Fájdalom enyhítése

Szívdobogásérzés és koszorúér­betegség tünetei, természetes kezelések

Vigyázat! A szív fájdalmát mindig nagyon komolyan kell vennünk, de érde­mes a természetes gyógymódokat is kipróbálni, mert érdemi javulást hozhatnak.

Szívdobogásérzés (palpitáció)

A gyors és/vagy rendszertelen szív­dobogás érzése riasztó, de nem ter­mészetellenes jelenség. Az ijedség, többnyire nagyobb, mint maga a testi baj. A heves szívdobogásnak le­het lelki oka, például aggodalom vagy pánik, de a gyakori okok közé tartoznak a fertőzések, az elfogyasz­tott étel vagy ital, például a fekete tea, a kávé, az alkohol, a drog.

Szívdobogásérzés esetén lélegez­zünk lassan, mélyen, és alkalmazzuk a biofeedback technikáit. Segítenek még a Bach-féle elsősegélycseppek, a homeopátiás szerek közül a sisak­virág C6 hígításban, továbbá a szív reflexzónájának a masszírozása a ké­zen, amelyet a kisujj alatti egyik kéztőcsont (borsócsont) alatt talá­lunk. A gyógynövények közül a macskagyökér, valamint a galago­nyalevél és -virág előnyös (leginkább tablettaként), a citromfű, a hársfavi­rág, a szúrós gyöngyajak és a golgo­tavirág pedig gyógyteaként fogyaszt­va hatásos.

Figyelmeztetés

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a következő tünetek valamelyikét tapasztaljuk:

 • szorító, görcsszerű fájdalom a mellkas közepén
 • lefelé futó fájdalom a hal karban és felfelé sugárzó fájdalom a nyak bal oldalán
 • hirtelen, minden ok nélkül kiala­kuló légszomj, izzadással és hideg, nyirkos bőrrel társulva

Koszorúér­betegség okozta mellkasi fájdalom

A latin nevén angina pektorisz típu­sosán a mellkas közepén, a szegyc­sont mögött érezhető. A fájdalom kisugározhat a nyak, az áll, a bal kar vagy más testtájak felé. Azt jelzi, hogy a rossz verőeres vérkeringés miatt a szívizom nem kap elég vért megfelelő működéséhez.

Fontos jel­zése ez a szervezetnek, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, ne­hogy később szívroham áldozatává váljunk. A gyógymódok lényegében azonosak minden szív- és érrendsze­ri betegség esetében: rendszeres test­mozgás, helyes étrend, stresszoldás és lelki támasz.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

A szív és a verőerek egészségének megőrzése érdekében különösen fontos az egészséges étrend. Ideális a sok salátát, halat, fokhagymát, zöld­ségfélét és gyümölcsöt, valamint vörösbort tartalmazó, úgynevezett mediterrán diéta. Jó, ha tudjuk, hogy a Földközi-tenger vidékén a szívbetegségben szenvedők aránya csupán fele-egyharmada az észak­-európai vagy észak-amerikai betegek számának.

Szedjünk rendszeresen antioxidáns táplálékkiegészítőket, amelyek kiemelkedően hatékonyak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában. Legjobb az A-, a C- és az E-vitamin, az ásványi anyagok közül a szelén, a cink és a magnézium, a lizin amino­sav, az EPA esszenciális zsírsav (ten­geri halolajból), a GLA (borágó- és ligetszépeolajból), valamint a lecitin.

Öngyógyító stresszoldó technikák

Testi:

 • Testgyakorlás (a testmozgás legyen gyengéd, és először beszéljük meg a kezelőorvossal)
 • Masszázs
 • Aromaterápia (fekete bors, narancs, citrom, boróka, ciprus és rozmaring illóolajával).
 • Reflexológia
Lelki

 • Meditáció (beleértve az autogén tréninget is)
 • Vizualizáció
 • Önhipnózis
 • Biofeedback
 • Testi és lelki Jóga
 • Tajcsi
Megjegyzés: Beszélgessünk családtagjainkkal és barátainkkal: segítségük, támogatásuk fontos a stressz elűzésében és a szív egészségének megőrzésében.

Vigyázat a súlyos szívpanaszokkal! A súlyos szívtáji fájdalom, amelyet a bal kar és a nyak bal felének fájdalma, légszomj, elsápadás és izzadás kísér, szívroham jele lehet. Ez az eset nem alkalmas az orvosi segítség igénybevétele nélküli öngyógyításra. Ha ilyen tüneteket tapaszta­lunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Gyógynövény-terápia

A fokhagyma, az ananászenzim, a hársfavirág, a gyöngyvirág, a szúrós gyöngyajak és a galagonya virágos hajtásvége egyaránt alkalmas lehet az angina pektorisz tüneteinek meg­szüntetésére, ha kitartóan folytatjuk a kezelést. A cickafark teája is hasz­nos. Forrázzunk le két teáskanálnyi száraz növényi részt, és a gyógyte-ából igyunk naponta háromszor.

StresszoIdás

Rengeteg öngyógyításra alkalmas stresszoldó technika létezik, beleértve a testi és a lelki megközelítéseket is. A legfontosabb, hogy megtaláljuk a számunkra leghatékonyabb módszert.

Keringési panaszok

Az egyéb testrészekben érzett fájdal­mak is gyakorta a keringési rendel­lenesség számlájára írhatók, különö­sen a kar, a láb és a lábfej hajlamos a kellemetlen tünetekre. Az elégtelen keringést ugyanazokkal a tevékenységekkel serkenthetjük, amelyek a szív megerősítésében segítenek.

Jóga

A gyertyaállás, majd a hal elnevezésű pozíció segítséget nyújt a kéz és a láb keringési zavarainak megszüntetésé­ben.

Gyógynövény-terápia

A napi étrendbe rendszeresen beikta­tott fokhagyma, hagyma, gyömbér, csili és lucernamag serkenti a vérkeringést. További hasznos gyógynövé­nyek, különösen a végtagok kerin­gésének javítására: a cayenne-i bors, a májusi gyöngyvirág, a pongyola pitypang és a tövises rekettye.

Gyertyaállás

Feküdjünk a hátunkra, karunk legyen a test mellett. Lélegezzünk be, és emeljük a magasba ülepünket, miközben karunkkal megtartjuk hátunkat, és vállunkon támaszkodunk a földön. Tartsuk egyenesen a gerincet, és lélegezzünk egyenletesen. Szorítsuk állunkat mellkasunkhoz, és lazítsunk. Próbáljuk egy percig megtartani magun­kat ebben a pózban. Ha már könnyebben megy a gyakorlat, tovább is így maradhatunk.

Fél gyertyaállás

Egy: A könnyebb fél gyertyaállás szintén hatékony. Emel­jük a magasba lábunkat, de ahelyett, hogy gerincüket kiegyenesítenénk, inkább tartsuk a lábat a fejünk fölött, a talajhoz képest 45 fokos szögben. Ha úgy könnyebb, hajlítsuk be térdünket. A fejünk mögé tett széken is pihentethetjük lábunkat.

Figyelmeztetés

Jegyezzük meg! Ezek a jógapózok nem valók magas vérnyomásban vagy diagnosztizált szívbeteg­ségben szenvedőknek. Nem tanácsos havivérzés ide­jén, valamint a szem, a fül vagy az agy fertőzése ese­tén gyakorolni. Kérjük ki orvos véleményét, mielőtt belefognánk a gyakorlatokba.

Fújjuk ki a levegőt, gyertya­állásból visszafelé ereszkedve hajtsuk térdünket a mellkas felé, és lassan engedjük vissza a talajra. Lazítsunk, miközben a képen látható testhelyzetben vagyunk.

Feküdjünk hanyatt a földre, karok a test mellett. Lélegezzünk be, és homorítsuk hátunkat. Tartsuk magasan hasunkat és mellkasunkat, és lélegezzünk mélyeket. Tartsuk meg a pozíciót fél percig, majd engedjük vissza a mellkast a talajra, lazítsunk, és maradjunk így újabb fél percig. Ha már könnyeb­ben megy a gyakorlat, növelhetjük az időt.

A gyakorlat másik változata szerint a mellkas meg­emelése közben tegyük össze kezünket mellkasunk előtt, mintha imádkoznánk. Ezúttal is lassan és mélyen lélegezzünk, s körülbelül fél percig tartsuk meg magunkat ebben a helyzetben, majd vissza­engedve törzsünket a talajra, lazítsunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.