Fájdalom enyhítése

Felszívódási zavar okai

Tünetek

 • Hasi görcsök, böfögés, fokozott bélgázképződés.
 • Súlyvesztés, esetleg hasmenés és táplálkozási hiánybetegség.
 • Nagy mennyiségű, emésztetlen zsírt tartalmazó bűzös széklet

Veszélyeztetett csoportok

Az emésztés akkor teljes, amikor a tápanyag keresztüljut a vékonybélen és annak parányi, hajszerű, bélboholynak nevezett kis képződményein keresztül felszívódik. Felszívódási betegséget okoz, ha a bélbolyhok szerkezete megváltozik, pl. kiszélesednek vagy elsorvadnak.

 • Tejcukor-érzékenység, amelyet a tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges laktáz enzim hiánya okoz. Előfordulási gyakorisága az életkorral nő: a felnőttek több mint 10%-át érinti.
 • A cöliákia vagy lisztérzékenység olyan betegség, amelyben az érintett személy ellenanyagokat termel a glutén egyik alkotóeleme ellen. A glutén a gabonafélékben található, főként a búzában és a rozsban.
 • Trópusi sprue főként a Karib-szigetek, Dél-India, Délkelet-Ázsia lakói és az oda utazó turisták között fordul elő. Oka nem ismert, valószínűleg fertőzés vagy ételmérgezés váltja ki.
 • Felszívódási zavar kialakulhat még olyan embereknél is, akiknek kórosan rövid a vékonybelük, vagy valamilyen öröklött bél vagy anyagcsere-betegségben szenvednek. Felszívódási zavart vírus, baktérium és féregfertőzés is okozhat. Előfordulhat gyulladásos bélbetegségekben, AIDS-ben, cisztás fibrózisban és bizonyos emésztőrendszeri betegségekben is.

Kialakulása

A tejcukor-érzékenységet kellemetlen haspuffadás és bélgázképződés jelzi, miután a beteg tejet vagy egyéb laktózt tartalmazó ételt fogyasztott. A tünetek a kór előrehaladtával súlyosbodnak. Cöliákiában az első korai tünet a fájdalmas haspuffadás és a nagy mennyiségű, világos színű, bűzös széklet. Vérszegénység és egyéb táplálkozási hiánybetegség csak akkor lép fel, ha a betegséget nem ismerik fel és ezért nem kezelik. A trópusi sprue jelei közé a gyulladt nyelv, a hasmenés és a súlyvesztés tartozik. Ezeket rendszerint a hiánybetegségek követik; ilyen például a vészes vérszegénység, melyet a folsav és a B12-vitamin hiánya okoz.

Forradalmi újdonságok

Néhány visszatérő cöliákiában szenvedő ember állapota akkor sem javul, ha étrendjéből a glutént teljesen kiiktatják. Ilyenkor prednizolon vagy egyéb szájon át szedhető kortikoszteroid gyógyszer hozhat gyógyulást. Néhány hónap múlva a betegtől rendszerint elvonható a szteroid, hogy csökkenteni lehessen annak súlyos mellékhatásait.

Férgek és egyéb élősködők a bélben

Az emberi tápcsatornában a férgek jelenléte mindig kóros. Fájdalmas haspuffadást, esetleg bélelzáródást, hasmenést vagy székrekedést, viszketést, vérszegénységet vagy egyéb táplálkozási hiánybetegséget okoznak.

 • A végbélgiliszta a vastagbélben él. Amíg az ember alszik, a kifejlett nőstény féreg ezrével rakja le petéit a végbélnyílás körül. Ez heves viszketést okoz, a beteg vakarózik. Ekkor néhány kis pete bekerül a köröm alá. Ruháról is átkerülhet, vagy be is lehet őket lélegezni, ha a levegőbe kerülnek. A lenyelt peték a bélrendszerbe jutva kikelnek, ami miatt a fertőzés újrakezdődik.
 • A horogféreg, mely a világ népességének körülbelül 25 százalékát megfertőzte, melegebb éghajlaton fordul elő. A peték a széklettel távoznak, a talajban kikelnek, és a lárva a bőrön át jut be a szervezetbe, általában a mezítláb járó emberek talpán keresztül. Először a tüdőbe jutnak el, onnan felköhögik és lenyelik őket. A felnőtt féreg a vékonybélben él, ahol vérrel táplálkozik. Hasi fájdalmat és vashiányos vérszegénységet okozhat.
 • A fonálféreg életciklusa hasonlít a horogféregéhez. Ha a tüdőbe kerül, légszomjat és tüdőgyulladást okoz, ha a vékonybélbe, hasfájást és hasmenést. A horogféreg, mely vérrel táplálkozik, hozzátapad a vékonybelet borító bélboly-honhoz.
 • Az orsógiliszta petéje a szennyezett vízzel vagy étellel jut a szervezetbe. Általában a vékonybélben élősködik. Itt hasi görcsöket, bélelzáródást és táplálkozási hiánybetegségeket okozhat. Néha átvándorolhat a hasnyálmirigybe, a májba, a féregnyúlványba és egyéb szervekbe, ahol fájdalom, gyulladás és elzáródás jöhet létre.
 • A galandféreg a főzés során nyersen maradt húsban vagy halban található cisztákkal jut be a szervezetbe Akár 10 méter hosszúra is megnőhet, és hasfájást, hasmenést és vérszegénységet okozhat.

Mit tegyünk?

A tejcukor-érzékenység és a cöliákia tüneteit a kiváltó tápanyag mellőzésével lehet megszüntetni. Tejcukor-érzékenység esetén a tejet és bizonyos tejtermékeket ki kell zárni az étrendből. Néhány embernél a joghurt és bizonyos sajtok nem okoznak problémát, mert laktóztartalmuk alacsonyabb. Szedhetnek laktáztablettát vagy használhatnak olyan tejet, mely laktázt tartalmaz vagy laktózmentes. A cöliákiás embereknek gluténmentes étrendet kell tartaniuk, melyből minden olyan étel hiányzik, amely búzából, rozsból, zabból vagy egyéb gabonaféléből készült. Sok, gyári úton feldolgozott ételt is kerülni kell, mert a glutént általánosan tartalmazzák az ételadalékok.

Kezelés

A kezelés a felszívódás zavarának típusa szerint változik. A trópusi sprue-t rendszerint hat hónapon belül meg lehet gyógyítani antibiotikummal, noha nincs bizonyíték a baktériumfertőzésre. A súlyos cöliákiában szenvedő betegek számára a gyógyulás érdekében szükség lehet infúziós táplálásra is.

Megelőzés

Az allergia tüneteit a kiváltó ételek mellőzésével lehet kivédeni, a felszívódási zavarokat a betegségek korai kezelésével lehet megelőzni.

Figyelem! A cöliákia kezdetben nem okoz nyilvánvaló tüneteket, különösen akkor, ha nagyon fiatal gyermekeknél alakul ki. Erre a betegségre kell gyanakodni, ha a gyermek visszamarad a fejlődésben és a növekedésben, hasa puffad, vagy a beteg rossz szagú, tömeges, világos színű székletet ürít.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.