Női egészség

(PCOS) – sokcisztás petefészek tünetcsoport

E betegség első leírói nőgyógyászok (Stein és Leventhal) voltak, akik bete­geiken az alábbi tüneteket észlelték:

 • kimaradozó menstruáció,
 • fokozott, férfiakra jellemző szőrnövekedés,
 • meddőség,
 • megnagyobbodott petefészkek,
 • túlsúly (40-60%-ban).

További tünetek lehetnek

A kórkép további jellegzetessége, hogy a petefészkekben sok apró ciszta (folyadékkal telt tömlő) jelenik meg, ezek kimutatására nőgyógyászati ultrahang- (UH-) vizsgálat alkalmas. A petefészkek sokcisztás elváltozá­sa nagyon gyakori rendellenesség (a nők 20-25%-ában előfordulhat), de nem feltétlenül jár együtt a korábban részletezett tünetekkel. A betegek rendszerint túlsúlyosak, körükben gyakrabban fordul elő a magas vérnyo­más és a 2-es típusú cukorbetegség.

Normális vércukorértékek mellett is gyakran kimutatható a szérum-inzulinszint emelkedése, ami az inzulinhatás károsodására (inzulinrezisztencia) utal. A betegség kóreredete pon­tosan nem ismert, bár számos teória látott napvilágot arra vonatkozóan, hogy a petefészkek sokcisztás átala­kulását és a fokozott férfi-hormontermelést az agyalapi mirigy vezér­lő-működésének hibája, a szénhid­rát-anyagcsere zavara, vagy éppen a hormonképzésben szerepet játszó enzimek defektusa okozza.

Mai tu­dásunk szerint a PCOS hátterében genetikus zavar áll, melynek követ­kezményeként a petefészkek férfi­hormon-termelése fokozódik, amit petefészken kívüli tényezők (elhízás, Polycystás petefészek UH-vizsgálati képe csökkent inzulinhatás, emelkedett inzulinszint) provokálnak.

Jelenleg a betegség diagnózisának felállításához az alábbi kritériumokat használjuk

Két tünet jelen van a következő háromból:

 • ritka vagy hiányzó peteérés,
 • hím nemi hormon túlsúlyának klinikai és/vagy labor jelei,
 • ultrahanggal igazolható polycystás petefészkek.
A tüneteket nem más endokrin kórkép okozza.

A kezelés lehetőségei

 • Túlsúlyos betegek esetén a testsúly csökkentése és a fizikai aktivi­tás fokozása a legfontosabb feladat. Az életmódbeli változások ered­ményeként az inzulinérzékenység fokozódik, a szérum-inzulinszint csökken, a petefészkek fokozott férfihormon-termelése visszaesik, a peteérés és a fogamzóképesség helyreáll. Már 5%-os testsúlycsökke­nés is jelentős javulást hozhat, a kimaradozó menstruáció visszatérhet, szabályossá válhat.
 • Ha a beteg számára a fokozott szőrnövekedés okozza a legfőbb pa­naszt, ugyanakkor terhességet nem tervez, akkor olyan fogamzás­gátló készítmény alkalmazása javasolható, amelynek férfihormon ­ellenes hatása is van. Az ilyen gyógyszerek nemcsak a szőrösödést csökkentik, hanem helyreállítják a menstruációs ciklus rendszeres­ségét is.
 • Ha a beteg gyermeket szeretne, de a peteérés hiánya miatt nem esik teherbe, akkor a peteérés gyógyszeres stimulálása lehet eredményes.
 • Ismeretesek műtéti próbálkozások is, bár ezek egyre inkább háttérbe szorulnak. A petefészkek műtéti megkisebbítése (ékkimetszés) után a férfihormont termelő petefészek-állomány csökken, ezáltal a szőrösödés mérséklődik. Hasonló hatást lehet elérni a petefészkek elektro­mos vagy lézeres roncsolásával is.

Gyógyszeres kezelések hatékonysága

Nagyon hatékony, az utóbbi időben egyre szélesebb körben terjed a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében alapgyógyszernek tekinthető metformin alkalmazása, amely fokozza az inzulinhatást, csökkenti a máj szőlőcukor-termelését, mérsékli az inzulinszintet. A kezelés eredményeként a férfihormon-termelés visszaesik, a peteérési za­var megszűnik.

Sajnos hazánkban a metformint tartalmazó gyógy­szerek csak a cukorbetegség kezelésére vannak törzskönyvezve, így polycystás ovárium szindrómában elvileg nem alkalmazhatóak. A ki­tűnő terápiás hatás miatt a metformin kezelés hazánkban is terjed, de fontos, hogy a betegek is tisztában legyenek azzal, hogy nőgyó­gyászati betegségükre olyan gyógyszert szednek, ami Magyarorszá­gon csak a cukorbetegség kezelésére van engedélyezve. Ez a probléma számos jogi kérdést is felvet, amit az oldhatna meg, ha a metformin tartalmú gyógyszerek alkalmazási területét kibővítenék.

A polycystás ovárium szindróma megelőzhető

A PCOS kialakulásában fontos szerepe van az elhízásnak. A hasi elhízás eredmé­nyeként az inzulinhatás csökken, emiatt csak fokozott inzulintermelés tudja biz­tosítani a normális vércukorszintet. Az emelkedett inzulinszint hozzájárul a pete­fészek kóros működéséhez, a sokcisztás elváltozás kialakulásához.

Ha rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással elkerüljük a súlygyarapodást, akkor a PCOS kialakulását is megelőzhetjük. A testsúly csökkentése számos más betegség (magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, szív- és érrendszeri be­tegségek) kockázatát is csökkenti.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.