Fájdalom enyhítése

Petefészekciszták tünetei

Tünetek

A petefészekciszták sokszor egyáltalán nem okoznak tüneteket, ha mégis, ezek a következők lehetnek:

  • Megmagyarázhatatlan hasi fájdalom és puffadás.
  • Rendszertelen vérzés vagy egyéb menstruációs zavarok, mint a nagyon erős vérzés vagy a menstruáció teljes megszűnése.
  • A közösülés fájdalmas.
  • Policisztás ovárium szindrómában: abnormális szőr növekedése az arcon, a hang mélyebbé válása és egyéb maszkulin jegyek jelentkezése.
  • Ha egy ciszta megreped, hasi fájdalom lép fel. Ez átterjedhet a vállra. Hányinger, hányás és esetleg sokkos állapot is felléphet.

Veszélyeztetett csoportok

Bármely nőnél, különösen fogamzóképes korban, de a klimax után is kialakulhatnak a petefészekben ciszták.

Cisztás petefészek

Figyelem! Ha valakinek műtétet javasolnak egy nagy, jóindulatú, funkcionális petefészekciszta eltávolítására, de az illető még szeretne szülni, ne felejtse el a sebésznek ezt jelezni. A cisztát sokszor el lehet távolítani úgy, hogy a petefészek károsodása minimális legyen, és így a beavatkozás ne csökkentse a fogamzóképességet.

Mit tegyünk?

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha hirtelen súlyos alhasi fájdalmat észlelünk. Ez petefészekciszta megcsavarodásának vagy megrepedésének a jele lehet. A kisebb, funkcionális ciszták által okozott kellemetlen panaszokat általában vény nélküli fájdalomcsillapítóval is lehet enyhíteni.

A policisztás ovárium szindróma orvosi kezelést kíván, melynek során a petefészek egy darabját kimetszik. Gyakori tünetét, a szőrzetfokozódást elektromos kezeléssel lehet megszüntetni: a szőrtüszőbe szúrt tű eltávolítja a szálakat, és meggátolja azok újbóli kinövését. A kisebb fokú hirsutismust gyantázással vagy szőrtelenítő kenőcsökkel is lehet kezelni; ezek a szőrszálak visszanőnek ugyan, de a kezelés eredménye több héten át megmarad.

Kialakulása

A petefészekcisztáknak különböző típusaik vannak. A leggyakoribbak a következők:

  • Funkcionális ciszták: ilyen a luteinciszta, amely akkor alakul ki, ha a havi ciklus során megért petesejt nem lökődik ki a tüszőből. A tüszőben lévő folyadék mennyisége nő; a kialakuló tömlő akár lúdtojásnyi is lehet. Csak egy bizonyos ideig okoz hasi fájdalmat és a menstruációval kapcsolatos rendellenességeket, majd eltűnik. A folliculuscysta kialakulása során a petesejt kilökődik, majd a tüszőben folyadék és vér szaporodik fel. Ez kisebb, legfeljebb 5-6 cm. Ennek a típusú cisztának a jellemzője a feszülő hasi fájdalom, illetve, hogy megcsavarodhat és megrepedhet. Ez súlyos belső vérzést és fájdalmat okoz. A policisztás ovárium vagy Stein-Leventhal-szindróma esetén a petefészek megnagyobbodik. Nagy mennyiségben termelődik férfi nemi hormon, és ez szőrösödéshez, férfi nemi jegyek megjelenéséhez és a menstruáció abbamaradásához, valamint meddőséghez vezethet.
  • Endometriomák: akkor alakulnak ki, amikor az endometriosisos betegben a méhnyálka-hártyasejtek a petefészekbe jutnak, és ott időről időre bevéreznek.

Forradalmi újdonságok

Az ultrahangos szűrővizsgálat napjainkra annyira kifinomult, hogy segítségével meg lehet különböztetni a jó- és a rosszindulatú daganatokat. A változás kora után, amikor a petefészekciszta gyakrabban rákosodik el, az ultrahangos vizsgálat és a vérben a CA125 jelű tumor-antigén meghatározása alapján az orvos eldöntheti, hogy az elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e.

A CA125-szint emelkedik, ha a sejtek rossz-indulatúak, mivel ezt az antigént a daganatsejtek nagy mennyiségben termelik. Ha a vérvizsgálat nem mutat ki magas CA125-szintet, és az ultrahangos vizsgálat nem állapít meg változást a ciszta méretében vagy alakjában, akkor az orvos dönthet úgy, hogy eltekint a petefészek-eltávolítástól és ehelyett rendszeres felülvizsgálatra rendeli be a beteget, hogy ellenőrizze az esetleges változásokat.ű

Kezelés

A változás kora előtt álló nőknél jelentkező jóindulatú petefészek ciszták esetében többnyire nincs szükség kezelésre; szükségessé válik azonban, ha a tömlő alhasi fájdalmat okoz, megnagyobbodik, ill. meddőség vagy vérzészavar lép fel. A cisztákat ki kell vizsgálni, nem rosszindulatúak-e. Néha fogamzásgátló tablettákat írnak fel a funkcionális ciszták kialakulásának és növekedésének a gátlására. Ha ezek a ciszták meddőséget okoznak, egyéb gyógyszereket adnak, esetleg műtétet végeznek.

Ha a petefészekciszta megnagyobbodik, megcsavarodik vagy megreped, műtéti beavatkozás indokolt. A megrepedt ciszta súlyos fájdalmat és belső vérzést okoz, amely életveszélyes is lehet. A beavatkozás az esetek egy részében laparoszkóp segítségével is végezhető. Ekkor csak kis bemetszést és nem nagy hasfali vágást kell ejteni; ez kevésbé fájdalmas, és gyorsabb műtét utáni felépülést tesz lehetővé. A változás kora után a jóindulatú cisztákat a már nem működő petefészekkel együtt távolítják el, nehogy idővel rosszindulatúvá váljanak.

Megelőzés

Azoknál a nőknél, akik fogamzásgátló tablettákat szednek, nincs peteérés, és így náluk általában nem alakulnak ki funkcionális petefészekciszták. A ciszták egy része terhesség alatt különösebb kezelés nélkül elmúlik.

Alternatív terápiák

A petefészekciszták kezelésében nem túl hatékonyak az alternatív gyógymódok.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.