Fájdalom enyhítése

Mellhártyagyulladás – amikor még lélegezni is nehéz!

Tünetek

  • Éles, fokozódó mellkasi fájdalom, amely mély levegővételnél, köhögéskor, tüsszentéskor és a felsőtest hirtelen mozdulatára rosszabbodik.
  • Mellkasi fájdalom, amely alábbhagy, ha a lélegzetet visszatartjuk.
  • Láz és a kiváltó októl függően esetleg gennyes vagy véres köpet.

A mellhártyagyulladás rendszerint egyéb tüdőbetegségek vagy sérülések – így tüdőgyulladás, rák, tüdőembólia, légmell vagy törött borda – szövődményeként lép fel. Ritkábban, de jelentkezhet olyan betegeknél is, akik autoimmun betegségben, például lupusban, reumás ízületi gyulladásban szenvednek.

Kialakulása

A tüdőt borító, illetve a mellkasfalat bélelő mellhártyarétegek összesimulnak, de összetapadásukat az ott lévő kis mennyiségű folyadék megakadályozza. Ez biztosítja, hogy a membránok elmozduljanak, amikor a tüdő légzés közben kitágul és összehúzódik.

MellhártyagyulladásMellhártyagyulladás esetén ez a hártya begyullad. Ekkor bármelyik felülete érdessé válhat, két rétege összetapadhat. Mindenfajta mozgás – légzés, köhögés, tüsszentés – éles fájdalmat okoz az érdes membránok egymáshoz dörzsölődése miatt. Az orvos a mellkasi zörejek hallgatása közben ilyenkor jellegzetes súrlódó hangot hall sztetoszkópján keresztül.

Mit tegyünk?

Keressük fel az orvost, mert nem csupán a mellhártyagyulladás igényel azonnali kezelést, de röntgen- és egyéb vizsgálatokra is szükség lehet ahhoz, hogy felfedjék a háttérben meghúzódó okokat. Köhögés közben szorítsunk párnát a mellünkhöz, így kevésbé fájdalmas.

Vegyünk be aszpirint vagy paracetamolt a fájdalom és a láz csillapítására, és pihenjünk sokat, amíg a mellhártyagyulladás tart.

A cigarettázás súlyosbíthatja a gyulladást: tartózkodjunk a dohányzástól, és kerüljük az olyan helyet, ahol passzív dohányzásnak vagyunk kitéve.

Figyelem! A mellhártyagyulladás gyakran savós mellhártyagyulladássá alakul, amelynek során folyadék gyülemlik fel a mellhártya rétegei között. A mellkasi fájdalom ilyenkor enyhül, a légzés azonban egyre nehezebbé válik, mert a folyadék nyomja a tüdőt. A savós mellhártyagyulladás esetében a folyadékfelesleget le kell csapolni, és a háttérben meghúzódó okot kezelni kell.

Kezelés

A bakteriális eredetű fertőzések kezelésére antibiotikumot írnak fel. Rövid ideig nem szteroid gyulladásgátló gyógyszert vagy alternatív lehetőégként kortikoszteroidokat is adhatnak a gyulladás megszüntetésére. Erősebb fájdalom csillapítására elsőként rendszerint a kodeint választja az orvos. Kórházi kezelés szükséges, ha a kiváltó ok tüdőembólia, rák vagy más életveszélyes tüdőbetegség.

Megelőzés

A mellkasi sérülések, a tüdőgyulladás és más tüdőbetegségek korai diagnózisa és kezelése segít megelőzni a mellhártyagyulladást. Ha nem dohányzunk, és vigyázunk, hogy tüdőnk ne legyen kitéve légszennyezésnek, vegyszereknek, azbesztnek és más környezeti ártalmaknak, megelőzhetjük a gyakran mellhártyagyulladáshoz is vezető betegségeket.

Alternatív terápiák

Ne feledjük! Az alternatív terápiák nem helyettesítik az orvos által előírt antibiotikumot és kezelést.

  • Aromaterápia: A meleg, gőzölgő fürdőhöz vagy a hidegpárásító készülékhez adagolt néhány csepp kámforolaj csillapítja a köhögést, és megkönnyíti a légzést.
  • Gyógynövénygyógyászat: Az édesgyökérből, orvosi zilizből, molyhos ökörfarkkóróból és csúszós szilből készült tea megnyugtatja a tüdőt, és megkönnyíti a hatékony köhögést. Száraz köhögésre próbáljuk ki a gyógypemetefű teát vagy -cukorkát. A gyógynövénygyógyászok még a selyemkórófélékből készült teát is javasolják a mellhártyagyulladás tüneteinek enyhítésére.
  • Homeopátia: A homeopátiás szereket a láz, a köhögés és az egyéb tünetek enyhítésére adják, valamint megelőzésre a nátha vagy az influenza korai stádiumában. Ilyen például az Aconit, a Belladonna, a Ferrum phosphoricum és a Nux vomica. Hepar sulfurist javasolnak akkor, ha a köhögés nagy mennyiségű köpettel jár.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.