Gyermekbetegségek

Depresszió és öngyilkosság kamaszkorban

A kamaszok hajlamosak a depresszióhoz hasonló erős hangulati változásokra: a szomo­rúság, az izgatottság, a düh, a pesszimizmus, a feleslegesség érzése mind gyakori tünet a kamaszoknál. Néhányan azt tartják, hogy nincs kamaszkor depresszió nélkül, amennyiben depresszión a hangulat enyhe megváltozását értjük, ami gyakran előfordul, ha a fiatal nem tud beilleszkedni egy társaságba, vagy nehezen hagyja el a családját, vagy nehezen fogadja el a változóban lévő testét.

Depresszió

A különbség ezek között az egyrészt normálisnak tekinthető tünetek és a depresszió között az, hogy amíg az előbbi esetében az érzések naponta és gyorsan változnak, addig a depressziós kamasznál ezek a negatív érzések a dominánsak, és alapvetően meghatározzák a hangulatát.

Depresszió okai

A depresszió legfőbb okai  elsősorban családiak. Ehhez társul a fiatalnak a magáról alkotott felfogása, ami szinte mindig azt jelenti, hogy nem tudja elfogadni saját testi és pszichés változásait.

Orvosi segítség

A gyerekorvos részéről a diagnózis felállítása nem egyszerű, mert a fiatal hajlamos azt mondani, hogy minden rendben van. Finoman, de határozottan egyenes kérdéseket kell feltenni, ha lehetséges, föltárni a kiváltó okokat, és lelki támaszt nyújtani bizonyos esetekben, pl. a szülők válásakor, vagy ha a gyerek valamilyen erőszak áldozatává válik. Az antidepresszáns gyógyszerek csak nagy körültekintéssel és a pszichiáter közvetlen felügyelete alatt adhatók.

Öngyilkosság

Az öngyilkosság a depressziós kamaszok esetében valós veszély, a 15-24 éves korosztályban a harmadik halálozási ok. Gyakrabban érinti a fiúkat, mint a lányokat. Habár a „sikeres” öngyilkosság viszonylag ritka, és nem éri el a felnőttkori számot, de közülük minden negyedik mondta, hogy gondolt az öngyilkosságra, minden ötödik már ki is tervelte és tizenegyből egy meg is kísérelte. Ha az alábbi tényezők közül néhány megvan, akkor kérje pszichiáter segítségét, aki felméri az öngyilkossági szándék komolyságát. A direkt kérdés nem sok eredményre vezet, jobb, ha távolról kezdjük a beszélgetést, és megpróbáljuk megérteni a gyerek szándékait.

A kamaszkori öngyilkosság kockázata

Öngyilkosság - alacsonyÖngyilkosság - közepes és magas kockázatai

Az öngyilkosság gondolatát a szülőkkel való vita vagy az iskolai rossz eredmények váltják ki. A szülein akar bosszút állni. Mindkét csuklóján fölvágja az ereit, amikor otthon van egyedül, de harminc percen belül hívja a barátait. A szülei elváltak, nemrégiben váltott iskolát és ADHA-ban szenved. Az előző két hónapban depressziós tüneteket mutat, és nehezen tudja kontrollálni kedélyét. Hétvégenként lerészegedik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.