lehet, ha legalább három hónapon át tapasztal fájdal­mat a 18 érzékeny „áthidaló pont” közül 11-ben (ezek általában az ínból az izomba való átmenetnél találhatók), illetve ha fájdalmat érez teste mindkét oldalában vagy a dereka alatt és fölött. Bár a fibromyalgiát ízületi gyulladás egyik változataként tartják számon, a fájdalom elsősor­ban az izmokban jelentkezik, és nem az ízületekben. De mintha a sajgás és az érzékenység nem volna elég, a fibromyalgiát gyakran kíséri kime­rültség, fejfájás és egy speciális fajta feledékenység, amelyet néha csak „fibrohomálynak” neveznek.

Senki sem tudja biztosan, mi okozza ezt a betegséget.

De a tudósok lassacskán kezdik összeilleszteni a kirakó darabjait. A Michigani Egyetem kutatói szerint például a fibromyalgia oka az, hogy a központi idegrend­szer rendellenesen birkózik meg a fájdalommal, ez fokozott érzékenység­hez vezet, s ilyenkor még egy finom érintés is fájhat. Emellett úgy tűnik, hogy a fibromyalgiás személyek nehezebben dolgozzák föl a szervezet saját, természetes fájdalomcsillapítóit, és testük még jóval az eredeti inger után is pontosan emlékszik a fájdalomra. Más elméletek szerint a szind­rómát trauma, fertőzés vagy alvási zavar válthatja ki. Az is elképzelhető, hogy a fájdalom hátterében a túlzottan aktív immunrendszer rejtőzik.

Ahogy a kutatók egymás után fejtik meg a fibromyalgia titkait, úgy kerülnek közelebb az állapottal járó fájdalom hatékony kezeléséhez. Esz­közeik változatosak, az újfajta gyógyszerektől az akupunktúrán át egészen a testmozgásig. Ne legyen csalódott, ha valamelyik módszer nem válik be; a kombinált kezelések hatásosabbak, kísérletezzen! Higgye el, megéri: a fibromyalgiában szenvedők legtöbbjénél a fájdalom jelentősen enyhül.

Az első teendők

A szavakkal szinte leírhatatlan krónikus fájdalom bárkit kiborítana, de ne hagyja, hogy a fibromyalgia rátelepedjen az életére. Az alábbi lépések sokat segíthetnek abban, hogy mielőbb ajtót mutasson a fájdalomnak.

1. Kérjen diagnózist!

Ha kiterjedt fájdalom és általános kimerültség gyötri, azonnal forduljon orvoshoz. Ezt az állapotot gyakran nehéz diagnosztizálni, ezért jó, ha minél előbb keres egy, a tüneteket felismerő szakembert. Ne érje be olyan orvossal, aki azt mondja, hogy mindez csak a fejében létezik, vagy akinek nincsenek tapasztalatai a fibromyalgiával. Ha nem elégedett, kérjen beuta­lót egy reumatológushoz, aki az ízületi gyulladásos betegségek kezelésére specializálódott.

2. Amikor fellángol a fájdalom, szedjen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat!

A négy-hat óránként bevett paracetamol vagy ibuprofen, illetve a 12 órán­ként szedett naproxen enyhítheti a fájdalmat. Ám ha ezeket a szereket már napi rendszerességgel, a megengedett legnagyobb dózisban szedi, akkor írasson föl háziorvosával erősebb gyógyszereket. Különösen heves fájda­lom esetén rövid ideig (egy-két napig) egyszerre is szedhet paracetamolt és NSAID-okat, de ha azt veszi észre, hogy mindennap erre lenne szüksége, feltétlenül menjen orvoshoz.

3. Tájékozódjon!

Tudjon meg minél többet a fibromyalgiáról és kezeléséről. Érdeklődjön orvosától, mik jöhetnek szóba: fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, altatók (rövid távra) és kiegészítő terápiák, például masszázs vagy akupunktúra. Minél többet tud a lehetőségeiről, annál sikeresebben fogja kezelni állapotát.

Mit tehet az orvos?

Mivel a fibromyalgia kimutatásában sem a vérvizsgálatok, sem a röntgen­felvételek nem segítenek, az orvosok egy része hosszú évekig úgy vélte, valójában a probléma pszichológiai jellegű. A fejlett idegrendszeri kép­alkotási eljárások azonban napjainkig már számos kutatót győztek meg arról, hogy a szindróma oka valójában a központi idegrendszer meg­hibásodása – ennek az információnak az alapján végül új gyógyszereket és kezeléseket fejlesztettek ki.

Görcsoldók. A pregabalin volt az első gyógyszer, amelyet kifejezetten a fibromyalgiás fájdalom kezelésére engedélyeztek. Egy, a Kentucky Egye­temen végzett nyolchetes teszt során az 529 vizsgált páciensnek csaknem a fele tapasztalt 30 százalékos fájdalomenyhülést, 29 százalékuknál pedig egyenesen a felére mérséklődött a fájdalom. Ráadásul sokan már a kezelés első hetében érezték a kedvező hatásokat, jobban aludtak, és több volt az energiájuk, ami biztos út a jobb hangulat felé. Az eredetileg görcsoldóként kifejlesztett szer úgy hat, hogy csökkenti a fájdalomidegrostok kisülését.

Szerotonin- és noradrenalinvisszavétel-gátlók (SNRI-k). A fibromy­algiás fájdalom kezelésére engedélyezett második gyógyszer az SNRI-k csoportjába tartozó duloxetin volt. Egy, a Cincinnati Egyetemen készült tanulmány szerint a duloxetin a fibromyalgias nők több mint felénél jelen­tősen enyhítette a fájdalmat, és javította a cselekvőképességet, attól füg­getlenül, hogy depressziósak voltak-e. Ez a szer azért eredményes, mert növeli a szerotonin és a nor adrenalin szintjét: ez a két vegyület nemcsak a fájdalomra hat, hanem a szervezet saját fájdalomcsillapítási rendszerére is. Egy újabb SNRI, a venlafaxin szintén fájdalomcsökkentő hatású.

Opioidtartalmú gyógyszer-kombinációk. Több kutatás is igazolta, hogy az opioidok közé tartozó tramadol és a paracetamol kombinációja hatékony a fibromyalgia ellen. Egy három hónapon át folytatott vizsgálat során az ezzel a kombinációval kezelt páciensek mozgásképessége 22 szá­zalékkal nőtt, miközben fájdalomérzetük jelentősen csökkent. Ez a készít­mény a fájdalomreceptorokat blokkolja.

Parkinson-kór elleni szerek. Bár a pramipexolt a központi idegrend­szer egyik leépüléses megbetegedésének, a Parkinson-kórnak a kezelé­sére engedélyezték, a szer a dopaminreceptorokra kifejtett hatása révén a fibromyalgias fájdalom enyhítésében is segít. A dopamin egyébként idegi ingerületátvivő anyag, amelynek a gyönyörérzetben, a hangulatban és az energikusságban van szerepe.

Mozogjon! Ez a legfontosabb, amit a fájdalom csökkentése érdeké­ben tehet. Az erőteljes testmozgás növeli agyában a jó közérzetet okozó, szerotonin nevű vegyület koncentrációját, javítja hangulatát, energikusabbá teszi és jobb alváshoz segíti. A meleg vizű medencében való úszás vagy a vízi aerobik különösen jó választásnak számít, a meleg víz ugyanis ellazítja az izmokat, és csökkenti az ízületek ütőterhelését. Ugyancsak könnyű és kevéssé megterhelő a gyaloglás vagy a kerékpározás. Kezdje naponta csupán öt perccel, és fokozatosan növelje a napi mozgásmennyi­séget egy órára.

Készítsen tervet! Ha jó előre fölkészül azokra a napokra, amikor a legrosszabbul érzi magát, akkor nem kell kétségbeesetten kapkodnia, ha netán mélypontra zuhan. Írja le például mindennapi feladatait, és csillag­gal jelölje meg azokat, amelyekről úgy érzi, nem halaszthatók későbbre. Ezután ütemezze be, mikor fogja elvégezni teendőit, s hagyjon időt a pihe­nésre is két munka között. Jegyezze föl azoknak a nevét és telefonszámát, akiktől szükség esetén segítséget kérhet.

Elengedhetetlen az is, hogy a napi programba beillesszen némi relaxációs tevékenységet, például medi­tációt, meleg fürdőt vagy zenehallgatást. Azokon a napokon is mértékkel tevékenykedjen, amikor jól érzi magát, a jobb közérzetnek köszönhetően ugyanis túlzásba eshet, s ennek a következő napon inná meg a levét.

Nyugodjon meg! Igyekezzen távol tartani magától mindent, ami feszültséget, stresszt okoz: a túl sok határidőt, a látogatóba érkező roko­nokat, az ordítozó gyerekeket. Mondja meg a fiataloknak, hogy fogják vissza magukat, próbáljon beszélni a főnökével, hogy teljesíthetőbb határidőket szabjon.

Azonnali enyhülés

Meleg fürdő. A meleg fürdő nemcsak az idegeket segít kisimítani, hanem a feszülő izmokat is ellazítja, s ez mindig jó módszer a fájdalom ellen.

Nyújtás. A fürdő után végezzen néhány könnyed nyújtó gyakorlatot – például fejkörzést és vállvonogatást.

Öt perc mélylégzés. A stressz és a feszültség súlyosbíthatja a fibromyalgiás fájdalmat, feszülésre késztetve az izmokat. A lazításhoz álljon föl és vegyen mély lélegzetet az orrán át, tanácsolja dr. Karén Moore Schaefer, aki a Temple Egyetemen folytat a fibromyalgiával kapcsolatos kutatásokat. „Ezután a száját csücsörítve, finoman fújja ki a leve­gőt. Ismételje meg néhányszor!”

Sportkrémek. A sportkrémek és a kapszaicint – a csípős paprika hatóanyagát – tartalmazó kenőcsök a fájó pontokba dörzsölve enyhítik a fájdalmat, mivel ellazítják az izmokat és fokozzák vérellátásukat.

Jógázzon! Mindennap végezzen néhány relaxáló hatású jógagyakor­latot. Egy kis léptékű brazil tanulmány kimutatta, hogy amikor fibro­myalgiás páciensek nyolc héten át hetente egyszer 50 perces Hatha jóga-foglalkozáson vettek részt (ez egy kíméletes jógastílus, amelyben a mély légzésen és a nyújtásokon van a hangsúly), fájdalmuk akár a harmadával is csökkent.

Járjon kognitív viselkedésterápiára! A témával kapcsolatos tanulmá­nyok elemzése azt mutatja, hogy ez a terápia, amely segít a páciensnek megváltoztatni gondolkodásmódját és viselkedését, remekül kiegészíti az egyéb kezeléseket, így csökkentheti a fibromyalgiás fájdalmat, illetve javíthatja a mindennapi tevékenységek elvégzésére való képességet.

Menjen akupunktőrhöz! Egy, a Mayo Klinikán nemrég végzett vizsgá­lat során az akupunktúra jelentősen csökkentette a fibromyalgiás betegek fájdalmát, kimerültségét és szorongását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.