Fájdalom enyhítése

Megfázás ellen legjobb gyógyszer, influenza tünetei és gyógyítása

A garat az emésztő- és a légzőrendszer kapuja. Ez a terület különösen ki van téve a különféle vírusoknak, baktériumoknak, allergéneknek és irritáló anyagoknak. Hajlamos a fertőzésekre, a fájdalmas gyulladásokra.

Megfázás és influenza tünetei:

  • Közönséges megfázás: torokfájás, tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás.
  • Influenza: hirtelen fellépő, megfázásra utaló tünetek, amelyeket izomfájdalom, fejfájás, esetleg láz kísér.

Veszélyeztetett csoportok

Megfázás és influenza mindenkinél előfordulhat, különösen gyakori azonban a kisgyerekek és az idősek körében. A felnőttek átlagban évente kétszer vagy négyszer, a gyerekek tízszer vagy többször is benáthásodnak.

A tüdőtágulatban és egyéb idült betegségben szenvedők, valamint azok, akiknek a védekezőképessége rossz, különösen hajlamosak az influenzára. Az érintettek csak az ellen a specifikus vírustörzs ellen szereznek immunitást, amely az aktuális influenzát okozta. Mivel azonban állandóan új influenzavírus-törzsek jelennek meg, sok ember akár évente is áldozatul eshet a járványnak.

Kialakulása

A közönséges megfázás tipikusan torokfájással vagy kaparással, orrfolyással és tüsszögéssel kezdődik. Néhány nappal később köhögés is felléphet. Az erős szervezetű emberek rendszerint egy héten belül meggyógyulnak. Azoknál azonban, akik asztmában, tüdőtágulatban vagy egyéb idült légzőszervi megbetegedésben szenvednek, nagyobb a szövődmények, így a hörghurut vagy a tüdőgyulladás veszélye.

Az influenza korai tünetei hasonlóak a megfázás tüneteihez, de hamarabb kialakulnak és súlyosabbak. Rendszerint izomfájás, láz és általános rossz közérzet kíséretében jelentkeznek. A legtöbb érintett annyira beteg, hogy néhány napig, esetlen egy hétig, kénytelen otthon maradni. Kisgyerekek, idősek és csökkent ellenálló képességű emberek esetében az influenza nagyon súlyos is lehet, van, aki kórházba kerül, esetleg meghal. Ritkán előfordul, hogy világméretű, nagy halálozású influenzajárvány alakul ki. Ez történt például 1917-ben, amikor a spanyolnátha járvány sok millió ember életét kioltotta.

Mit tegyünk?

A pihenés mind az influenza, mind a megfázás idejét lerövidítheti. Együnk csirkelevest vagy forró húslevest, és igyunk sok folyadékot a kiszáradás megelőzésére, különösen láz esetén. A párásítókészülék növeli a levegő páratartalmát, és enyhíti az orrdugulást. Próbáljunk meg meleg sós vízzel vagy dupla erősségű zöld teával gargarizálni reggel, felkelés után azonnal, amikor a torokfájás rendszerint a legerősebb. Ne dohányozzunk, mert csak súlyosbítjuk a tüneteket, és elnyújtjuk a betegség lefolyását.

Ne igyunk alkoholt, amíg a tünetek fennállnak, mert az alkohol csökkenti az ellenálló képességet. Ha influenzásak vagyunk, próbáljunk néhány napig ágyban maradni. A pihenés segíti a szervezet védekezését a vírussal szemben. Hívjunk orvost, ha nagy a szövődmények veszélye, például ha asztmában, cukorbetegségben vagy egyéb idült betegségben szenvedünk. Vizsgáltassuk ki magunkat, ha a tünetek több mint nyolc-tíz napig fennállnak, illetve hamarabb, ha több napon át csillapíthatatlanul magas a lázunk, vagy légzési nehézségeink vannak.

Megfázás ellen legjobb gyógyszerek

Az aszpirin (csak felnőtteknek), a paracetamol vagy az ibuprofen csökkenti a lázat, enyhíti az influenza kísérőjelenségeként gyakran fellépő izomfájdalmat és fejfájást. A fenti gyógyszerek mellett még több tucat nem vényköteles, megfázás és influenza elleni szer létezik a különféle tünetek csillapítására. Ennek ellenére olyan gyógyszereket keressünk, amelyek kifejezetten a mi tüneteinket gyógyítják.

Ha olyan gyógyszert szedünk, amely egy tucat vagy még több különféle tünetre is hatásos, az valószínűleg több vegyület kombinációjából áll. Ezeknek az a hátránya, hogy a sokféle hatóanyag miatt nagyobb a mellékhatások fellépésének kockázata. Mivel a megfázást és az influenzát vírus okozza, az antibiotikumok nem hatékonyak ellenük. Ennek ellenére felírhatnak antibiotikumot a másodlagos bakteriális fertőzés megelőzésére.

Megelőzés

Mossunk gyakran kezet, a téli hónapokban pedig kerüljük a zsúfolt helyeket. Hogy ne adjuk tovább a fertőzést, tegyünk szánk és orrunk elé zsebkendőt, ha tüsszentünk vagy köhögünk, a használt zsebkendőt pedig dobjuk a szemétbe. Ne igyunk más poharából.

Az influenza A vírusa elleni védőoltás mindenkinek ajánlott, aki 65 évesnél idősebb, szívbetegségben, cukorbetegségben, asztmában vagy egyéb krónikus betegségben szenved. Az évenkénti járványokat többnyire A vírusok okozzák. Az antivirális gyógy-szerek hatékonysága 70-90% között változik az A vírus okozta influenzás megbetegedések megelőzésében vagy mérséklésében.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: Ha a tünetek megjelenésekor kasvirágot veszünk be (eset-leg kanadaigyömbér-kivonattal kombinálva), erősítjük az immunrendszert, lerövidíthetjük a betegség időtartamát, és csökkenthetjük a tünetek súlyosságát. Görögszénateával történő gargarizálás, vagy torokfájás elleni cukorka szopogatása nyugtatóan hat a gyulladt torokra. A csípős chili és a friss fokhagyma csökkenti az orrdugulást. A kanadai gyömbérből készült tea megnyugtatja a gyulladt torkot.
  • Homeopátia: A megfázás okozta torokgyulladás homeopátiás szerei közé tartozik az Aconit és a Kálium bichromicum.
  • Táplálékkiegészítők: Néhány vizsgálat szerint a 7-10 napon át, 1000-3000 mg adagban szedett C-vitamin csökkenti a megfázás súlyosságát és időtartamát. A cinket tartalmazó cukorkák nyugtatják a gyulladt torkot. A cink egyébként az ellenálló képességet is fokozza, és gyorsíthatja a gyógyulást. Mégse vigyük túlzásba a szedését, ne lépjük túl az ajánlott adagot (legfeljebb tíz cukorka naponta).

Forradalmi újdonságok

A zanamivir, ez az ausztrál kutatók által kifejlesztett, inhaláló vírusellenes gyógyszer, új távlatokat nyit az influenza megelőzésében és súlyosságának mérséklésében. Az influenza tüneteinek megjelenésekor a szert naponta kétszer egy erre a célra kifejlesztett kézi eszköz segítségével kell belélegezni. A gyógyszer a légutakba és a tüdőbe jutva megakadályozza, hogy a vírusok bejussanak a sejtekbe, és ott elszaporodjanak. Vizsgálatok szerint ez a gyógyszer két-három napra rövidíti az influenza lefolyását, sőt segítségével a betegséget sokan megússzák egynapos tüsszögéssel és enyhe fájdalmakkal.

Figyelem! Noha a cink nélkülözhetetlen az immunrendszer működéséhez, nagy adagban (napi 300 mg felett) csökkenti az ellenálló képességet. Ha hosszú időn keresztül cinket szedünk, napi adagja ne lépje túl a 15mg-ot!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.